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This is in response to your memorandum dated March 29, 1990 regarding the 
application of sales or use tax to sales of vehicles by lessor-retailers to their lessees.  You state:  

 
“It is our understanding that lessor-retailers are not required to 

complete a report-of-sale form (DMV) if the vehicle is being sold to the 
lessee.  In this case, the lessee is responsible for the use tax which is paid 
to DMV at time of vehicle registration.   

 
“Apparently, the lessor-retailer can choose to file a report of sale 

when the vehicle is sold to the lessee.  Unfortunately, some lessor-retailers 
who sell vehicles to the lessees are completing a report of sale but not 
collecting any tax, citing the footnote to Reg. 1610(b) as their reference. 

 
“The question at hand is if the lessor-retailer sells the vehicle to the 

lessee and completes a report-of-sale form for DMV, who is responsible 
for the tax, the lessor-retailer as a sales tax transaction or the lessee as a 
use tax transaction? 

 
“Also, your opinion would be appreciated regarding the footnote, 

its background and intention.  Is the footnote a valid interpretation of 
Vehicle Code 11615.5?” 
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Initially, I note that I have reviewed DMV regulations, and they provide no 
assistance.  My interpretation regarding lessor-retailers’ responsibilities with respect to filing 
reports of sale is based solely on provisions in the Vehicle Code.  You may wish to discuss my 
interpretation with appropriate persons in the DMV.  Sections of the Vehicle Code relevant to 
my analysis are as follows: 

 
§  371. 

 
“Lessee includes ‘bailee’ and is a person who leases, offers to 

lease, or is offered the lease of a motor vehicle for a term exceeding four 
months.” 

 
§  372. 
 

“A ‘lessor’ is a person who, for a term exceeding four months, 
leases or offers for lease, negotiates or attempts to negotiate a lease, or 
induce any person to lease a motor vehicle; and who receives or expects to 
receive a commission, money, brokerage fees, profit or any other thing of 
value from the lessee of said vehicle.  ‘Lessor’ includes ‘bailor’ and 
‘lease’ includes ‘bailment.’” 

 
§  373. 
 

“A ‘lessor-retailer’ is a lessor or renter who, except in the 
circumstances described in subdivision (a) of Section 286, makes a retail 
sale or sales of a previously leased or rented vehicle or vehicles to other 
than any of the following: 

 
“(a) The lessee of a vehicle, or the person who, for a period of at 

least one year, has been designated by the lessee as the driver of the 
vehicle covered by a written lease agreement. 

 
“….” 
 

§  4456. 
 

“(a) When selling a vehicle, dealers and lessor-retailers shall use 
numbered report-of-sale forms issued by the department.  The forms shall 
be used in accordance with the following terms and conditions: 

 
“(1) The dealer or lessor-retailer shall attach for display a copy of 

the report of sale on the vehicle before the vehicle is delivered to the 
purchaser.  
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“(2) The dealer or lessor-retailer shall submit to the department an 
application accompanied by all fees and penalties due for registration or 
transfer of registration of the vehicle within 20 days from the date of sale.  
Penalties for noncompliance with this paragraph shall be paid by the 
dealer or lessor-retailer.  The dealer or lessor-retailer shall not charge the 
purchaser for the penalties. 

 
“(3) If the department returns an application and the application 

was first received by the department within 20 days of the date of sale of 
the vehicle, the dealer or lessor-retailer shall submit a corrected 
application to the department within 40 days from the date of sale of the 
vehicle or within 20 days from the date the application is first returned by 
the department, whichever is later.   

 
“(4) If the department returns an application and the application 

was first received by the department more than 20 days from the date of 
sale of the vehicle, the dealer or lessor-retailer shall submit a corrected 
application to the department within 40 days frorm the date of sale of the 
vehicle. 

 
“(5) An application first receive by the department more than 40 

days from the date of sale of the vehicle is subject to the penalties 
specified in subdivisions (a) and (b) of Section 4456.1. 

 
“(6) The dealer or lessor-retailer shall report the sale pursuant to 

Section 5901. 
 
“(b) A vehicle displaying a copy of the report of sale may be 

operated without license plates or registration card until the license plates 
and registration card are received by the purchaser.”   

 
§  4750.5. 
 

“(a) The department shall withhold the registration or the transfer 
of registration of any vehicle sold at retail to any applicant by any person 
other than a vehicle manufacturer or dealer holding a license and 
certificate issued pursuant to Chapter 4 (commencing with Section 11700) 
of Division 5, or an automobile dismantler holding a license and certificate 
issued pursuant to Chapter 3 (commencing with Section 11500) of 
Division 5 or a lessor-retailer holding a license issued pursuant to Chapter 
3.5 (commencing with Section 11600) of Division 5, and subject to the 
provisions of Section 11615.5, until the applicant pays to the department 
the use tax measured by the sales price of the vehicle as required by the 
Sales and Use Tax Law (Part 1 (commencing with Section 6001) of 
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Division 2 of the Revenue and Taxation Code), together with penalty, if 
any, unless the State Board of Equalization finds that no use tax is due…. 

 
“….” 
 
§  11615. 
 

“It shall be unlawful and a violation of this code for a lessor-
retailer licensed under this chapter when selling at retail a vehicle in a 
transaction for which this license is required: 

 
“….” 
 
