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Intermediate Cover Placed in Landfills 

The fee does not apply to material used as landfill cover in order to comply with the Integrated Waste 
Management Board's regulations, and such material should not be included in the weight upon which 
the fee is based. Special types of cover materials are not subject to the fee if their use is approved by the 
Waste Board. However, new waste used as cover by a landfill operating pursuant to the performance 
standards set forth in section 17683 of the Waste Board's regulations is subject to the fee. 08/25/89. 



State of California   Board of Equalization  

Memorandum  

To: Mr. Robert M. Frank
Excise Tax Unit

Date:  August 25, 1989

From: Janet Vining
Tax Counsel

Subject: Taxability of Intermediate Cover

This is in response to your May 16, 1989 memorandum requesting an opinion concerning whether 
intermediate cover placed on landfills is subject to the new fee imposed by the Solid Waste Disposal Site 
Cleanup and Maintenance Fee Law. 

Section 66799.49 of the Government Code requires that every operator of  solid waste landfill pay an 
annual fee to the Board of Equalization on all solid waste “disposed at each disposal site.” The fee is 
established by the Board of Equalization and is based on the amount, by weight, of solid waste “handled 
at each disposal site.” 

California’s Solid Waste Management Board has adopted regulations which set minimum standards for 
the handling and disposal of solid waste. (See Cal. Admin. Code, tit. 14, ch. 3.) In order to prevent the 
propagation of flies and rodents, to control landfill fires, and to prevent the creation of nuisances, at 
least six inches of compacted cover material must be placed on all surfaces of a Group I and II landfill 
(now classified as Class III waste, generally including municipal garbage).

1 The Waste Management Board’s regulations contain definitions of numerous classifications of waste, including refuse 
(combustible, non-combustible, residential, and street), waste (institutional, liquid, putrescible, bulky, industrial, and 
infectious), garbage, rubbish, and litter. I will be content to use the generic term “waste.” 

 If the landfill accepts 50 tons 
or more of waste per day, this “periodic cover” must be applied daily. Section 17682 sets forth a 
schedule for the application of periodic cover on landfills which accept less than 50 tons of waste a day. 
The Solid Waste Management Board may consider applications for different cover and compaction 
requirements for special landfill operating practices. 

1

Section 17684 of the regulations requires the application of 12 inches of “intermediate cover” at a site 
where no more waste will be accepted for six months. When a landfill is closed, Section 17685 requires 
that two feet “final cover” be applied. “Final cover” is defined in Section 17685 as cover material “of a  
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quality suitable for the intended reuse of the site.” However, regulations adopted by the Water 
Resources Control Board require that four feet of final cover be applied, and this more stringent 
requirement is followed instead. 

An alternative form of landfill management is described in Section 17683 of the regulations, which sets 
forth performance standards that may be used in lieu of Section 17682’s cover requirements if the 
landfill operator gives the Solid Waste Management Board 30 days’ notice of its intent to use the 
standards. The performance standards require that the landfill be checked often for flies, rats, odor 
(through air collection and testing), litter and fire hazard. If the performance standards are met, the 
landfill operator may cover any refuse from the previous day with new refuse, or six inches of 
“compacted soil suitable for the purpose.” (Section 17683(e)(1)). The regulation sets forth certain limits 
on the square footage of exposed refuse permitted in the “dry season” and “wet season.” If a landfill 
operator fails to meet any of the performance standards for three consecutive weeks, the cover 
requirements of Section 17682 must be followed for the next three consecutive weeks, and the landfill 
operator may then choose to return to the performance standards. The standards were adopted 
pursuant to Government Code Section 66770.5. John Bell, of the Solid Waste Management Board’s 
Enforcement Division, informed me that ten sites in the state currently continue to use this option, even 
though the enabling legislation was repealed in 1984. 

Certain landfills are exempt from permit and cover requirements. These landfills accept an insignificant 
amount of waste and pose no significant threat to health, safety and the environment, and the 
exemption is not against the public interest. (See Section 18215.) 

“Cover material” is defined in Section 17225.16 of the regulations as: 

. . . soils or other material suitable for use in covering compacted solid 
wastes in a disposal site. A material is suitable for use as a cover material 
if it will serve, when properly used, as a barrier to: 

(a) the emergence or attraction to the landfill of flies, rodents, or 
 other vectors; 

(b) the progress of fires within the landfill; 

(c) The escape of odor; and 

(d) excess infiltration of surface water runoff. 

Landfill operators purchase about 75% of the dirt used as cover and obtain the remainder from 
contractors and others who bring dirt to the landfill for disposal. The landfill operators sometimes waive  
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their “tipping fee” (disposal charge) on dirt which is brought to the site for disposal but is retained for 
use as cover. John Bell indicated that the purchase of dirt for cover is one of the most expensive aspects 
of operating a landfill, and many alternative types of cover are being used or investigated. Waivers or 
permission to use alternative forms of cover can be granted by the Solid Waste Management Board, or 
any of the 120 local agencies that enforce the Board’s standards, for experimental purposes or based on 
financial difficulties. In addition, waivers for some types of cover have been made where the cover was 
being used when the original permit to operate the landfill was obtained. 

