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July 11, l996 
 
 
 
 
 
Ms. P--- S. H--- 
Law Offices of P--- S. H--- 
--- --- Building, Suite XXXX 
XXX --- Street 
---, CA  XXXXX 
 
 Re: Sales Tax on Delivery Charges 
 
Dear Ms. H---: 
 
 This is in response to your letter of April 10, 1996, in which you inquire of the 
application of sales tax to delivery charges on reupholstered furniture.  In that letter you state: 
 

“. . . [I]t is my understanding that pick up and delivery of furniture to and from 
her shop is exempt from sales tax so long as the following conditions are met: 
 

1. The charge for the delivery service is separately priced and 
noted on the contract. 
 
2. If the delivery is made by the company providing the 
upholstery services, then a contract for the services must be signed 
prior to any pick up of the furniture. 
 
3. The reupholstered items must be delivered directly back to 
the person ordering the service, rather than to any third person or 
entity.” 
 

 When your client makes a retail sale, the taxable gross receipts include any charge for 
services that are a part of the sale.  A “service that is part of the sale” includes any for which the 
purchaser must pay as a condition of the purchase.  (Bus. Taxes L. Guide Annot. 295.1690.)  
Assuming your client does not require her customers to have your client pick up the furniture 
from the customer, tax would not apply to your client’s reasonable charge for that “pick up” 
service.  Your client should separately state that optional charge on her invoices. 
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 We turn now to the application of tax to your client’s charge for transportation of the 
reupholstered furniture to the customers.  Revenue and Taxation Code section 6012, subdivision 
(c)(7), excludes from “gross receipts,” the amount upon which sales tax is computed: 
 

“Separately stated charges for transportation from the retailer’s place of business 
or other point from which shipment is made directly to the purchaser, but the 
exclusion shall not exceed a reasonable charge for transportation by facilities of 
the retailer or the cost to the retailer of transportation by other than facilities of the 
retailer.  However, if the transportation is by facilities of the retailer, or the 
property is sold for a delivered price, this exclusion shall be applicable solely with 
respect to transportation which occurs after the sale of the property is made to the 
purchaser.” 
 

 Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1628, Transportation Charges, for 
your further information.  We assume from your letter that your client transports the 
reupholstered items to the customer by your clients’ own vehicles rather than shipping them by 
carrier.   
 
 As provided in subdivision (b)(2) of Regulation 1628, when transportation is by the 
retailer’s facilities, tax applies to the transportation charge to the purchaser unless “(A) the 
transportation charges are separately stated, (B) are for transportation from the retailer’s place of 
business or other point from shipment is made directly to the purchaser, and (C) the 
transportation occurs after the sale of the property is made to the purchaser.”  When 
transportation is by the retailer’s facilities, title to the property passes when the property is 
delivered to the purchaser at the destination unless there is an explicit written agreement 
executed prior to the delivery that title is to pass at some other time.  (Reg. 1628, subd. 
(b)(3)(D).) 
 
 In specific answer to the second condition you noted, the fact that your client and her 
customers sign a contract prior to the pick up of the furniture would not cause the sale to occur 
prior to transportation.  Rather, prior to your client’s delivering the reupholstered furniture to her 
customer, your client and the customer should execute an explicit written agreement that title is 
to pass prior to the transportation. 
 
 In the third condition you noted, you state your belief that your client must deliver the 
reupholstered to the person ordering the service rather than to a third party or entity.  As noted in 
subdivision (a) of Regulation 1628, “[p]roperty will not be considered delivered ‘directly to the 
purchaser’ if it is shipped to the retailer, to the retailer’s agent or representative, or to anyone else 
acting in the retailer’s behalf.”  We believe the retailer may deliver the items to a third person or 
entity designated by the purchaser to accept delivery on its behalf. 
 
 Revenue and Taxation Code section 6596 provides a basis for relief from tax when a 
taxpayer reasonably relies on written advice from the Board.  Written advice from the Board 
must be in response to a written request for opinion.  The opinion request must disclose all 
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relevant facts, including the identity of the taxpayer.  Since you have not identified your client, 
this opinion is merely to provide you with general information.   
 
 We hope this answers your questions; however if you need further information, feel free 
to write again. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
 

RLD:cl 
 
 
Enclosure (Regulation 1628) 
 
cc: --- District Administrator 
 


