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This is in response to your January 15, 2003, memorandum addressed to Assistant 
Chief Counsel Janice Thurston concerning the application of Alcoholic Beverage Tax 
Regulation 2550 dealing with unaccounted for losses of distilled spirits. Specifically, you 
ask, ·'[S]hould a specific deduction be allowed for the exact quantity of product lost due 
to breakage caused by warehouse handling of distilled spirits within the category of 
unintentional destruction (accounted for loss) under Regulation 2550?"
CONCLUSION

As discussed below, the plain language_ of the regulation dictates that no 
deduction for loss of distilled spirits should be allowed for "unintentional destruction" 
unless all requirements·of Regulation 2550(a) are met. Regulation 2550(a) requires a 
statement under oath and proof of loss in the form of paid insurance or carrier claims 
retained on the taxpayer's premises for verification. If these requirements are not met, no 
deduction should be allowed.
DISCUSSION

Reguiation 2550, Destruction and Unaccounted For Losses of Distilled Spirits, 
provides:

(a) Unintentional Destruction. The term "unintentional destruction" shall mean
destruction of distilled spirits by fire, earthquake, floods, breakage in transit,
accident, or by any other cause, when the exact quantity destroyed is known.
Claims for loss by unintentional destruction must be filed with the Board in
Sacramento immediately following the close of business on the last day of the
month in which the loss is discovered. The claim must state under oath of the
licensee that the distilled spirits were so damaged that they could not be used for
any purpose. Proof ofloss satisfactorv to the Board in the form of paid insurance
or carrier claims must be retained on the taxpayer's premises for verification.
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(b) Unaccounted For Losses. Unaccounted for losses shall include all other 
losses disclosed by physical inventory due to pilferage, handling, etc. The 
allowable tolerance for unaccounted for losses of distilled spirits acquired by any 
distilled spirits taxpayer shall not exceed one-tenth of one percent of the total 
sales of the distilled spirits. In the case of distilled spirits taxpayer who holds 
licenses for two or more premises, the tolerance allowed by this rule shall be  
computed and applied separately to the transactions for each premises, unless the 
Board has granted the taxpayer permission to file a consolidated tax return. 

(Emphasis added) 

As you have stated, the Regulation provides two separate calculations for losses. One for 
"Unintentional Destructiod' and one for L6Unaccounted For Losses." The key distinction 
between the two calculations is whether or not the exact quantity is known. 

Your memorandum provides that "we have recently observed that more than one 
taxpayer has interpreted Regulation 2550(a), 'unintentional destmction' to include 
breakage caused by warehouse handling when the exact quantity is known and have taken 
deductions for these quantities. They have submitted statements under penalty of perjury 
and declared the losses as 'accounted for losses."' Specifically, your memorandum 

- provides that "In the case we are currently examining, the taxpayer maintains detailed 
daily records of their losses and files a statement under penalty of perjury that the subject 
losses were so destroyed or damaged that they could not be used for any purpose. This 
statement is filed along with their tax retun, which includes a deduction for the specific 
amount of lost product." However, you state that because the taxpayer does not carry any 
insurance policy for such losses, no insurance claims were available upon your 
examinarion of records and no outside carriers were involved in the loss to warrant carrier 
claims. 

In our opinion, the plain language of the regulation prevails. No loss can be  taken 
under subsection (a) unless a claim is made under oath and proof of loss in the fonn of 
paid insurance or carrier claims are retained on the taxpayer's premises for verification. 
The Board does not consider a loss an "unintentional destruction9' unless the requirements 
of the subsection are met. It is not relevant that the taxpayer may have an "exact quantity 
destroyed" or made a statement under oath. A taxpayer that is claiming a loss as 
unintentional destruction, without the final criteria under subsection (a) that there be paid 
insurance or carrier claims retained on the taxpayer's premises, is claiming a loss in error. 

You state that your confusion starts from the definition of "unintentional 
destruction" which includes "loss due to, accident, or by any other cause." You believe 
that the language "or by any other cause" opens the door for losses due to wwarehouse 
breakage. Warehouse breakage could fit under subsection (a), but only if all the 
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requirements of the subsection are met, namely statement under oath and proof ofloss in 
the form of paid insurance or carrier claims retained by the taxpayer. If there is no proof 
ofloss, as required, the taxpayer is taking the loss in error and it should be disallowed. If 
the taxpayer cannot meet the requirements of subsection (a), then the taxpayer is only 
allowed what you refer to as the "tolerance allowance" provided for in subsection (b). 

Please let me know if you have any further question concerning this matter. 

MGB/ef 

cc: Ms. Judy Nelson (MIC:82) 
Mr. Bill Kimsey (MIC:56) 
Mr. Vic Day (MIC:56) 
Mr. Brian Ishimuru (MIC:56) 
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Subject: Request for Legal Opinion - Alcoholic Beverage Tax Regulations 

We are requesting a legal opinion with respect to the application of the Alcoholic Beverage Tax Law 
to product lost due to "breakage" pursuant to Alcoholic Beverage Tax Regulation 2550. Specifically, 
should a specific deduction be allowed for the exact quantity of product lost due to breakage caused 
by warehouse handling of distilled spirits within the category of unintentional destruction (accounted 
for !oss) under Regulation 2550? 

