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        January 28, 1991 
 
 
 
 
Ms. D--- C. C---  
S--- C--- Co., Inc. 
XXXX --- --- Avenue 
---, CA  XXXXX 
 
 
       RE: SR -- XX-XXXXXX 
 
 
Dear Ms. C---: 
 

I am responding to your letter of November 29, 1990.  I apologize for the delay in 
responding to your question.  We did not receive the previous inquiries which you mentioned in 
your letter.  You have requested an opinion regarding the application of district transaction and use 
taxes to certain of your company’s shipment contracts.  You also requested advice regarding title 
clauses in the documents your customers receive. 

 

I. FACTUAL BACKGROUND 
 

You set forth the factual background of your problem as follows: 
 
“S--- C--- Co., Inc. (hereinafter “S---”) is located in Los Angeles County, and is 
involved in the manufacture and sale of cleaning compounds to companies 
throughout L.A. County, Orange County, San Diego County, and Ventura 
County.  Our orders are either received via purchase order, or verbally by phone.  
What we need clarified in the following scenarios is where “sales takes place” 
when delivered/shipped as indicated, and with that, which county’s tax rate 
should be used on the invoice. 
 
(A) Order delivered to company outside of L.A. County via our own truck.  
(We understand that freight charges for our truck use are also subject to tax.) 
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(B) Order delivered to company outside of L.A. County via common carrier, 
as arranged by us.   

 
(C) Order delivered to company outside of L.A. County via common 
carrier, as arranged by that company (purchaser). 

 
(D) Order delivered to company outside of L.A. County via U.P.S.   

 
You do not elaborate on how S--- obtains its orders or how often it delivers its products out 

of L.A. County in its own trucks.  You also do not state whether or not S--- has offices or sales 
representatives in Orange County, San Diego County or Ventura County. 

 
As you are aware the tax consequence of delivering goods into the above counties vary 

depending on whether there are countywide districts imposing transactions and use taxes.  Ventura 
County has no districts which impose transactions and use taxes, and San Diego County has two.  
Orange County has no countywide district at this time, but one will go into effect on April 1, 1990, 
and will impose a transactions and use tax at that time.  

 
II. OPINION 
 

A. Transactions and Use Taxes 
 

1. “Out-of-District” Exemption 
 

Sections 7261 and 7262 require that each district imposing a tax 
ordinance must include in its ordinance certain uniform provisions.  
One of these required provisions exempts from the transactions tax 
imposed on retailers, but not the use tax imposed on purchasers, 
sales of property to be used outside the district where the retailer 
ships to a point outside its district pursuant to a contract of sale 
between the retailer and the purchaser.  Section 7261 (a)(6).  In 
interpreting and applying this exemption, Title 18, California Code 
of Regulations, Regulation 1823(a)(2) provides that the 
transactions tax does not apply to gross receipts from sales of 
tangible property: 
 
“(B)  To be used outside the district when the property sold is 
shipped to a point outside the district pursuant to the contract of 
sale, by delivery to such point by the retailer or his agent, or by 
delivery by the retailer to a carrier for shipment to a consignee at 
such point.  If the purchaser uses the property in a district imposing 
transactions (sales) and use taxes, the use tax may apply.” 
 

(Regulations are Board promulgations that have the force and effect of law.) 
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2. Retailer’s Duty to Collect Use Tax  
 
Pursuant to Section 7262 and Regulation 1827 the retailer is obligated to collect the district 

use tax, if any, imposed by the purchaser’s district if it is engaged in business in that district.  Under 
Regulation 1827(c) the definition of “retailer engaged in business in the district” includes: 

 
“(1) Any retailer maintaining, occupying, or using, permanently 

or temporarily, directly or indirectly, or through a 
subsidiary, or agent, by whatever name called, an office, 
place of distribution, sales or sample room or place, 
warehouse or storage place or other place of business in the 
district. 

 
“(2) Any retailer having any representative, agent, salesman, 

canvasser or solicitor operating in the district under the 
authority of the retailer or its subsidiary for the purpose of 
selling, delivering, or the taking of orders for any tangible 
personal property.” 

