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Registration Electric Service Providers 

The Electric Service Provider (ESP) that contracts with the consumer to provide electrical energy 
is selling the electrical energy to the consumer and is an electric utility required to collect, 
report and remit the surcharge, notwithstanding any collection or billing arrangements the ESP 
may have with others. The electric utility that delivers the electrical energy to the consumer on 
behalf of the ESP is not selling the electrical energy to the consumer. 12/24/97. (M99–1). 



December 24, 1997 

Ms. (Redacted) 

Re: Electrical Energy Surcharge Law 

Dear Ms. (Redacted) 

Your October 10 and (redacted) letters were recently referred to the Legal Division for reply. I 
understand from your letters and my discussion with Board staff that you are inquiring 
regarding how the Energy Resources Surcharge Law will apply once the deregulation of the 
electrical energy industry is implemented and are requesting that the energy surcharge be 
applied to the distribution volumes of electrical energy. 

As you are aware, the Energy Resources Surcharge Law (Rev. & Tax. Code § 40001 et seq.) 1

1 A copy of the Board's pamphlets setting forth the Energy Resources Surcharge Law and Regulations are enclosed for your convenience. 

imposes a surcharge on the consumption in this state of electrical energy purchased from an 
electric utility on or after January 1, 1975 (Rev. & Tax Code § 40016). While the ultimate liability 
for the surcharge is on the person consuming electrical energy in this state purchased from an 
electric utility (Rev. & Tax Code § 40018), every electric utility making sales of electrical energy 
to consumers in this state is required to collect the surcharge from each consumer (other than 
a consumer that is an electric utility) at the time it collects its billing from the consumer (Rev. & 
Tax. Code § 40019) and report and remit the surcharge to the Board of Equalization (Rev. & Tax 
Code §§ 40061 et seq.). Therefore, notwithstanding deregulation, only the electric utility 
actually selling the electrical energy to a consumer is required to collect, report and remit the 
surcharge to the Board of Equalization. 

For example, using the scenario in your October 10 letter, if a customer chooses an alternative 
energy supplier (referred to as an Electric Service Provider or “ESP”) on or after January 1, 1998, 
PG&E, will deliver the energy and bill the customer/consumer in accordance with CPUC 
approved tariffs for distribution services. However, the ESP will be the electric utility selling the 
electrical energy to the customer/consumer, and the ESP, not PG&E, will be required under  



Rev. & Tax Code § 40019 to collect, report and remit the surcharge. PG&E will be responsible 
under Rev. & Tax Code § 40019 to collect, remit and report the surcharge for those customers 
to whom PG&E is selling the electrical energy, i.e., those customers who do not choose an ESP. 
However, PG&E will not be required to report concerning customers to whom it only provides 
delivery of electrical energy. 

Only one entity is required to collect and remit the surcharge, and that is the electric utility that 
sells energy to a consumer. The law does not provide for the surcharge to be applied to the 
distribution volumes of electrical energy. Thus, when the law is applied correctly, the surcharge 
is collected only once, regardless of an electric utility’s billing practices. 

While the current Electrical Energy Surcharge Return does not specifically refer to the sale of 
electrical energy to an ESP, energy sales by PG&E to ESP’s should be reported on line 4 of the 
return as a deduction. The Board’s staff is in the process of revising the instructions to the 
return to make this clear. 

I hope that this letter answers your questions and concerns. Please contact me at the above 
address if you have any further questions. 

Sincerely, 

Monica Gonzalez Brisbane 
Tax Counsel 

Cc: Mr. Monte Williams, Chief 
 Excise Taxes Division (MIC: 56) 




