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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

February 2, 1951 

Attention:  Mr. Robert W. Johnson  
Legal Department  

Gentlemen:  

It appears that we have never answered in writing your letter of November 16, 1950, 
although I believe that the subject matter thereof was pretty well covered by our conference on 
January 8.  

Sales and Use Tax Ruling 11 provides the answers to questions (1) and (2) of your letter 
and paragraphs (3) and (4) are pretty generally covered by Sales and Use Tax Ruling 12, United 
State Contractors.  In the case of contracts with the federal government, the application of the tax 
differs from that in the case of a contractor with a private person or corporation in that, pursuant 
to express provisions of law, the sale to the contractor of any tangible personal property, whether 
"materials" or "fixtures", is the taxable sale measured by the gross receipts from that sale.  Even 
if the contractor fabricates "fixtures" from raw materials purchased by him, the tax applies not to 
the fair retail value of the fabricated fixtures, as in the case of nongovernment contracts, but 
applies to the sale price of the raw material to the contractor.  

With respect to contracts with religious, educational, or charitable institutions, the sales 
tax or the use tax applies in the same manner as it applies with respect to contractors generally, 
as indicated by Ruling 11.  There is no "exempt" status insofar as sales and use tax is concerned 
in this state enjoyed by religious, educational, or charitable institutions.  Sales directly to such 
institutions are subject to sales tax and purchases by them are subject to the use tax to the same 
extent as by other purchasers.  

Very truly yours,  

E. H. Stetson 
Tax Counsel 
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