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This memorandum is in response to your email inquiry to Randy Ferris, Assistant Chief Counsel, 
regarding the covered electronic waste recycling (eWaste) fee imposed pursuant to the Electronic 
Waste Recycling Act of 2003 (Act). You pose the following question: 1 

With respect to the Act, is a retailer of covered electronic devices liable to the 
Board of Equalization (Board) for the eWaste fee if the consumer (customer) 
refuses to pay it? 

As discussed in more detail below, we conclude that a retailer is liable to the Board for the 
eWaste fee when it sells a covered electronic device to a consumer, even if the consumer refuses 
to pay the fee. 

DISCUSSION 

Statutory Analysis 

Under the Act, the e Waste fee is generally imposed on the consumer of a new or refurbished 
covered electronic device (CED) at the time of purchase of the CED (§ 42464, subd. (a)), and the 
retailer of the CED is required to collect the eWaste fee from the consumer at the time of the 
retail sale of the CED. (§ 42464, subd. (b) ["a retailer shall collect from the consumer a covered 
electronic waste recycling fee at the time of the retail sale of a covered electronic device." 
(emphasis added)]). To compensate the retailer for the costs associated with its collection of the 
e Waste fee, the retailer is permitted to retain three percent of the fee collected before remitting 
the remainder of the fee collected to the Board.(§§ 42464, subd. (c)(l), 42464.4.) 

Contrary to the general rule above, the retailer may, instead, elect to pay the eWaste fee on behalf 
of its customer, the consumer. (§ 42464, subd. (d)(l).) If the retailer chooses to pay the eWaste 
fee on behalf of its customer, the retailer must "provide an express statement to that effect on the 

1 
Chapter 8.5 (commencing with section 42460) of Part 3 of Division 30 of the Public Resources Code. All statutory 

references will be to the Public Resources Code unless stated otherwise. 
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receipt given to the consumer at the time of sale." (Ibid.) Further, "[i]f a retailer elects to pay the 
[ e Waste] fee on behalf of the consumer, the fee is a debt owed by the retailer to the state, and the 
consumer is not liable for the fee." (Ibid. [ emphasis added].) 

The Board administers the eWaste fee pursuant to the Fee Collection Procedures Law (FCPL).
(§ 42464.2.) Under the FCPL, "feepayer" is defined as "any person liable for the payment of the
fees collected [by the Board] pursuant to this part." (Rev. & Tax. Code, § 55004.) Under the
Act, "the reference in the [FCPL] to 'feepayer' shall include a retailer, a consumer, and a
vendor." (§ 42464.2 [ emphasis added].)

2

In other words, a retailer is required, by statute, to collect the eWaste fee from its customers 
when they purchase CEDs and to remit the fee it collects, minus three percent, to the Board. Just 
as with any charge ( e.g., sales tax reimbursement, service fee) associated with a retail purchase, if 
a customer refuses to pay the eWaste fee, the retailer can refuse to sell the CED to the customer. 
However, rather than refusing to sell the CED to the customer, the retailer may choose, instead, 
to sell the CED to the customer and pay the e Waste fee on behalf of the customer to the Board. 
When the retailer chooses to pay the eWaste fee on behalf of its customer, the retailer is the 
''feepayer" who is "liable for the payment of the fee[]," which is a debt the retailer owes to the 
state. 

Under the Act, the retailer is, in effect, given only two options (as is relevant here ) with respect 
to the e Waste fee that is due to the Board if the retailer sells a CED to a consumer in California: 
(1) the retailer must collect the fee from the consumer at the time of the retail sale; or (2) the
retailer must pay the fee on behalf of the consumer that purchases the CED. Otherwise, the
retailer must decline to make the sale. In short, the retailer is liable for paying the eWaste fee to
the Board if the consumer (customer) refuses to pay it. The retailer, however, is not obligated to
sell a CED to a consumer ( customer) who refuses to pay the e Waste fee.

3
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2 Part 30 (commencing with section 55001) of Division 2 of the Revenue and Taxation Code. 
3 A third option is available if the retailer is a lessor of CEDs; the retailer may, under certain prescribed 
circumstances, pay the eWaste fee on behalf of the consumer/lessee to its vendor, instead ofto the Board. (§ 42464, 
subd. (d)(2).) 




