
 
 
 
STATE OF CALIFORNIA 
 

 

557.0480

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 
 
November 2, 1966 
 
 
--- --- --- 
--- --- --- 
--- --- --- 
 

This is in answer to your request for our opinion as to the application of California sales and 
use taxes to concrete pumping operations. 

 
Under the facts, as we understand them, certain pumping equipment is mounted on a flat-

bed truck or may be removed from the truck and placed on the ground.  The pumping equipment 
has a hopper into which concrete is discharged from ready-mix trucks.  The concrete is then 
pumped through large diameter pipes or hoses to the place of use.  We understand that concrete may 
be pumped as high as 13 stories by this method.  The pumping equipment is furnished with an 
operator who is responsible for conducting the pumping operation and maintaining the equipment.  
The owner of the equipment makes an hourly charge for the pumping service.  The owner may be 
the retailer who is furnishing ready mexed concrete or he may be a pump specialist who has no 
connection with supplying the ready mix.  You have asked for our opinion as to the application of 
sales and use taxes to the charges made for such pumping. 

 
It appears that the pumping operation performs a single function, that of transporting the 

concrete from one point to another.  We are of the opinion, therefore, that the charges made for this 
function should be treated as transportation charges for sales and use tax purposes.  Accordingly, the 
provisions of §§ 6011 and 6012 of the Revenue and Taxation Code, relating to transportation 
delivery charges, and ruling 58 [now regulation 1628], copy enclosed, would be applicable.   

 
Where the pumping is done by ready-mix suppliers, paragraphs (b) and (d) of ruling 58 

would be particularly applicable.  Generally speaking, tax would apply to the pump charges because 
the transportation would be by the retailer’s facilities and title to the concrete would not be 
considered to have passed until it reached the place specified by the purchaser.  Please note, 
however, that a properly drafted written agreement entered into by both parties prior to the 
transportation may provide that title to the concrete may pass prior to final delivery.  Charges for 
transportation after title to the property has passed to the purchaser, which are separately stated and 
reasonable in amount, are not taxable. 

 
Pumping performed by a third party who has no connection with the concrete being pumped 

does not appear to be taxable.  The one exception to this statement which occurs to us is the 
possibility that the pumping equipment would be considered to be rented or leased.  Pursuant to a 
recent change in the law, leases of tangible personal property for a consideration are generally 
taxable (see §§ 6006 and 6010 of the California Sales and Use Tax Law, and ruling 62, copies 
enclosed).  Whether a particular arrangement is, in fact, a rental is a question in fact in each case.  
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The chief characteristic of a rental is the giving of possession and control over the property to the 
hirer.  Where the equipment is furnished with an operator, the question is the degree of control over 
the operator.  Many of the factors considered by the courts in determining questions of this nature 
may be found in Entremont v. Whitsell, 13 Cal. 2d 290 [ 68 P. 2d 964].  Generally speaking, we 
would believe that the situation you have described would be treated as a rental of equipment.   

 
If you have any comments or questions regarding the foregoing, we would be pleased to 

hear form you. 
 

Very truly yours, 
 
 
 
Richard H. Ochsner 
Associate Tax Counsel 
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