The experimental types of cover currently in use, pursuant to a local or state waiver, include drilling 
muds mixed with silicon and cement, drilling muds mixed with sewer sludge, and auto shredder fluff 
mixed with soil. 

The Solid Waste Disposal Site Hazard Reduction Act contains no reference to cover. Government Code 
Section 66799.49 simply states that every operator of a solid waste landfill required to have a permit 
must pay an annual fee on “all solid waste disposed at each disposal site,” and that the fee is based on 
the amount of “solid waste handled” at each site. No fee is due on recycled materials and inert waste 
removed from the waste stream and not disposed of in the landfill (Government Code Section 
66799.49(d)), but it appears that the fee must be paid on all “solid waste” that is placed in the landfill, or 
even handled at the landfill. Cover material is handled at and goes into the landfill, and is not specifically 
exempted from consideration in assessing the fee. Therefore, it should be included in calculating the fee 
unless we conclude that cover material is not, in fact, “solid waste.” 

“Solid waste” is defined very broadly in Government Code Section 66719 to be: 

. . . all putrescible and nonputrescible solid, semisolid, and liquid wastes,  
including garbage, trash, refuse, paper, rubbish, ashes, industrial wastes,  
demolition and construction wastes, abandoned vehicles and parts  
thereof, discarded home and industrial appliances, manure, vegetable or 
animal solid and semisolid wastes, and other discarded solid and semisolid 
wastes. (Emphasis added.) 

Section 66719’s definition of “solid waste,” while broad, carries a common-sense connotation: waste is 
something that is thrown out or discarded because it has ceased to be of any use to the owner, or 
because it is the by-product of some process but not useful in itself. Current landfill management 
practices present a spectrum of types of cover material which might or might not logically be considered 
waste. On one extreme is clean dirt which is purchased specifically for the purpose of complying with 
the Solid Waste Management Board’s cover requirements. At the other extreme is fresh waste which is 
used to cover old waste by a landfill operator who has opted to follow the performance standards. The 
grey area in between includes cover made of mixtures of materials, some more wastelike than others. It  
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requires little imagination to conclude that fresh purchased dirt used for cover is not waste, while new 
waste is. It is the grey area that presents the problems, where, for example, auto shredder fluff 
(probably waste) is mixed with soil (probably not).  

I would conclude that any material which is placed on the landfill as cover in order to comply with the 
solid Waste Management Board’s requirements, as set forth in Sections 17582 (periodic cover), 17684 
(intermediate cover) and 17685 (final cover) of the Board’s regulations, should not be considered “solid 
waste” and therefore should not be included in the weight used to calculate the fee. Whatever the 
composition of the material, it is not thrown away or discarded, but is applied to the landfill for a 
specific purpose, i.e., to control the spread of flies, rodents, fires, odor and surface water runoff. 
Although some of the cover materials may contain elements that would be considered waste in another 
context, they are not waste when applied in an approved use as cover. The Solid Waste Management 
Board regulates the operation of landfills and, if a cover material is inappropriate and adds to the solid 
waste problem rather than serving to contain it, the Board can take the necessary action to bring the 
landfill into conformity with the Board’s standards. 

This interpretation of the solid waste disposal site cleanup and maintenance fee law avoids several 
potential problems. If the decision whether to include cover material in the weight used for the fee was 
based on the composition of that material, the Board of Equalization would have to determine what 
material should be included, and under what circumstances. For example, the Board might decide that 
any cover material containing a certain percentage of non-dirt, wastelike materials should be included. 
Or, the Board might specify the types of non-dirt materials which could be used without becoming part 
of the fee assessment (for example, concrete might be acceptable, while sewer sludge would not be). 
Whatever its decision, the Board would have to adopt very clear guidelines for the landfill operators, 
and subject those operators to detailed and difficult record-keeping requirements. Audit procedures 
would also be problematic, since the cover materials in question might be buried under several layers of 
waste and other cover. 

The Board of Equalization might also decide to take into consideration the circumstances under which 
the cover material was obtained. For example, dirt purchased by the landfill operator might not be 
considered in the fee, while dirt acquired from a contractor (who intended to dump the dirt at the 
landfill) would be, since it is “waste” from the contractor’s point of view. This approach would also 
create audit problems, because it involves the contractor’s mental state (i.e., did the contractor bring 
the dirt to the landfill site to dispose of it or to sell it to the landfill operator).  

Finally, John Bell informed me that, probably due to the expense of acquiring sufficient cover material, a 
large number of landfills are regularly out of compliance with the Board’s cover requirements. Including 
the weight of the cover material in the fee determination could exacerbate this problem, rather than 
further the legislative goal of containing and eliminating problems at landfills. 
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For all the above reasons, I conclude that material applied as landfill cover in a use approved by the Solid 
Waste Management board is not to be included in the weight upon which the solid waste disposal fee is 
based.

2However, new waste that is applied to old waste by a landfill using the performance standards set forth in Section 17683 is 
solid waste and should be included in the weight upon which the fee is based. Section 17683 does not approve an alternate 
form of cover as much as it exempts a landfill from the cover requirements when certain conditions are met. 
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