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State of California Board of Equalization 
Legal Division - MIC:82 

Memorandum 

To: Mr. Clay Cowan
Local Revenue Allocation Section (MIC:27) 

Date: February 9, 1996 

From: John L. Waid 
Senior Staff Counsel 

Subject:  [No Permit Number] 
SB 602- Out-of-State Lease 

I am answering your memorandum to me dated December 26, 1995.  You attached to 
your memorandum a copy of a letter dated December 5, 1995, that you received from Mr. 
REDACTED TEXT, describing one of REDACTED TEXT’s lease transactions and stating his 
conclusion that the local use tax proceeds should be reported to the countywide pool on 
Schedule B.  You indicate your opinion that the transaction Mr. REDACTED TEXT describes 
should be allocated to the participating jurisdiction of the dealer involved. 

According to Mr. REDACTED TEXT’s letter, it has a customer which has created a 
master lease agreement with REDACTED TEXT, which agreement is negotiated, accepted, and 
executed by REDACTED TEXT at its Minnesota headquarters.  The customer leases several 
vehicles for use by its employees in several different states.  One of those employees resides in 
California.  The car leased for the benefit of the employee was identified to the master lease 
prior to being manufactured.  Once it was manufactured, it was delivered to a dealer in 
California where the employee picked it up.  The customer then began making lease payments 
to REDACTED TEXT at its headquarters in Minnesota where the certificates of title for all the 
cars leased under this agreement are kept. 

OPINION 

SB 602 added Section 7201.5 to the Bradley-Burns Uniform Local Sales and Use Tax 
Law.  It altered the application of the local use tax ordinances in the matter of automobile leases 
from the place of residence of the lessee to the location of the dealer which leased, either 
directly, or ultimately, the car to the lessee.  The statute provides, in part, as follows: 

“7205.1 (a) Notwithstanding any other provision of law, in connection with any 
use tax imposed pursuant to this part with respect to the lease (as described in 
Sections 371 and 372 of the Vehicle Code) of a new or used motor vehicle (as 
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defined in Section 415 of the Vehicle Code), the place of use for the reporting 
and transmittal of the use tax shall be determined as follows: 

“(1) If the lessor is a new motor vehicle dealer (as defined in Section 426 of the 
Vehicle Code), the place of use of the leased vehicle shall be deemed to be the 
city in which the place of business (as defined in Section 7205 and the 
regulations promulgated thereunder).  If a lessor, who is not a person described 
in this paragraph, purchases the vehicle from a dealer (as defined in Section 285 
of the Vehicle Code), the place of use of the leased vehicle shall be deemed to 
be the city in which the place of business (as defined in Section 7205 and the 
regulations promulgated thereunder) of the dealer from whom the lessor 
purchases the vehicle is located. 

“(2) If the lessor is not a person described in paragraph (1) and purchases the 
vehicle leased from a source other than as described in paragraph (1), the use tax 
shall be reported to and distributed through the countywide pool of the county 
in which the lessee resides.” 

We disagree with your conclusion.  This appears to be precisely the kind of situation at 
which subdivision (a)(2) is aimed.  REDACTED TEXT is not a California new car dealer, and 
the car was purchased directly from COMPANY A at an out-of-state factory.  The purchaser 
took title to it there, and the lease was negotiated and is administered there.  The California 
dealer does not acquire title at all, and the car was never a part of its resale inventory. Here, the 
transaction is completed out of state.  The dealer apparently receives no financial remuneration 
and at most provides a temporary parking lot for the car coming into California.  No party that 
is obligated under the lease contract is ever in California. 

Also, SB 602 was enacted specifically to alter the application of local use tax ordinances 
so that the local tax consequences of leasing an automobile for a long term would be the same 
as if the car were bought outright.  The lease here does not substitute for a sale in this state.  
Were it a sale at the inception, the sale would have taken place out of state, so there still would 
be no local sales tax consequences. There are only use tax consequences because the car is 
leased for use in this state. (§ 6241.)  This transaction also cannot be analyzed according to the 
principles underlying the second paragraph of Section 6007 because REDACTED TEXT is 
engaged in business in this state.  (§ 6203(c).)  Therefore, we conclude that REDACTED TEXT 
is correct in its analysis.  SB 602 does not operate to alter the place of use from the location of 
the lessee’s employee’s residence to that of the place of business of the dealer which delivered 
the car.  As a result, REDACTED TEXT should continue to report local use tax to the 
countywide pool of the lessee’s employee’s residence on Schedule B. 

JLW:sr 
REDACTED TEXT  

cc: Mr. Robert Wils (MIC:39) 
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