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Re: REDACTED TEXT 
 Engaged in business – district use taxes 

Dear REDACTED TEXT: 

In your October 15, 1989 letter to the Board, which was referred by Ms. Lori Senitte 
of our Return Review Unit to the legal staff for response, by memorandum dated October 31, 1989, 
you raise several questions regarding REDACTED TEXT’s obligations to collect use taxes, including 
district taxes, on its sales to California customers.  Your letter describes REDACTED TEXT’s 
business operations as follows: 

“REDACTED TEXT develops, markets and supports software that 
runs on IBM mainframe computers.  Our main office is located in 
Virginia.  We have a sales office in Los Angeles, CA.  Our sales are 
made via the telephone.  We ship our product by common carrier 
from our headquarters in Virginia directly to our customers. 

“We have customers located in various counties and taxing districts 
in California.” 

In her memorandum, Ms. Senitte notes that REDACTED TEXT also conducts 
seminars in various California counties at which it displays its software.  I have quoted your questions 
below, followed by our responses. 
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Question 

“1. Are we responsible for collecting and remitting use tax (6%) 
on sales in California?” 

Answer.  Beginning on December 1, 1989, and ending December 31, 1990, the 
statewide uniform sales and use tax rate in California is 6 ¼%.  On January 1, 1991, the tax rate is 
scheduled to revert to 6%.  Persons who purchase tangible personal property from an out-of-state 
retailer for storage, use, or other consumption in California are obligated to pay use tax measured by 
the purchase price of the property.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6010, 6011).  If the out-of-state 
retailer ships the property to the customer in California, the retailer is obligated to collect the use tax 
if the retailer is engaged in business in California within the meaning of Revenue and Taxation Code 
Section 6203.  Among other things, subdivisions (a) and (b) of Section 6203 define a retailer engaged 
in business in this state to include any retailer who maintains an office in this state, or has sales 
representatives or agents operating in this state for the purpose of selling, delivering, or taking orders 
for tangible property. 

Since REDACTED TEXT has a sales office in Los Angeles, and also has 
representatives who demonstrate its computer software at seminars in California, our opinion is that 
REDACTED TEXT is a retailer engaged in business in California and is required to collect the 
statewide uniform 6 ¼% use tax on its out-of-state sales to all of its California customers. 

Question 

“2. Are we responsible for collecting and remitting district taxes 
on sales in various counties throughout California?” 

“3. If we are responsible for collecting and remitting district 
taxes on sales, is it just for sales on Los Angeles County or for sales 
in other counties?” 

Answer.  If a purchaser is liable for an additional ½% district use tax imposed by 
various countywide districts in California, a retailer engaged in business in the district in which the 
purchaser is located is responsible for collecting the district use tax, if the retailer ships or delivers the 
property into the district, or participates in the district in making the sale.  (Reg. 1827(b) and (c)).  In 
some counties there are two districts, each of which imposes a ½% district tax.  Our opinion is that 
REDACTED TEXT is engaged in business in Los Angeles County and also in the other California 
districts in which REDACTED TEXT regularly conducts seminars at which REDACTED TEXT’s 
representatives display its software.  When REDACTED TEXT is engaged in business in a district, 
then REDACTED TEXT is required to collect that district’s use tax from its customers in that district, 
in addition to the statewide uniform sales and use tax, when REDACTED TEXT ships or delivers the 
property to its customers or participates in that district in making the sale. 
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I enclose the Board’s Pamphlet 44, District Taxes, which includes Regulation 1827, 
and Pamphlet 44-A, New District Taxes, for your information.  Please feel free to contact me if you 
have any further questions or comments about this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 

JA:jb 
Enclosures 

cc: Ms. Lori Senitte, Return Review 

bc: Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
 Mr. Larry Micheli 


