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 This is in reply to your memorandum to Mr. T. P. Putnam dated August 29, 1975.  You pose 
a number of questions concerning automobile transactions.  Questions and answers are listed below. 
 
 1.  A military serviceman stationed overseas purchases an automobile through a sales 
organization and designates an agent provided by the sales organization to accept delivery at an 
overseas point and to ship it to him in California through a California automobile dealer.   The 
purchase contract is entered into prior to the issuance of orders transferring the serviceman to 
California.  Neither the sale organization nor the manufacturer are engaged in business in California.  
The dealer delivers the vehicle to the buyer within 90 days of the execution of the contract. 
 
 a.  Is the California dealer subject to sales tax? 
 
 Answer:  The California dealer is not subject to sales tax.  First, title to the property would 
pass outside California upon delivery of the automobile to the agent of the purchaser.  Second, 
Section 6007 of the Revenue and Taxation Code, which provides that the delivery in this state of 
tangible personal property by a factor or an agent of a former owner or factor is a retail sale in this 
state by the person making the delivery if the delivery is to a consumer pursuant to a retail sale 
made by a retailer not engaged in business in this state, would not work in this case to subject the 
California dealer to sales tax.   This is because we have taken the position that we would be barred 
from imposing the sales tax in cases of this type in accordance with Section (a)(2)(B) of our 
Regulation 1620. 
 
 b.  If the sales tax does not apply, does the use tax apply? 
 
 Answer:  The use tax would not apply because the automobile would not have been 
purchased for use in this state since the purchase contract was entered into prior to the issuance of 
orders transferring the serviceman to California.  Section 6249 provides that a member of the armed 
forces on active duty who purchases a vehicle prior to the effective date of his discharge shall not be 
subject to the presumption established by Section 6248.  Section 6248 provides that there shall be a 
rebuttable presumption that any vehicle bought outside of this state which is brought into California 
within 90 days from the date of its purchase and which is subject to registration under DMV 
provisions was acquired for storage, use, or other consumption in this state.  By the terms of Section 



6249, Section 6248 would not apply in this case.  The serviceman is not deemed to have purchased 
the vehicle for storage, use, or other consumption in this state unless at the time of purchase he 
intended to use it in this state, such intent resulting from his own determination, rather than from 
official orders received as a member of the armed services transferring him to this state.  
 
 c.  If use tax applies, can the California dealer who makes delivery be held responsible for 
collecting the tax? 
 
 Answer:  The California use tax does not apply. 
 
 d.  Would the answers to the above questions be different if the serviceman did not appoint 
an agent for overseas delivery but the agreement specified title passage at the factory, or if there was 
neither an agent nor a title clause in the agreement? 
 
 Answer:  No. 
 
 e.  If the vehicle was shipped directly to the serviceman in California without the 
participation of a California deal, would the use tax apply? 
 
 Answer:  No. 
 
 f.  If the delivery to the serviceman by the dealer in California occurred more than ninety 
days after the purchase, would the tax consequences be the same? 
 
 Answer:  Yes. 
 
 g.  If the serviceman purchased the vehicle after receiving military orders transferring him to 
California, and if sales tax does not apply, would use tax apply? 
 
 Answer:  Yes.  The buyer would clearly be buying the vehicle for use in California. 
 
 2.  Prior to receiving orders transferring him to California, a serviceman stationed in 
Michigan purchased an automobile from General Motors and arranged for delivery in California 
through an independent California dealer.  The sales contract specifically provided that title was to 
pass at the factory in Michigan.  Of course General Motors is engaged in business in California.  
The California dealer used him Department of Motor Vehicles report of sale to register the vehicle 
in the name of the serviceman. 
 
 a.  Notwithstanding the title clause, does sales tax apply because of the participation by the 
California dealer and the use of the California dealer’s report of sale? 
 
 Answer:  No.  We are forbidden from imposing the sales tax because the transaction is 
exempt from sales tax under our Regulation 1620(a)(2)(B). 
 
 b.  Would the answer be the same if the dealer had not registered the vehicle, and the 
serviceman had registered in directly at the Department of Motor Vehicles? 
 
 Answer:  Yes. 
 



 c.  If the sales tax applies, can the California delivering dealer be held responsible for the tax 
pursuant to the Board’s agreement with General Motors even though General Motors is engaged in 
business in California? 
 
