
 
 
 
 

     

 
 
 

          
         
 
 

 
 

  
 
 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
State of California 
 

M e m o r a n d u m 
Board of Equalization 

              Legal Division (MIC:82) 

570.0110 

To:  San Bernardino – Aud. (RLL)   
  

Date: January 28, 1974 

From: Hdqrs. – Tax Counsel (GLR) 

E--- P--- Co.       SR -- XX XXXXXX 

 H--- C---       SR -- XX XXXXXX 

This is in reply to your memo of December 38, 1973 in which you request our opinion with 
regard to the following situations concerning the above taxpayers: 

E--- P--- Co. manufactures and sells plywood.  They also furnish wooden display racks to their 
wholesale customers without charge.  The display racks are the subject of your question. 

These racks are purchases ex-tax from a firm in ---, Tennessee.  They are shipped to California 
for distribution to E---’ customers.  The display racks are then shipped to E---’ customers, who 
buy the plywood, without charge.  We understand that E---’ customers are not required to 
purchase a certain amount of plywood before they will receive the racks.  The shipments are 
made from California by common carrier. 

You ask whether the shipment of the display racks to out-of-state customers qualify for 
exemption from the use tax under Section 6009.1.   

As we discussed over the phone on January 21, it appears that the taxpayer by making delivery 
of the racks to the carrier in California relinquishes its control over the property here and thereby 
makes the gift in California.  Accordingly, it is our opinion that the taxpayer has made a taxable 
use of the products in California. 

Your second question concerns H--- C---. H--- purchases plate steel, under resale certificates, 
from California vendors.  This steel is used to manufacture forms for dry cast pipe at its local 
California plant.  The forms are all shipped to out-of-state divisions for use out of state.  No dry 
casting is done in California. 
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No inventory of steel is maintained and purchases are made as steel is needed.  The purchase 
invoices are issued for the specific job number and when the invoice is received it is referenced 
to the job for which it was purchased.  Each purchase is then recorded on a job card by invoice 
number and amount. 

Nuts, bolts, and miscellaneous small parts are purchased and charged to a common inventory 
account from which withdrawals are made as needed.  Withdrawals for use in the manufacture of 
dry cast forms are charged to the specific jobs by use of withdrawal slips or requisitions. 

Your question is whether this property is exempt under Section 6009.1. 

It is our opinion that because of the wording of Section 6009.1 and because the items were 
purchased under a resale certificate and then later shipped to a point outside the state and used 
thereafter solely outside the state no tax is due.  The only alternative we have is to tell the 
taxpayer to stop issuing such resale certificates and if he does not inform him that he can be 
subject to a misdemeanor charge and also the possibility of having his seller’s permit revoked. 

GLR:lb 

cc: 	 Mr. T. P. Putnam 
Mr. J. Kenneth McManigal 
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