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Reg 1316 Off-Highway Idling 

Tax does not apply to fuel used while the vehicle is idling stationary off the highway; including for 
purposes of loading and unloading or used as a stationary sleeping quarter. 1/24/90. 



(916) 445-6450 

January 24, 1990 

(Redacted) 
(Redacted) 
(Redacted) 

Dear (Redacted): 

This is in reply to your November 3, 1989 letter regarding the application of use fuel tax to fuel used 
while vehicles are stationary. 

You note that (Redacted), (redacted), and (redacted) represents several trucking concerns which are 
either based in or travel through this state. Drivers employed by some of your clients leave their truck’s 
engine running while the truck’s trailer is being loaded, unloaded, or while the driver sleeps. Your clients 
have asked your opinion as to whether fuel used during such stationary periods is subject to use fuel tax. 
Given this information, you asked the following: 

“1. What is the position of the California State Board of  
Equalization regarding Sec. 8652(c) and does the State consider 
fuel consumed by a User on the highway during periods of idling 
as exempt fuel?” 

Except for fuel used to run power take-off equipment, we believe that tax applies to the use of fuel in a 
vehicle during periods the vehicle is idling on the highway. (See Use Fuel Annot. “Power Takeoff 
Equipment,” BTLG p. 5513, copy attached.) 

“2. Does the State consider fuel consumed off-highway  
during stationary periods as exempt fuel?” 

Yes, it is our opinion that, under Revenue and Taxation Code section 8653, tax would not apply to the 
use of such fuel. 

“3. If proper records were maintained, would the State consider 
fuel consumed while a truck is being loaded, unloaded or used as a  
stationary sleeping quarter as exempt fuel?” 



(Redacted) -2-      January 24, 1990 

Yes, only if the truck is loaded, unloaded, or used as stationary sleeping quarters off the highway, we 
believe that tax does not apply to the use of the fuel used in the truck during such time. (Rev. & Tax. 
Code § 8653.) 

You then asked two questions concerning the nature of records a user must maintain to document the 
exempt use of fuel. We are sending a copy of your letter to Mr. E. V. Anderson, the Board’s Excise Tax 
Administrator, for a response to those questions. However, if you need further information as to the 
application of tax, feel free to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Tax Counsel 

RLD:sr 

Enc. 

bc: Mr. E. V. Anderson 
 (Please assign someone to respond to Mr. (Redacted)’s last two questions.) 

Mr. Mark Walker 
Audit Evaluation and Planning 

Mr. E. L. Sorensen, Jr.  




