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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

April 23, 1953  

Dear Mr. REDACTED TEXT, 

In your letter of April 20, written following our discussion on April 17, you explain that 
you hold a prime contract with the U.S. Army for construction of a canal and have negotiated a 
subcontract for the construction of a pipe line, one of the items of work of the prime contract.  

You describe the work of the subcontractor as follows: "The subcontract involves 
fabrication and laying of 48" reinforced concrete pipe.  The laying involves fine grading of the 
bottom of the trench, mortaring the joints of the pipe, placing the sections, pointing completed 
joints and testing of the line".  

It is our opinion that the subcontractor, in performing the work as described, will be 
regarded for sales tax purposes as the consumer of the material from which the pipe is fabricated 
and any other tangible personal property used in the performance of the contract.  Thus, pursuant 
to Sales and Use Tax Ruling 12, copy enclosed, the tax will apply with respect to the sale of such 
materials to the subcontractor and not to the subcontractor's charges to you.  The fact that the 
subcontract may be in form divided into two parts, one for the furnishing of the materials, and 
the other for their placing or laying in the ground, appears immaterial for sales tax purposes.  The 
actual undertaking, as we understand the facts, is that the subcontractor shall furnish, fabricate, 
and lay, and place the pipe joining the sections together to form a complete pipe line in place.  

Very truly yours,  

E. H. Stetson  
Tax Counsel  

EHS : ph  
cc: Marysville - Tax Administrator  
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