“(e) To sell a vehicle which has not been previously leased, bailed 

or rented or acquired or contracted for lease or rental by the lessor-
retailer.”   

 
§  11615.5. 
 

“It is unlawful and a violation of this code for a person holding a 
license under this chapter to make a retail sale of a motor vehicle, except 
to the lessee of such vehicle, required to be registered pursuant to 
Division 3 (commencing with Section 4000) or subject to idnentification 
pursuant to Division 16.5 (commencing with Seciton 38000) if such 
person files with the department a report of sale as provided in 
Section 4456 with respect to such retail sale, without making the return 
and payment  of any sales tax due and required by Section 6451 of the 
Revenue and Taxation Code.” 

 
These provisions show that the lessor-retailer license is a limited license.  The 

lessor-retailer may not sell a vehicle unless that vehicle was leased or acquired for lease by the 
lessor-retailer.  Section 373 defines lessor-retailer as a lessor who makes a retail sale of a 
previously leased vehicle to a person other than the lessee.  I interpret this provision to mean that 
a lessor under section 372 who sells a leased vehicle to the lessee under section 371 is not a 
lessor-retailer for purposes of that sale.  This would also mean that the lessor is not requireedd by 
section 4456 to file a report of sale when selling such a vehicle because, for purposes of that sale, 
the lessor is not a lessor-retailer.  In light of these provisions, the menaing of section 11615.5, 
although not well written, becomes more clear.  Although that section appears to make filing a 
report of sale optional because of the phrase “if such person files with the department a report of 
sale,” section 4456 clarifies that such filing for a sale by a lessor-retailer is mandatory.  
Therefore, I interpret the phrase, “except to the lessee of such vehicle,” in section 11615.5 to 
mean that, since such seller is not a lessor-retailer with respect to that sale, the person is not 
required to file a report of sale, and not to mean that the seller has an option as to whether or not 
to file a report of sale for that sale.  
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Section 4750.5 provides for the withholding of registration until use tax is paid 
with respect to a sale of a vehicle by any person other than, as relevant here, a lessor-retailer.  
However, that provision is subject to the provisions of section 11615.5.  I interpret this to mean 
that when a person holding a license as a lessor-retailer sells a vehicle to the lessee of that 
vehicle, the person holidng a lessor-retailer license is not required to report that sale by filing a 
report of sale, and the DMV will therefore withhold registration under such circumstances until 
the lessee-purchaser pays the appropriate use tax.  Thus, it is my opinion that a lessee who 
purchases a vehicle from his lessor must pay use tax when registering that vehicle at the DMV.  
However, this is also based on the conclusion that a person licensed as a lessor-retailer does not 
file a report of sale for that sale.  When the lessor-retailer does file a report of sale, the lessor-
retailer has eliminated the need for the lessee to personally register the vehicle and has therefor 
eliminated the ability of the DMV to collect the use tax upon registration. 

 
Revenue and Taxation Code section 6282 provides: 
 

“There are exempted from the computation of the amount of the 
sales tax the gross receipts from sales of mobilehomes or commercial 
coaches required to be annually registered under the Health and Safety 
Code or vehicles required to be registered under the Vehicle Code when 
the retailer is other than a person licensed or certificated pursuant to the 
Health and Safety Code or the Vehicle Code as a manufacturer, 
remanufacturer, dealer, dismantler, or lessor-retailer, subject to 
Section 11615.5 of the Vehicle Code.  

 
“This exemption does not extend to the rentals payable under a 

lease of tangible personal property.” 
 

Under this section, the sale of a vehicle by a person other than one licensed as a 
manufacturer, remanufacturer, dealer, dismantler, or lessor-retailer is exempt from sales tax (and 
therefore subject to use tax).  As discussed above, a person licensed as a lessor-retailer is not a 
lessor-retailer for purposes of a sale of a leased vehicle to the lessee.  Since that person is not a 
lessor-retailer for that sale, he should not file a report of sale (only licensed persons file reports 
of sale).  That is, the reason a person files a report of sale is because that person holds a license 
for that sale.   

 
The section 6282 exemption applies only to sales by persons other than, as 

relevant here, licensed lessor-retailers.  The filing of a report of sale by a person licensed as a 
lessor-retailer is an act pursuant to that license, even when the sale is to the lessee, and for that 
sale the seller is not a person other than a licensed lessor-retailer.  The exemption of section 6282 
therefore does not apply and the sale is subject to sales tax.  This is true even though the seller 
would not have been a licensed lessor-retailer for that sale if he had not filed a report of sale.   

 
With respect to your question regarding the footnote, I do not believe that the 

footnote is an interpretation of section 11615.5.  Rather, it is a virtual restatement.  The 
ambiguity in section 11615.5 is simply restated in the footnote.  If my interpretation is correct, I 
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believe a more accurate statement for the footnote would be that “section 11615.5 of the Vehicle 
Code requires a licensed lessor-retailer to pay sales tax with respect to the retail sale of a motor 
vehicle, except for a sale to the lessee of that vehicle if the lessor-retailer does not file a report of 
sale for that sale.  A lessee who purchases the leased vehicle must pay use tax when the lessee 
registers the vehicle.  However, if a person licensed as a lessor-retailer does file a report of sale 
with respect to a sale to his lessee, that person treats the sale as authorized by the lessor-retailer 
license and the sale is therefore subject to sales tax.” 

 
If you have further questions, feel free to write again. 
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