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In your memorandum to me of March 14, 1991, you inquired as to what position the 
Board staff should take regarding disallowance of costs during audits of federal contractors 
performed by the Defense Contract Administration and Audit Agency (DCAA).  In your 
memorandum you indicate that you did some factual investigation with the Torrance District 
after our conversation on this problem.  You set forth the results of your investigation as follows: 

“…Currently,…(as far as I can tell) [no] district in this state reviews DCAA 
audits or proposes any adjustments in our audits as a result of DCAA audits.  
DCAA is currently running five to fifteen years behind the times.  Generally, 
DCAA audits disallow charges made to the government via a contract that has 
been paid.  In effect, DCAA is stating that the charges were inappropriate for the 
contract in question.  Usually, the disallowance is in labor and the corresponding 
overhead burden.  Under the Aerospace decision, presumably the government 
contractor will now consider some portion of overhead supplies as sold to the 
U.S. Government.  If the charge was disallowed as being inappropriate, the 
question of course is “was there ever a sale to the government?”  A secondary 
question, if we conclude there was not a sale, is “how to we treat the 
disallowance?”  Has the statute run, or does the statute start when the government 
makes the disallowance?” 

You further indicated that this issue has been highlighted in your mind by the recent 
allegations surrounding REDACTED TEXT charging the government on certain contracts for 
items apparently unrelated to the contracts.  Pursuant to its normal procedure in these matters, 
the federal government paid REDACTED TEXT charges, later audited the contracts, and 
disallowed certain of the charges.  The U.S. government now takes the position that it never 
meant to, nor did it, take title to the items the charges for were disallowed. 

In view of the government’s position in this case, you posed the two questions set forth 
above.  In view of our conclusion on the first question, this memorandum will not address the 
second. 



Opinion 

Pursuant to authority granted by 41 U.S.C. Section 254(c), federal contractors are audited 
by various federal agencies.  In the contest of the Department of Defense (DOD), auditing 
authority is found in 10 U.S.C. Section 2313.  Federal acquisition statutes are interpreted and 
implemented by the Federal Acquisition Regulations (FAR) (and, here, the DOD FAR 
Supplement) which set forth the purpose of the property acquisition and contract administration 
programs, and designate various clauses which must be included in U.S. government contracts.  
DOD FAR Supplement, Subpart 242.60, designates the DCAA as the agency to audit DOD 
contracts.  (Ibid., § 242.7005.) 

Regarding the issue you raise, an analysis of the appropriate sections in the FAR and the 
DOD Supplement reveals that the passage of title to property to the United States does not 
depend on the government reimbursing the contractor for the property.  Typically, DOD 
contracts provide with respect to indirect cost items, as follows: 

Title to all overhead material shall pass to and vest in the United States upon the first to 
happen of the following events: (1) issuance of the material for use in performing the contract; 
(2) commencement of processing the material for use; or (3) the government reimbursing the 
contractor for the material. 

(See e.g., FAR §§ 52.245-2(c)(4) (fixed-price contracts), 52.245-5(c)(2) (cost-reimbursement, 
time-and-materials, or labor-hour contracts), and 52.245-7(d) (consolidated facilities).  Such 
property is considered under the above authority to be government property.  (FAR § 45.106.) 

The upshot of the above provisions is that, in many instances, the U.S. acquires title to 
this “government-furnished” property prior to reimbursing the contractor for its cost.  The 
regulations require that the clauses setting forth the above principles be inserted into the contract.  
(FAR §§ 45.106(b)(1) (fixed-price contracts), 45.106(f)(1) (cost reimbursement, time-and-
material, or labor-hour contracts, and 45-310-6(a) (consolidated facilities.)  Under the Aerospace 
decision (Aerospace Corp. v. State Board of Equalization (1990) 218 Cal.App.3d 1300, 1313 
[267 Cal.Rptr. 685]), these clauses control the passage of title.  Thus, we conclude that, when 
clauses such as those set forth above are included in a federal contract, title passes to the property 
described therein upon the happening of one of the critical events.  Passage of title is thus not 
contingent upon the federales reimbursing the contractor for the purchase price of the property. 

The being the case, the subsequent disallowance of the expense, especially pursuant to an 
audit which, as you noted, may occur some years after performance under the contract has been 
completed, cannot be held to wipe out the original transference of title.  Indeed, DOD Far 
Supplement, Subpart 242.70 does not give the DCAA authority to rescind contracts.  
Interestingly enough, the only remedy which the DOD FAR Supplement outlines is that of 
voluntary refunds, either unsolicited or made pursuant to a request by the government.  (Subpart 
242.71.)  Such refunds are to be requested when the government considers that it has been 
overcharges under a contract, among other events, and the contractor’s retention of the money 
would be contrary to good conscience and equity.  (DOD FAR Supp. § 242.7101.)  Generally, 
the voluntary refund is to be used as a set-off against future debt which the contractor owes to the 
government.  (FAR DOD Supp. § 242.7100.)  The regulations, then, do not appear to 
contemplate the unwinding of property transfers as a matter of course.  



In the case of a disallowance where a refund is sought from the contractor, what happens, 
at most, is a forced re-sale of the property by the government back to the contract.  Such 
transactions would be exempt from tax under Revenue and Taxation Code Section 6402.  Yet by 
the time the DCAA audit takes place the property is question – nondurable overhead items – 
does not in all likelihood even exist anymore.  There can be no transfer of title to property not in 
existence.  Statements to the press that the Government has not taken title to items 
inappropriately charged to the Government are not indicative as to the true relationship under the 
contract, particularly with respect to overhead supplies where the title provisions are self-
executing.  
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