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December 2, 1992 

Ms. REDACTED TEXT 

Re: REDACTED TEXT 

Dear Ms. REDACTED TEXT: 

This is in response to your letter dated October 2, 1992.  You ask: 

“REDACTED TEXT, Canada [REDACTED TEXT, Canada], is purchasing spare 
parts from a California supplier to be stored in California for possible use in 
equipment either in California or in Canada.  Are the Canadians subject to 
California use tax?  If the supplier is a U.S. Department of Defense contractor and 
exempt from sales tax as a result of the ruling in Aerospace Corporation v. State 
Board of Equalization, would Canada be exempt from the tax?” 

Your question indicates that you misunderstand the impact of the Aerospace decision.  
(Aerospace Corporation v. State Board of Equalization (1990) 218 Cal.App.3d 1300.)  However, 
prior to explaining the meaning of that case, your question also indicates that it is necessary to 
review the general rules regarding when sales tax applies to a transaction and, alternatively, when 
use tax may apply.   

A retailer owes sales tax on its retail sales of tangible personal property in California.  (Rev. 
& Tax. Code § 6051.)  A retail sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course 
of business.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  Thus, when a retailer makes a sale of tangible personal 
property in California and the purchaser will not resell the property prior to any use, and the sale 
is not specifically exempt by statute, the retailer owes sales tax.  Although the sales tax is imposed 
on the retailer, the retailer may collect reimbursement for its sales tax liability from the purchaser 
if their contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.)   

Use tax is imposed on a person’s use of tangible personal property in California if the 
property is purchased from a retailer for use in California.  (Rev. & Tax. Code § 6201.)  If, 
however, the sale of the property is subject to the sales tax, then the use of the property is exempt 
from use tax.  (Rev. & Tax. Code § 6401.)  That is, either sales tax or use tax applies to a 
transaction, but both would not apply to a single retail transaction.  The use tax most commonly 
applies when property is purchased outside California for use in California.  That is, since the sale 
occurs outside California sales tax does not apply, but since the property is purchased for use in 
California the purchaser owes use tax. 
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Your question relates to a sale of tangible personal property by a California seller.  You 
state that the property will thereafter be stored in California.  I assume, therefore, that the seller 
transfers possession of the property to the purchaser in California.  Thus, unless that sale is a sale 
for resale or is specifically exempt by statute, the sale is subject to sales tax, not use tax.  Generally, 
in transactions such as these, the only exemption relevant is the exemption for sales to the United 
States provided by Revenue and Taxation Code section 6381.  This exemption is not relevant to 
the transaction you describe since the supplier is not making a sale to the United States. 

There is no exemption from sales or use tax for sales of property to persons who consume 
that property in the performance of contracts with the United States (such persons are commonly 
referred to as United States contractors).  When a seller sells tangible personal property in 
California to a person who will consume that property in the performance of the contract with the 
United States, that sale is subject to sales tax.  (See, e.g., Rev. & Tax. Code §§ 6007.5, 6384.)  On 
the other hand, a person’s sales of tangible personal property to the United States are exempt from 
sales tax.  (Rev. & Tax. Code § 6381.)   

If a seller sells tangible personal property to a contractor who will resell the property prior 
to use, the contractor may purchase the property extax by issuing the seller a resale certificate as 
described in Regulation 1668.  If the contractor thereafter resells the property in California in a 
transaction not exempt from sales tax, the contractor would owe sales tax on its sale.  If, however, 
the contractor resells the property to the United States, that sale would be exempt from sales tax.  
Nevertheless, as indicated above, if the contractor will consume the property in the performance 
of its contract with the United States rather then reselling the property to the United States prior to 
any use, then the sale to the contractor in California is subject to sales tax, and the contractor should 
not issue, and the seller should not accept, a resale certificate with respect to that sale.   

The Aerospace case related to our Regulation 1618 which had specified that, regardless of 
the provisions of a person’s contract with the United States, certain overhead materials would not 
be regarded as resold to the United States for purposes of application of sales and use tax.  This 
meant that sales or use tax was always due with respect to those overhead materials.  (The materials 
in question were only those overhead materials which were charged to expense accounts which 
were not allocated exclusively to contracts with the United States which contained the necessary 
title provisions.)  The Aerospace case held that this portion of Regulation 1618 was invalid when 
it conflicted with the terms of a person’s contract with the United States.  The contract that 
Aerospace had with the Air force provided that title to the subject property passed to the United 
States prior to any use of that property by Aerospace.  The court held that the Board’s regulation 
could not disregard this title provision clause and that the property was therefore regarded as sold 
to Aerospace for resale to the United States.  The sale to Aerospace was therefore a sale for resale 
and was not subject to tax on this basis.  (Aerospace’s sale to the United States was, of course, 
exempt from sales tax.) 

My understanding of the transaction about which you inquire is that the supplier, who 
happens to be a United States contractor, is selling tangible personal property in California to 
DND.  For purposes of application of sales and use tax, a person is a “United States contractor” 
only with respect to its performance of contracts for the United States.  That is, its status as a 
United States contractor is only relevant with respect to its contracts with the United States.  Since 
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the United States is not a party to the contracts at issue, whether the seller is a United States 
contractor is irrelevant.  We are not aware of any exemption for sales to the Canadian government.  
Thus, based upon the facts in your letter, we conclude that the sale in California of tangible 
personal property to DND is subject to sales tax.   

You also state: 

“As a secondary issue, REDACTED TEXT is exempt from sales and use tax as a 
DOD contractor.  Your local office referenced a cover letter available to contractors 
for distribution to vendors explaining the exemption.  Please forward any such 
document that we can use for this purpose at your earliest convenience.” 

As discussed above, REDACTED TEXT is not exempt from tax because it is a United 
States contractor.  Sales or use tax applies to the sale of tangible personal property to REDACTED 
TEXT that it uses in the performance of contracts with the United States.  If, however, the contract 
between the United States and REDACTED TEXT has an explicit provision that passes title to 
certain property to the United States prior to any use of that property by REDACTED TEXT, then 
REDACTED TEXT may purchase that property extax for resale by issuing its vendors timely and 
valid resale certificates.   

I am not aware of the cover letter to which you refer.  You may, of course, provide a copy 
of this letter to your vendors.  Otherwise, I suggest that you contact the local district office that 
advised of the availability of the letter and ask that office to forward a copy to you.  If that office 
does not have a copy, I suggest you ask them which Board division distributed the letter, and then 
contact that division. 

If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:cl 

bc: San Jose District Administrator 
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