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        September 28, 1984 
 
 
Mr. S--- H--- 
Vice President 
W--- C--- R--- P--- 
XXXXX --- --- Road 
---, CA  XXXXX 
 
Dear Mr. H---: 
 

This is in reply to your letter of August 7, 1984.  Your inquiry concerns the correct 
application of tax to transportation charges. 

 
We understand that your company, W--- C--- R--- P--- (“W---”) is a Division of H--- 

E---, Inc.  W--- is in the business of selling aggregate rock base to the public F.O.B. their plant site.  
In some cases, W--- delivers the purchased materials to the customer using their own trucks or, 
alternately, transportation is arranged through a third party common carrier.  You indicate that prior 
to delivery W--- requires the customer to sign a form which states the following: 

 
“I/we the customer are aware that title to the material purchased passes at 
the point of origin.” 
 
You ask whether tax applies to the freight charges if the customer signs this form 

prior to the time of delivery. 
 
Regulation 1628(a) provides that in the case of a sale, tax does not apply to 

separately stated charges for transportation of property from the retailer’s place of business or other 
point from which delivery is made directly to the purchaser, provided the transportation is by other 
than facilities of the retailer, i.e., by independent contract or common carrier.  The place where the 
sale occurs, i.e., title passes to the customer, is immaterial, except when the property is sold for a 
delivered price or the transportation is by facilities of the retailer. 

 
Regulation 1628(b)(3)(B) provides that when transportation is by facilities of the 

retailer or the property is sold for a delivered price, the sale occurs at the time and place at which the 
retailer completes his performance with reference to the physical delivery of the property, unless the 
parties “explicitly agreed that title is to pass at a prior time.”  It is our position that when the retailer 
uses its own facilities to deliver the property, title passes when the property is delivered to the 
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purchaser at the destination point, unless there exists an explicit written agreement executed prior to 
the delivery that title is to pass at some other time. 

 
Subject to the modification described below, it is our opinion that the statement 

signed by W---’ customers is sufficient to show the existence of an explicit agreement between    
W--- and its customers which provides for the sale and transfer of title of the purchased goods to the 
buyer prior to delivery.  Instead of using the term “point of origin,” however, the statement signed 
by the customer should be modified to clearly indicate the place where title passes to the customer, 
e.g., at the seller’s plant. 

 
Therefore, where W--- and their customers effectively transfer title to the purchased 

goods prior to shipment by executing the above-described statement, separately stated charges for 
transportation will not be subject to tax, provided such charges are for transportation from W---’s 
plant site directly to the purchaser.   

 
If you have any further questions concerning this matter, please write this office. 
 

Very truly yours, 
 
 
 
Charles J. Graziano 
Tax Counsel 
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bc: --- – District Administrator 
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