 
3. Tax Consequences to S--- 

 
A retailer has the duty to collect the use tax of a district into which it ships tangible personal 

property if it is considered under Regulation 1827 to be doing business there.  As I noted previously, 
your letter does not mention how S--- obtains its customers.  Perhaps it has sales agents or jobbers 
which solicit orders in the counties you mention.  Even if not, S---’s own trucks may be making 
regular deliveries into those counties.  Thus, even though it apparently has only one place of 
business, it could be considered under the above conditions to be doing business in the counties you 
mention and so have a duty to collect any applicable use tax.   

 

The facts make it clear that S--- sends the orders out of Los Angeles County, either by its 
own trucks or through carriers (U.P.S. is a carrier).  Consequently, pursuant to Section 7261(a)(b) 
and Regulation 1823(a)(2)(B), these sales are not subject to the LATC Transaction Tax.  Ventura 
County has no district tax, but San Diego County does, and Orange County’s tax will go into effect 
on April 1, 1991.  Since S---’s products are sold to be used in San Diego and Orange Counties, they 
are currently subject to use taxes in San Diego County and will be in Orange County after April 1, 
1991.  If S--- does business in those counties through an office or through representatives, whether it 
employs those representatives or they are independent contractors, or if it makes regular deliveries 
by its own trucks into those counties, S--- must collect the applicable use tax, pursuant to Regulation 
1827(c).  The district tax rate in San Diego County is 1%, and that in Orange County will be ½%, in 
addition to the statewide uniform rate of 6%.  If S--- does not do business in those counties, it has no 
duty to collect the district use tax on their behalf.   
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B. Transportation Charges 
 

You asked about “title clauses” to be printed on documents S---’s customers receive.  
Section 6012(a)(3) and Regulation 1628(a) provide that the “gross receipts” which are the 
measure of sales tax include the cost of transportation of the property sold.  However, 
Section 6012(c)(7), and Regulation 1628(b)(2) provide that in the case of a sale of tangible 
personal property, tax does not apply to separately stated charges for transportation of property 
from the retailer’s place of business or other point from which shipment is made directly to the 
purchaser, provided the transportation is by other than facilities of the retailer, i.e., the 
United States mail or common carrier.  The amount of such transportation charge which is 
nontaxable cannot exceed the actual cost of the transportation to the retailer.  Subsection (b)(2) 
of this regulation provides that when transportation is by facilities of the retailer, such as by the 
retailer’s own truck, tax applies to charges for transportation to the purchaser, unless (i) the 
transportation charges are separately stated, (ii) are for transportation from the retailer’s place of 
business or other point from which shipment is made to the purchaser, and (iii) the transportation 
occurs after the sale of the property is made to the purchaser.  When the sale occurs before the 
transportation to the purchaser commences, tax doe not apply to separately stated charges for the 
transportation by the retailer’s facilities, provided such charges are reasonable.  Under this 
regulation, a sale is deemed to occur at the time and place which the retailer completes his 
performance with reference to the physical delivery of the property, unless the parties to the sale 
explicitly agree that title is to pass at a prior time.  (Sections 6011(a)(3) and 6011(c)(7) apply 
identical provisions to the definition of the “sales price” for the purpose of the state use tax.) 

 
Thus, unless the transportation charges are separately stated and S--- and its customers 

transfer title to the purchased goods to the customers prior to S--- shipping the goods, the cost of 
transporting the goods through its own facilities is part of its “gross receipts” or “sales price” 
subject to sales and use tax and so to transactions and use tax.*  We have previously determined 
that in order to be effective the required title-passage clause must appear on the confirmed 
purchase order of other document evidencing passage of title prior to shipment.  You also asked 
how such a clause should be worded.  While we cannot specify a clause that will work in all 
instances, we have previously determined that a clause worded substantially as follows operated 
to pass title to the purchaser prior to shipment by the seller for the purpose of Regulation 1628: 

 
“Title to the materials shall pass directly from the seller to the buyer at the 
shipping point prior to shipment.  Seller shall set out and deduct freight charges 
prior to computing sales or use tax.” 
 
For your information, I have enclosed copies of Board of Equalization Pamphlet No.’s 44, 

“District Taxes”, and 44-A, “Questions and Answers on District Taxes”, and Regulation 1628.  
These should answer any questions you may have.  If you need anything further, please do not 
hesitate to write again. 

*Most of the tax involved is always sales tax (Everything except 
district taxes imposed outside LA County).  The same rules apply 
to the application of sales tax to transportation charges.   
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Sincerely, 
 
 
 
John L. Waid 
Tax Counsel 
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