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Mr. REDACTED TEXT 
President & CEO REDACTED TEXT 
Burlingame, California 94010-1816 

RE: (No Permit Number) 
Storage of Property 
in District 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

I am answering your letter to me dated July 17, 1995 
regarding your client's storage of property in one district for 
use in another. You ask about the district tax to be applied to 
sales to your client. As you recognize in your letter, since 
you did not identify the taxpayer, this letter does not 
constitute specific written advice to the taxpayer under 
Revenue and Taxation Code section 6596. 

You describe your client's operation as follows:  

"The taxpayer is a not-for-profit corporation that 
operates a large warehouse facility in which it main 
tains a stock on hand of general supplies that are used at 
its hospitals and administrative buildings. The warehouse 
is located in a District A where the combined state, local 
and district tax rate is (for example) 7.75%. The 
hospital and administrative buildings are located in a 
District B where the combined state, local and district 
tax rate is (for example) 8.25%. 

"The taxpayer's purchasing department, located in District 
A, places orders with various vendors. The orders are 
shipped to the warehouse in District A where 
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they are received, counted, verified, stocked. Owner 
ship to the property vests in the taxpayer at their 
warehouse in District A. The taxpayer receives 
requests from internal departments, or fills existing 
orders from these departments, and delivers the 
property on its own truck to the hospital or 
administrative buildings in District B. From an 
accounting viewpoint, there is no additional sale as 
the property is merely moved ‘on the books’ from the 
warehouse inventory account to the user department's 
account." 

You aver that no further state and local tax is due on the 
transfer from the warehouse to the internal departments. Your 
major concern is which district tax applies--A or B.• 

OPINION 

We understand that the warehouse in District A and the 
internal departments in District B are not separate "persons" 
within the meaning of Revenue and Taxation Code section 6005. 
(Unless otherwise stated, all statutory references are to the 
Revenue and Taxation Code.) Therefore, the retail sale is the 
transfer from the vendor to your client. We thus agree with you 
regarding the state and local tax consequences based on our 
understanding of the relevant facts. The transaction between 
your client and its suppliers thus·appears complete when the 
goods are delivered to the warehouse with the state and Bradley- 
Burns sales and use tax consequences being set at that time. 

District taxes are another matter, however. The 
resolution of this issue turns on whether district 
transactions or district use tax applies to the transaction. 
In this discussion, we use the general term "district" to 
include counties where there is more  than one district, like 
Los Angeles and San Francisco, and districts which take in 
more than one county--e.g. BART. 

All district tax ordinances incorporate the Sales and Use 
Tax Law. (§§ 7261(b) & 7262(a).) Section 6009.1 states as 
follows: 

"'Storage' and 'use' do not include the keeping, 
retaining or exercising any right or power over 
tangible personal property for the purpose of 
subsequently transporting it outside the state for 
use thereafter solely outside the state, or for 
the purpose of being processed, fabricated, or 
manufactured into, attached to or incorporated 
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into, other tangible personal property to be 
transported outside the state and·thereafter used 
solely outside the state." 

Section 6009.1 applies where the property has no functional 
purpose other than as a mere object in transit. The temporary 
storage of property under such conditions is not a taxable use of 
the property. (Parfums-Corday, Inc. v. St. Bd. of Equalization 
(1986) 187 Cal.App.3d 630, 638.) The same rule is incorporated 
into the District Tax Law under the above authority.  In the 
first case, an out-of-district (but in-state) retailer ships the 
property to the purchaser's warehouse in District A, where it is 
stored temporarily. The purchaser later transfers it to District 
Band puts it to its functional use. The property is thus 
purchased for use in a district and is used there. (See, Reg. 
1823(b)(1).) Such transactions are subject to district use tax. 
Under the above authority, the temporary storage is excluded from 
District A's use tax; the applicable use tax is that of District 
B. If the rate in District A was lower than that in effect in
District Band the retailer collected District A's use tax, your
client is entitled to a credit for its payment of that tax and
must self-report the additional district use tax in the quarter
in which the property was put to its functional use in District
B. If, however, the use tax rate in District A was higher than
that in effect in District B, your client would be entitled to a
refund of the use tax paid and would ·self-report and pay the·use
tax in District B in the quarter in which the property was put
to its first functional use there.

The results change dramatically, however, if we assume that 
the retailer's place of business is located in District A. 
Section 6009.1 is an exclusion from the use tax only; it does not 
apply to the transactions (sales) tax. Here the retailer's place 
of business and that of the purchaser are both located in 
District A; the transaction is thus a retail sale there. (Reg. 
1821(2).) As a result, District A's transactions tax applies to 
the sale. (Regs. 1822(a)(2) & 1823(a)(2)(B).) The retailer owes 
tax at the total rate in effect in District A and may collect tax 
reimbursement from your client at that rate.  Assuming it does 
so, and the District A rate is less than the rate in effect in 
District B, your client would be entitled to a credit against the 
tax reimbursement paid in District A(§ 6406) and would self- 
report the additional use tax owed to District B. (Reg. 
1823(b)(1)(E).) If District A's rate were higher than District 
B's, however, your client would not be entitled to a refund but 
also would not owe additional tax to District B. (Reg. 
1823(b)(2)(B).) 
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I hope the above discussion has answered your question. If 
you need anything further, please do not hesitate to write again. 

JLW:sr 
REDACTED TEXT. 

cc: Mr. Dennis Fox (MIC:40) 
Mr. Larry Micheli (MIC:27) 




