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This is in reply to your memorandum dated July 19, 1976, concerning tax applicable to sales of 
truck tractors by subject taxpayer. 
 
We understand that taxpayer is a certificated motor vehicle dealer selling truck tractors.  Certain 
purchasers designate delivery to an out-of-state point.  When this occurs, taxpayer delivers the 
tractor to a drive-away carrier at taxpayer’s place of business.  The carrier furnishes only the driver.  
The purchaser may also purchase a trailer from a different California dealer and authorize taxpayer 
to instruct the carrier to pick up the trailer at the trailer vendor’s location and deliver both the trailer 
and the tractor to the out-of-state point using the tractor to two the trailer.  In other cases, the 
purchaser contacts the carrier and instructs the carrier to pick up the trailer using the tractor to two 
the trailer.  In the former situation, the carrier prepares one bill of lading showing taxpayer as the 
shipper of both the tractor and the trailer.  In the latter case, the carrier prepares two bills of lading, 
one for the tractor showing taxpayer as shipper and one for the trailer showing the purchaser as the 
shipper.  You inquire whether the use of the tractor by the carrier to pull the trailer constitutes a 
taxable use of the tractor in this state, and if tax applies, if the taxpayer is liable for the tax. 
 
It is our opinion that the use by the carrier of the newly purchased tractor to two the newly 
purchased trailer out of the state is not a taxable use of the tractor in this state.  Taxpayer is not 
liable for any tax. 
 
Where taxpayer’s purchase agreement specifies only delivery of the tractor out-of-state and 
taxpayer delivers the tractor to a carrier for delivery out of the state, receiving therefore a bill of 
lading, all of the requirements of Sales and Use Tax Regulation 1620(a)(3)(B) are met.  The fact 
that the purchaser later instructs the carrier to pick up the trailer and two it out of the state cannot 
affect taxpayer’s liability. 
 
We do not believe that the use of the newly purchased tractor to haul the newly purchased trailer out 
of the state is a taxable use of the tractor in this state.  If the buyer purchased both the tractor and the 
trailer from taxpayer and had required both to be delivered out of the state, we would have 
considered the tractor and trailer as a single unit for purposes of deciding whether there was a 
taxable use of the tractor in hauling the trailer and would not have applied the tax.  We see no 
reason to arrive at a different result because the buyer elected to buy the items separately.  Even if 



we were to consider the haul as a taxable sale, there appears to be no basis for asserting liability on 
taxpayer.  He has still complied with Regulation 1620(a)(3)(B) as far as sales tax is concerned.  The 
use cannot be considered to be by taxpayer, since it is the carrier that is making the use.  The carrier 
did not purchase the tractor, so that the carrier is not liable for the tax, either.  It could possible be 
considered that the buyer made a taxable use if we consider the carrier as the buyer’s agent, but this 
is a tenuous argument at best. 
 
If the trailer was a unit previously owned and used by the buyer, our conclusion might be different 
since the element of delivery as part of a sale of the trailer would be lacking. 
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