 Answer:  The sales tax does not apply. 
 
 d.  If the sales tax does not apply, does the use tax apply, notwithstanding Section 6249, 
because of the California delivery? 
 
 Answer:  No. 
  
 e.  If the use tax applies, can the California delivering dealer be held responsible for the tax 
under Section 6007 or under the Board’s agreement with General Motors? 
 
 Answer:  Use tax does not apply. 
 
 f.  Would the answer to any of the above questions be different if the sales contract did not 
contain a title clause? 
 
 Answer:  The sales tax would not apply because the sale would be an exempt sale in 
interstate commerce.  The use tax would apply since the vehicle would have been purchased in this 
state, not outside of this state.   General motors would be responsible for collection of the tax. 
 
 3.  A serviceman stationed in Nevada purchased an automobile from a Nevada dealer and 
arranged for a “courtesy delivery” in California by a California dealer.  The vehicle was purchased 
before the serviceman received military orders transferring him to California, and the Nevada dealer 
is not engaged in business in California.  The California dealer delivered a vehicle from his 
inventory, and registered it in the name of the serviceman. 
 
 a.  Is the California dealer liable for sales tax under Section 6007? 
 
 Answer:  The California dealer is liable for sales tax under Section 6007 since the 
automobile was delivered from a California inventory. 
 
 b.  If sales tax does not apply, does the use tax apply, does the use tax apply because of the 
California delivery? 
  
 Answer:  The sales tax applies. 
 
 c.  If the use tax applies, can the California dealer be held responsible for it under Section 
6007? 
 
 Answer:  The sales tax applies. 
 
 d.  If the California dealer does not register the vehicle, would he still be liable for sales tax 
or use tax under Section 6007? 
 
 Answer:  The California dealer is liable for sales tax even if he does not register the vehicle. 
 



 4.  Would the answer to any of the above questions be different if the purchaser of the 
vehicles were a civilian rather than a serviceman? 
 
 Answer:  Yes.  The purchaser would be liable for payment of the use tax in the situations 
described in Questions 1a and 2d.  The California dealer would be responsible for collecting the use 
tax.  We have interpreted Section 6007 to impose this requirement on the California dealer where 
the sales tax cannot be applied because of the transaction’s interstate character.   
 
 5.  A bank, insurance company, or exempt foreign consulate official in California purchased 
an automobile from a European manufacturer who is not engaged in business in California.  The 
purchaser executed a special Power of Attorney designating an agent to accept factory delivery of 
the vehicle and ship it to him through a California dealer. 
 
 a.  Is the California dealer liable for sales tax under Section 6007? 
 
 Answer:  No. 
 
 b.  Would the answer be different if no agent was appointed but the sales contract contained 
a specific provision that title was to pass at the factory? 
 
 Answer:  No. 
 
 c.  Would the answer be different if no agent was appointed and there was no title clause? 
 
 Answer:  No. 
 
 6.  A bank, insurance company, or exempt foreign consulate official in California purchased 
an automobile from General Motors and arranged for delivery through a local California dealer.  
The sales contract specifically provided that title was to pass out of state, and General Motors 
shipped the vehicle to the local dealer from out-of-state stock. 
 
 a.  Does delivery by the California dealer contravene the title clause so that sales tax 
applies? 
 
 Answer:  The sales tax would not apply even though title to the property would pass to the 
purchaser in this state.  The transaction is exempt as a sale in interstate commerce. 
 
 b.  If sales tax applies, is the California dealer responsible for the tax pursuant to the Board’s 
agreement with General Motors? 
 
 Answer:  The sales tax does not apply. 
 
 7.  A bank, insurance company, or exempt foreign consulate official in California purchased 
an automobile from a dealer in Nevada, who is not engaged in business in California, and arranged 
for a “courtesy delivery” of the vehicle through a California dealer.  The sales contract specifically 
provided that title was to pass out of state.  However, the vehicle was delivered from the California 
dealer’s inventory. 
 



 a.  Is the title clause null because the vehicle was delivered from the California dealer’s 
stock? 
 
 Answer:  Yes. 
 
 b.  Is the California dealer liable for sales tax under Section 6007? 
 
 Answer:  Yes. 
 

*  *  *  *  * 
 

 We note that these questions have been discussed with Mr. T. P. Putnam, and he is in 
agreement with the conclusions stated in this memorandum. 
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