
600.0140 

November 15, 1957 

Marysville - Compliance 

Hdqrs. - Tax Counsel (GAT) 

This is in reply to your memo dated October 22, to Unit 3, re­
garding application of use tax to a 38-foot picket boat purchased 
by from Navy Surplus Sales. Mr. intends to 
overhaul the boat and use it in Alaska or in the 

It is questioned whether use tax is applicable, in that Mr. 
claims that the boat is a "documented vessel". 

It is our understanding that every vessel of the United States 
engaged in foreign trade must be "registered" with the U.S. and 
vessels engaged in domestic commerce must be "enrolled". The pur:.. 

~ pose of a register is to declare the nationality of a vessel en­
gaged in trade with foreign nations and to enable her to assert 
that nationality wherever found. The purpose of an enrollment is 
to evidence the national character of a vessel engaged in the 
coasting trade or home traffic. Gibbons v. Ogden, 22 U.S. 1, 6 
L.Ed. 23. 

The term "documented" under the laws of the U.S. means "regis­
tered, enrolled, or licensed under the laws of the U.S., 46 
U.S.C.A. Sec. 801. The register, enrollment and license, or li­
cense of a vessel of the U.S. are referred to, respectively, as 
the vessel's document. 46 u.s.c.A. Sec. 18. 

On the basis of the foregoing, it is our opinion that the fact 
that a vessel is documented is merely evidence that it may be 
used for either foreign or domestic traffic. 

Storage or use of this vessel is not subject to use tax if such 
storage or use comes within the terms of the watercraft exemp­
tion, provided in Revenue and Taxation Code Section 6368 and 
Ruling 51.5. If our understanding of the facts is correct, that 
the vessel was purchased for use in commercial deep sea fishing 
operations outside the territorial waters of this state, or for 
use in interstate or foreign commerce for hire, then it seems 
that its use would be exempt from tax. However, if the boat is 
to be used for pleasure or some other purpose in this state not 
within the terms of the watercraft exemption, it will be subject 
to use tax. 
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An additional basis for exemption from use tax, which may apply 
to the facts of the instant case, is that provided in Section 
6009.1, Revenue and Taxation Code. Under Section 6009.1, tax­
able "storage" and "use" do not include the keeping, retaining 
or exercising any right or power over tangible personal property 
for the purpose of subsequently transporting it outside the 
state for use solely outside the state . If Mr. ; only 
storage and use of the vessel in this state is for the purpose 
of overhauling it, such storage or use is not subject to tax. 
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