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2065 Sportfishing-boats for which commercial-fishing-license is required. 

October 31, 1958 

Your letter of October 7 addressed to Honorable Edmund G. 
Brown, Attorney General, has been referred to this Board for 
reply, as this Board is the State agency charged with the 
administration of the California Sales and Use Tax Law. 

Your question concerns the applicability of Section 6368 of 
the Sales and Use Tax Law to sportfishing boats. Sales and Use 
Tax Ruling 51.5 sets forth the administrative interpretation of 
the above section, and a copy of the ruling is enclosed. 

We have been informed by the State Department of Fish and 
Game that operators of party boats or sportfishing boats are 
required to secure a commercial fishing license under Section 
7850 of the Fish and Game Code, as well as a party boat license 
under Section 7920. In view of the fact that a commercial 
fishing license is required by the State Department of Fish and 
Game, we have reached the conclusion that sales of sportfishing 
boats or tangible personal property becoming a component part of 
sportfishing boats are exempt from sales tax to the same extent 
as if the sales were made to operators of commercial deep-sea 
fishing vessels, other than operators of party boats or 
sportfishing boats. 

As Ruling 51.5 indicates, it is a condition of the 
exemption that the watercraft shall be used principally outside 
of the territorial waters of this State. Thus, if the principal 
use occurs within the territorial waters of this State, the tax 
will apply. See particularly the third paragraph of Ruling 51.5. 

Our district and field staff is being informed of this opinion.  

Very truly yours, 

R.H. Stetson 
Tax Counsel 

cc: Hon. James E. Sabine 
cc: San Diego – Administrator Long Beach – Administrator 

Los Angeles – Administrator San Francisco – Administrator 
 Santa Rosa - Administrator 
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