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Gentlemen: 
 
In your letter of February 25, 1970 you request information concerning the application of the 
transactions and use tax imposed by BART.  For your information, we enclose copies of regulations 
1821 through 1827 which have been adopted by the Board to implement and interpret that tax.  The 
Legislature has enacted a bill affecting the requirement for the collection of use tax by retailers 
engaged in business in the district.  Regulations 821, 1823 and 1827 will be amended to reflect this 
change.  Copies of these may be obtained at the end of the month from our district office in 
Santa Rosa.   
 
When the state tax rate was increased from 3 percent to 4 percent in 1967, Section 6376 was added 
to the Sales and Use Tax Law granting a partial exemption from state tax of the sale and use of 
materials and fixtures obligated pursuant to a construction contract entered into prior to the rate 
increase.  
 
Section 6376 is not incorporated into the BART transactions (sales) and use tax.  Instead there are 
the exemptions explained in Regulations 1823 paragraphs (a)(2)(C); (b)(2)(D); and (d).   
 
The questions which you ask and our answers are as follows: 
 
Question: “1. Is any particular form of certification required when we buy materials in or 

out of the county for use on various projects in or out of the counties for projects 
presently contracted for?" 

 
Answer: The BART District transactions (sales) and use tax applies with respect to sales and 

purchases occurring on and after April 1, 1970.  The transactions (sales) tax applies 
to sales in the district.  The use tax applies to the storage, use or other consumption 
of property in the district.  The fact that you may have entered into a construction 
contract prior to April 1, 1970 does not necessarily affect the application of tax to the 
sale or use of materials in performing that contract.  The application of tax is 
explained generally in Regulation 1821 and more specifically in Regulation 1823. 

 
  With respect to materials used in the performance of a construction contract, tax will 

apply with respect to all materials purchased and used on or after April 1, 1970, 
except 
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  (a) the transactions (sales) tax will not apply if the seller of the materials to you 
is obligated to furnish the property for a fixed price pursuant to a contract entered 
into by you and the seller prior to April 1, 1970; 
 

  (b) the use of materials will be subject to tax unless you are obligated to 
purchase the property for a fixed price pursuant to a contract entered into prior to 
April 1, 1970.  This is explained in Regulation 1823, paragraphs (a)(2)(C); 
(b)(2)(D); (d) and (e).   

 
Under Ruling 11, copy of which is enclosed, and Regulation 1826, you are regarded 
as the retailer of fixtures which you furnish and install on or after April 1, 1970, 
within the district would be subject to the district transactions (sales) tax or use tax 
except those fixtures furnished and installed under a fixed price contract entered into 
prior to April 1, 1970, which meets the conditions set forth in the portions of 
Regulation 1823 referred to above.   

 
Question: “2. For projects that are not exempt, and on which we are presently bidding, is 

the tax applicable on the following: 
 
 “a. On materials bought in the three counties for use on projects outside the 

three counties.”   
 
Answer: If the materials are purchased in the BART District for use outside the three counties 

and are shipped pursuant to the contract of sale to a point outside the district the 
BART tax does not apply.  (See paragraph (a)(2)(B) of Regulation 1823.)  On the 
other hand, if the materials are purchased in the district and are delivered to you in 
the district, the BART transactions (sales ) tax applies.   

 
Question: “b. For materials bought outside the three counties for use on projects inside the 

three counties.”   
 
Answer: If materials are purchased outside the BART District on or after April 1, 1970 and 

brought into the district for use there, you would be required to report and pay 
district use tax unless the tax was collected from you by the person from whom you 
purchased the materials.   

 
If you have any further questions, please feel free to write to us.   
 
Very truly yours, 
 
 
John H. Murray 
Tax Counsel 
 
JHM:ab [1b] 


	STATE OF CALIFORNIA

