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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

May 9, 1952 

Attention: REDACTED TEXT 
Account No. REDACTED TEXT 

Gentlemen:  

This is in reply to your letter of April 10 concerning the application of sales tax to the 
sale of cement by you to REDACTED TEXT for use by REDACTED TEXT in constructing 
machinery foundations.  REDACTED TEXT rebilled the cement to the United States with title 
passing immediately to the United States.  

As indicated in Sales and Use Tax Ruling 12, copy enclosed, sales tax applies with 
respect to sales of materials to contractors for use in the performance of contracts with the United 
States for the construction of improvements to real property.  The fact that the contract may 
provide principally for the manufacture or acquisition of tangible personal property is 
immaterial.  The cement sold by you  was used by REDACTED TEXT to construct a foundation 
for machinery.  The foundation is part of the realty.  Accordingly, REDACTED TEXT used the 
cement in the performance of a contract with the United States for the improvement of realty and 
the sale of the cement to REDACTED TEXT is subject to sales tax. 

Ruling 12 was adopted in accordance with Section 6384 of the California Revenue and 
Taxation Code which specifically provides that notwithstanding any other provision of law the 
tax imposed under this part shall apply to the gross receipts from the sale of any tangible 
personal property to contractors purchasing such property either as the agents of the United 
States or for their own account and subsequent resale to the United States for use in the 
performance of contracts with the United States for the construction of improvements on or to 
real property.  

Very truly yours,  

W. W. Mangels  
Assistant Counsel  
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