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Long Beach, CA 90831-1600 

Re: Tax Applicability of Derrick Barge 

Dear Mr. : 

Gary Jugum has requested that I respond to your letter to 
him dated December 28, 1992 concerning the above subject. 

In your letter, you request an informal (non-binding) ruling 
of the interpretation of certain statutes and regulations. Since 
you have not identified the taxpayers by name, the written 
opinion requested is not subject to the provisions of California 
Revenue and Taxation Code section 6596. 

You state that a derrick barge has been purchased outside 
the state of California. The derrick barge will be renovated and 
repainted, and then placed in service quarrying rock and building 
breakwaters in Southern California. You state that all use of 
the derrick barge will be either for ships engaged exclusively in 
interstate and foreign commerce or in the maintenance and 
construction of port facilities used exclusively for ships 
engaged in interstate and foreign commerce. You ask: 1) if a 
use tax exemption is available in connection with the use of the 
derrick barge based upon its use in interstate and foreign 
commerce, and 2) if such an exemption is available, does the 
exemption extend to the purchase of materials and supplies used 
in the renovation, repair and maintenance of the derrick barge? 

California Sales Tax Regulation 1594{a) {l) states, in part: 

"Tax does not apply if the watercraft for which the 
exemption is claimed is used either exclusively in 
interstate or foreign commerce involving the 
transportation of persons or property for hire or both 
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in interstate or foreign commerce and in intrastate 
commerce provided the principal use of the watercraft 
is transportation for hire in interstate or foreign 
commerce." (Emphasis added.) 

In your letter, you stated that the derrick will also be 
used for "ship lift". By this term, it is assumed that the 
derrick will transport ships (used exclusively in interstate and 
foreign commerce) for short distances, e.g. in and out of dry 
dock. 

Although the anticipated use of the barge may have an effect 
on shipping used exclusively in interstate and foreign commerce, 
the barge itself will be permanently located in Southern 
California and will not involve the transportation of persons or 
property for hire in interstate or foreign commerce. It is our 
opinion that there is no interstate or foreign commerce exemption 
applicable either to the -use of the barge or to the purchase of 
materials to renovate or maintain it. 

We believe that the limited exemption contained in 
Regulation 1594 for tugs which assist the departure or arrival of 
vessels to or from points outside the state cannot be expanded to 
provide an exemption for derrick barges that perform none of the 
functions associated with tug boats. If the regulation had 
intended to include other vessels in the limited exemption that 
it provided to tug boats, it is our opinion that the regulation 
would have so stated. 

Very truly yours, 

Thomas J. Cooke 
Tax Counsel 

TJC:sr 




