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STATE OF CALIFORNIA   

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

 August 20, 1991 

Mr. REDACTED TEXT 
Controller, REDACTED TEXT Corporation 
Los Angeles, California  90063 

 RE: SR AA REDACTED TEXT 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

The Legal Division has assigned your letter of July 9, 1991, to me for a response.  You 
have requested advice as to the proper sales or use tax rate to apply to sales of envelopes to a 
customer of REDACTED TEXT Company (“REDACTED TEXT”) located in Sacramento 
County. 

You recite the factual context of your problem as follows:  

“Envelopes for our Sacramento customer are manufactured and warehoused at out 
facility in San Mateo County.  We invoice the customer and they take title for these 
envelopes at the times they are placed in our warehouse.  These envelopes are then 
delivered to the customer (upon their request, in one or more shipments) in Sacramento 
County. 

We conclude that the sales contract requires that REDACTED TEXT ship the envelopes to the 
customer in Sacramento County and that the request to which you refer affects only whether or 
not the order is shipped all at once or in batches.  REDACTED TEXT has been applying the San 
Mateo County sales tax rate, but the customer contends that the applicable sales tax rate is that for 
Sacramento County.  

OPINION 

A. Transactions and Use Tax 

1. Generally 

In California, there is a statewide tax rate of 7.25%.  This rate is made up from the 
California Sales and Use Tax (§§ 6051, et. seq., and 6201, et. seq.), and the Bradley-Burns 
Uniform Local Sales and Use Tax (§§ 7200 –7212).  In 1969, the Legislature enacted the 
Transactions and Use (hereinafter “District”) Tax Law.  (Rev. & Tax. Code §§ 7251 et. 
seq.).  Pursuant to various enabling statutes, a number of counties have established county-
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wide taxing districts.  To support such districts, transactions and use taxes are imposed at 
rates of 0.25% or 0.5% of the gross receipts from the sales within the district (or districts, 
if there is more than one in a county) of tangible personal property sold at retail or of the 
sales price of property whose use, storage, or consumption within the district is otherwise 
subject to tax.  (§§7261(a)(1), 7262(a), 7285, 7285.5).   

2. “Out-of-District” Exemption 

These are some exceptions to the District Tax.  Sections 7261 and 7262 require that 
each district imposing a tax ordinance must include in its ordinance certain uniform 
provisions.  One of these required provisions exempts from the transactions tax imposed 
on retailers, but not the use tax imposed on purchasers, sales of property to be used outside 
the district where the retailer ships to a point outside its district pursuant to a contract of 
sale between the retailer and the purchaser.  (Section 7261 (a)(6).)  In interpreting and 
applying this exemption, Title 18, California Code of Regulations, Regulation 1823(a)(2) 
provides that the transactions tax does not apply to gross receipts from sales of tangible 
property: 

“(B) To be used outside the district when the property sold is shipped to a 
point outside the district pursuant to the contract of sale, by delivery to such 
point by the retailer or his agent, or by delivery by the retailer to a carrier 
for shipment to a consignee at such point.  If the purchaser uses the property 
in a district imposing transactions (sales) and use taxes, the use tax may 
apply.”   

B. Tax Consequences to REDACTED TEXT 

We partially agree with REDACTED TEXT’s customer.  Although, pursuant to the 
contract of sale, the customer takes title to the envelopes in San Mateo county, 
REDACTED TEXT contracts to ship them to Sacramento County.  Therefore, under the 
above authority, San Mateo countywide district transactions (sales) taxes do not apply to 
this transaction. 

However, the tax rate does include Sacramento countywide use tax (rather than 
transactions (sales) tax) since REDACTED TEXT’s customer actually uses the envelopes 
in Sacramento County.  The customer owes the tax, but REDACTED TEXT might not be 
obligated to collect it.  Whether a retailer not located in a district (or located in a different 
district than the purchaser) is obligated to collect the district use tax from the purchaser 
depends upon whether the retailer is “engaged in business” in the purchaser’s district, as 
defined in Regulation 1827.  In summary, Regulation 1827(b)(1) and (c) provides that if a 
retailer has either a place of business in a district, or has representatives or agents operating 
in a district, for the purpose of selling, delivering, or taking orders for tangible property, 
then the retailer is obligated to collect that district’s use tax from the purchaser if the retailer 
ships the property sold into the district, or participates in the district in making the sale.  If 
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REDACTED TEXT is engaged in business in Sacramento County, as defined above, it is 
required to collect the countywide use tax (0.5%) on these sales. 

For your information, I have enclosed a copy of Pamphlet No. 44-A, “Questions and 
Answers on District Taxes.”  I hope the above discussion has answered your question.  If you need 
anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 
4025I 
Enc.: Pamphlet No. 44-A 
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