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     May 19, 1993 

 

Mr. E--- R. H---
---, --- & ---
Certified Public Accountants 
XXX --- Avenue 
--- ---, NY XXXXX 

Dear Mr. H---: 

This is in response to your letter dated April 15, 1993 in which you state: 

"I am the accountant for a New York client that has a warehouse in California. 
Much of their product is sold to the ultimate consumer and California sales tax is 
charged on shipments in California.  Some of the product is shipped from the 
California warehouse, and a large volume of product is drop shipped from out of 
state to California customers. 

"The client has a customer in the linen rental business and the customer has plants 
inside and outside California and a receiving warehouse in California. 

"The customer has requested my client to ship merchandise from client 
warehouse in California and from out of state sources to the customer warehouse 
in California and not charge them sales tax.  The reason for this is that the 
customer is shipping part of the merchandise to their plants out of California.  For 
the merchandise being used in California, it is not immediately put in service. 

"The merchandise shipped from client's California warehouse and out of state 
sources are identical in many instances, and the customer probably does not 
know, in advance, where the merchandise will be used.  It is the customer's 
contention that the tax for merchandise used in California becomes payable when 
it is removed from the warehouse and put in circulation. 
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"They are reporting and paying use tax only on the merchandise used in 
California when it is taken out of the warehouse.  This same customer advised my 
client that they have received permission for this procedure from the State Board 
of Equalization office in Colton, California.  The customer has offered to provide 
our client with a resale certificate." 

Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  Sales tax applies to sales 
occurring in California. There is no exemption from sales tax where the purchaser takes 
possession of the property in California and subsequently removes the property out-of-state. 
This is true even if no use other than storage and removal is made by the purchaser and the 
purchaser intends at the time of sale to remove the property outside of California.  Pope v. State 
Board of Equalization (1988) 202 Cal. App. 3d 73 and Eng Motor Truck Company v. State 
Board of Equalization (1987) 189 Cal. app. 3d 1458. 

Revenue and Taxation Code section 6201 imposes an excise tax, commonly referred to as 
the use tax, on the storage, use, or other consumption in this state of tangible personal property 
purchased from any retailer for storage, use, or other consumption in this state.  The use tax 
complements the sales tax and is imposed upon out-of-state purchases of property for use in 
California. Thus, if a purchaser orders property from a retailer who ships the property from an 
out-of-state point to California, the transaction is subject to use tax, not sales tax. 

The use tax is imposed upon the purchaser, but if a retailer is engaged in business in 
California and makes sales of tangible personal property for storage, use, or consumption in this 
state, he or she must, at the time of making the sale, collect the use tax from the purchaser and 
pay it to the state. Rev. & Tax. Code § 6203. 

"Storage" and "use" do not include the keeping, retaining, or exercising any right or 
power over tangible personal property for the purpose of subsequently transporting it outside the 
state for use thereafter solely outside the state, or for the purpose of being processed, fabricated, 
or manufactured into, attached to or incorporated into, other tangible personal property to be 
transported outside the state and thereafter used solely outside the state.  Rev. & Tax. Code § 
6009.1. This exclusion is for use tax transactions, not sales tax transactions. 

Sales tax applies only to retail sales. A "retail sale" or "sale at retail" means a sale for 
any purpose other than resale in the regular course of business in the form of tangible personal 
property. Rev. & Tax. Code § 6007. Use tax does not apply to transactions in which the 
purchaser purchases the property for resale and makes no use of the property other than 
retention, demonstration, or display while holding the property for sale in the regular course of 
business. Rev. & Tax. Code § 6244. 
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A person who makes a sale of tangible personal property has the burden of proving that 
the sale is not a sale at retail or that the property sold for delivery in this state was not purchased 
for use in Californian unless he or she takes from the purchaser a resale certificate.  Rev. & Tax. 
Code §§ 6091 and 6241. However, the certificate relives the seller from liability only if taken in 
good faith from a person who is engaged in the business of selling tangible personal property and 
who holds a seller's permit.  Rev. & Tax. Code §§ 6092 and 6242.  If the seller knows that the 
purchaser is not purchasing the property for resale, the seller cannot take the certificate in good 
faith and is therefore not relieved from liability by the certificate. 

With respect to the facts you gave, the application of tax is as follows: 

As you are aware, a "sale" and "purchase" do not include a lease of linen in which an 
essential part of the lease agreement is the furnishing of recurring service of laundering.  Rev. & 
Tax. Code §§ 6006(g)(2) and 6010(e)(2). Therefore, the client's customer is not purchasing the 
linens for resale, and your client cannot accept a resale certificate from the customer in good 
faith. 

Sales of all merchandise which is shipped from your client's California warehouse to the 
customer's warehouse in California are subject to sales tax since the sales occur in California. 
This includes merchandise which is subsequently shipped by the customer to its out-of-state 
business locations. As noted above, the exclusion from tax under section 6009.1 does not apply 
because these are sales tax transactions. The sales tax is imposed upon your client though the 
client may, by contract, collect sales tax reimbursement from the customer.  Civ. Code § 1656.1. 

Use tax applies to those transactions in which merchandise is shipped from out-of-state 
suppliers to the customer's California warehouse and is used at the customer's California 
business locations. Since your client is engaged in business in California, your client is 
obligated to collect the use tax from the customer and pay it to the state. 

Use tax does not apply to those transactions in which merchandise is shipped from out-
of-state suppliers to the customer's California warehouse, is never used in California, and is 
subsequently transported to the customer's out-of-state business locations for use solely outside 
of California. If a purchaser knows that specific property will meet the requirements of the 
section 6009.1 exclusion, the purchaser may issue to the seller an exclusion certificate in the 
sample form we have enclosed. 

The problem in this case is that the customer does not know in advance which linens it 
receives from the out-of-state suppliers will be used in California and which will be shipped to 
outside business locations. Therefore, the customer may not purchase linens from out-of-state 
suppliers ex tax by issuing an exclusion certificate since not all of linens will be removed from 
the state. The matter is further complicated by the fact the customer commingles linens 
purchased out-of-state with linens purchased in-state. 
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To solve these problems the customer should keep updated records showing what 
percentage of its linens are purchased from out-of-state and what percentage of its linens are 
purchased in-state. When the customer sends linens out-of-state, the customer may file a claim 
for refund for use tax. The measure of the refund is calculated by multiplying the percentage of 
out-of-state inventory at the time the linens are removed from the state times the total purchase 
price of the linens removed from the state.  For example, if at the time of removal 60 percent of 
the customer's inventory is from out-of-state suppliers and the total purchase price of the linens 
removed from the state is $5,000, the customer would be entitled to a refund calculated by 
multiplying the tax rate times $3,000 (60% of $5,000).   

Revenue and Taxation Code section 6596 provides the only basis for relief from tax if a 
taxpayer relies on incorrect written advice from the board.  The primary conditions to qualify are 
that the request for opinion must be in writing and must disclose all relevant facts, including the 
identity of the taxpayer. Since you have not identified your client, this opinion does not come 
within the provisions of section 6596 but rather is simply general advice regarding a set of 
hypothetical facts. 

If you have further questions regarding Sales and Use Tax Law, please do not hesitate to 
write again. 

Sincerely, 

Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 

EA:cl 

Enclosure 


