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    August 22, 1990 
 
 
Mr. J--- R. B--- 
President 
I--- C--- 
XXXX --- --- Avenue 
---, CA  XXXXX 
 
   SY -- XX-XXXXXX 
   
Dear Mr. B---: 
 

Your letter of May 29, 1990 to Ms. C. L. Thomas has been referred to the legal staff for 
reply.  You have requested clarification of Ms. Thomas’ letter of May 21, 1990 regarding the 
correct application of tax to sales of pints, quarts and half-gallons of ice cream.   

 
As we understand it, you operate ice cream parlors in --- and --- ---.  You make some sales 

of pints and quarts of ice cream as well as sales of one or two scoops in a cup.  You have been 
collecting sales tax reimbursement on the cups but not on the pints and quarts.  Your inquiry 
concerns the correct application of tax to your sales of pints and quarts.  

 
Effective January 1, 1985, the “80-80” rule was added to the Sales and Use Tax Law.  This 

rule is clarified in Sales and Use Tax Regulation 1603(c), which provides that: 
 
“Tax applies to sales of food products such as ice cream, milk, milkshakes, hot 
and cold coffee, cold sandwiches, and donuts furnished in a form suitable for 
consumption on the seller’s premises, when sold by restaurants, fast-food 
establishments, concessionaires, soda fountains, and other similar establishments, 
even though such food products are sold on a ‘take-out’ or ‘to go’ order.  Except 
as provided elsewhere in this regulation, tax does not apply to sales of food 
products which are furnished in a form not suitable for consumption on the 
seller’s premises.  In addition, tax does not apply under this paragraph if: ((1) 80 
percent or less of the seller’s gross receipts are from the sale of food products, or 
(2) 80 percent or less of the seller’s retail sales of food products are taxable as 
provided in either (a), (b), (e) or (f) of this regulation.  Any seller claiming a 
deduction for the sale of food products which is based on either (1) or (2) above 
must support the deduction by complete and detailed records of sales made.”   
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We have determined that items sold in a quantity of less than a quart (e.g., a pint or a cup) 

are considered “furnished in a form suitable for consumption on the seller’s premises” even though 
these products are sold on a “take-out” or “to-go” basis.  This is a standard rule applicable to many 
items including, but not limited to, ice cream, milk, yogurt and salads.  As such, your sales of a pint 
of ice cream on a “to-go” basis are subject to tax. 

 
If you have further questions concerning this matter, please write this office. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
Mary C. Armstrong 
Senior Tax Counsel 
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