Regulation 2550, Destruction and Unaccounted For Losses of Distiffed Spirits, provides two separate 
calculations for losses. Part (a) Unintentional Destruction, provides that "The term 'unintentional 

· destruction' shall mean destruction of distilled spirits by fire, earthquake, floods, breakage in transit,
accident, or by any other cause, when the exact quantity destroyed is known. Claims for loss by
unintentional destruction must be filed with the Board in Sacramento immediately following the close
of business on the last day of the month in which the loss is discovered. The claim must state under
oath of the licensee that the distilled spirits were so damaged that they could not be used for any
purpose. Proof of lass satisfactory to the Board in the form of paid insurance or carrier claims must
be retained an the taxpayer's premises for verification."

Regulation 2550 (b), provides that" Unaccounted for losses shall include all other losses disclosed
by physical inventory due to pilferage, handling, etc. . .. losses of distilled spirits acquired by any
distilled spirits taxpayer shall not exceed one-tenth of one percent of the total sales of the distilled
spirits."

It is not common to observe that detailed records of such losses are maintained and any lasses due
to mishandling by the taxpayer would fall within the 1/10 th of one percent tolerance allowed for
"unaccounted for losses" provided under Regulation 2550 (b). However, we have recently observed
that mare than one taxpayer has interpreted Regulation 2550 (a), "unintentional destruction" to
include breakage caused by warehouse handling when the exact quantity· is known and have taken
deductions for these quantities. They have submitted statements under penalty of perjury and
declared the losses as "accounted for losses". Accounted for losses are not subject to the allowable

___ tolerance of 1/10th -- · of one percent of total sales as are the unaccounted for losses. 

In the case we are currently examining, the taxpayer maintains detailed daily records of their losses 
and files a statement under penalty of perjury that the subject losses were so destroyed or damaged 
that they could not be used for any purpose. This statement is filed along with their tax return, which 
includes a deduction for the specific amount of lost product. Because the taxpayer does not carry 
any insurance policy for such losses, no insurance claims were available upon our examination of 
records and no outside carriers were involved in the loss to warrant carrier claims. Therefore, the 
taxpayer is unable to and has not met the final criterion under Regulation 2550 (a). 



In a memorandum from Bob Frank to Pete Lee, cc: E. V. Anderson, John Murray, Legal, and several 
auditors, dated January 30, 1985, copy attached, the above subject was addressed and the following 
guidance was provided: . . . 

"(2) Bottles broken in the warehouse due to careless handling or accident will be considered 
unaccounted for losses. Although the exact quantity lost be known, these are handling losses 
and should be subject to the allowable tolerance of 1110 of 1 % of total sales." 

We are not absolutely convinced this interpretation applies to our situation. There is no mention that 
amounts were claimed with the Board, such as on a tax return, nor is there any indication that a 
statement under oath was filed to validate the losses. 

Our confusion in this area starts from the definition of "unintentional destruction" which includes loss 
due to, accident, or by any other cause. This appears to open the door for losses due to warehouse 
breakage. Additionally, the matter is further complicated by the fact that these losses are 
unintentional, are recorded, and claimed on tax returns along with a statement under penalty of 
perjury attesting to the loss. However, independent documentation, such as insurance dairns, are 
not available to vslidaie the loss thr~ugh a thiid pa@. Accordingly, such stateiiients filed by 
taxpayers could be viewed as self-serving with no avenue for Board staff to verify the losses through 
and independent party. 

In the cases at hand, the losses exceed the tolerance level for unaccounted for losses. As  such, we 
request your guidance regarding the interpretation of Regulation 2550 and whether or not these 
losses should be allowed on an actual basis independent sf the tolerance limitation for unaccounted 
for losses. 

Attachment 

Cc: Mr. Bill Kimsey 
Mr. Victor Day 
Mr. Brian lshimaru 



. ___ M e m o r a n a u m 

Bob Frank Dare January 30, 1985 

.. 

From Pet:e Lee 

Subiecr: Alcoholic Beve.?::age Tax Regulation 2550 regarding losses and allowances 

In my January 9, 1985 memo to you I describea several situations in which 
disLilled spirits taxpayers experience losses of inventory. After discussing 
the mat:ter with both you and Ed King my instructions are to handle the 
situations as follows: 

PL:kw 

cc: 

(1) When a taxpayer receives a shipment of distilled spirits and some 
of the goods are damaged or missing, the taxpayer shall be allowed 
to claim an accounted for loss as long as he makes a claim against 
the carrier or insurance company. This allowance would not be 
conditioned upon.payment of the c1aim, since payment of the claim 
has no bearing as to how the loss occurred. 

(2) Bot:tles broken in the warehouse due to careless handling or accident 
will be considered unaccounted for losses. Although the exact 
quantity lost may be known, these are handling losses and should 
be subject to the allowable tolerance of 1/10 of. 11 of total sales. 

E. V. Ander:son 
John Murray 
Ed King 
Alan Malbouvier 
Lorene Fr ave L 
Marcine Crane, Jr. 

i::. 




