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April 4, 1997 

  

Mr. D--- M. D---, CPA 

Vice President 

--- --- --- --- Incorporated 

XXXX --- Road, Suite XXX 

---, California XXXXX 


Re: Transportation Charges 

Dear Mr. D---: 

This is in response to your letter dated March 4, 1997 in which you ask how tax applies 
to separately stated transportation charges billed by a California interior design firm which 
maintains a design studio but no showroom or warehouse.  You state: 

“Part of the firm’s business involves sales of custom furniture.  These 
sales are by special order from suppliers around the world.  The suppliers ship the 
furniture directly to customers through one or more common carriers.  The design 
firm pays the carriers and then bills the freight charges to its customers.  The 
charges to customers are the actual freight costs and are separately identified as 
such on the invoices. 

“When the merchandise arrives from a foreign destination, it is picked up 
by a regional carrier at the dock in California and taken to an independent public 
warehouse in the taxpayer’s home city.  The warehouse, which also is a common 
carrier, notifies the design firm and the customer and then delivers the 
merchandise to the customer’s home.  The design firm never handles or takes 
possession of the furniture, directly or through an agent, at any point in the stream 
of commerce.” 

As you know, transportation charges made in connection with the retail sale of tangible 
personal property are includible in the measure of tax unless meeting the requirements of 
subdivision (c)(7) or Revenue and Taxation Code section 6011 (use tax) or subdivision (c)(7) of 
Revenue and Taxation Code section 6012 (sales tax).  These provisions exclude from tax: 
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“Separately stated charges for transportation from the retailer's place of 
business or other point from which shipment is made directly to the purchaser, but 
the exclusion shall not exceed a reasonable charge for transportation by facilities 
of the retailer or the cost to the retailer of transportation by other than facilities of 
the retailer. However, if the transportation is by facilities of the retailer, or the 
property is sold for a delivered price, this exclusion shall be applicable solely 
with respect to transportation which occurs after the purchase of the property is 
made.” 

In your example, the transaction satisfies the requirement that the charge be separately 
stated and that the amount of the exclusion is limited to the actual cost of transportation by 
common carrier.  The remaining question is whether the transportation charge meets the 
requirement that it be for shipment directly to the customer. 

The fact that a shipment is made by using more than one carrier as part of a continuous 
and unbroken journey to the purchaser does not mean that the shipment is not made directly to 
the customer for purposes of the transportation charge exclusion.  However, if a retailer ships 
property to its own warehouse and from there ships the property to the customer, only the 
transportation charge for shipment from the warehouse would qualify as a shipment “made 
directly to the purchaser.” The charge for shipment to the warehouse would not be excludable 
from the measure of tax even if the shipment was specifically pursuant to an order placed by the 
customer (as opposed to simply restocking the warehouse for potential sales). 

Be this as it may, when a freight forwarder arranges the shipment, and uses a warehouse 
as a necessary incident of the shipment to the customer, and not as a means of storage of any sort 
on behalf of the retailer or the purchaser, the entire transportation charge would be nontaxable. 

It would appear that the warehouse/carrier in your case does not store the goods for the 
retailer but completes the carriage from the foreign point of origin to the purchaser.  In other 
words, the charge for shipment to the in-state carrier does not constitute taxable “freight in” but 
nontaxable “freight out.” 

Sincerely, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

GJJ:sr 

cc: Sacramento District Administrator - KH  


