
 
 
 

 
 
 
     

   
  
 
 
 
 

 
 
 

 
 
 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

State of California 	 Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 550.0106 

To: Mr. Jim Speed Date: May 2, 1988 
San Francisco Auditing 

From: David Levine 
 Tax Counsel 

Subject: 	 K---, Inc. 
SR -- XX-XXXXXX 

This is in response to your memorandum dated February 29,1 988 regarding taxable sales 
of food and beverages at events raising funds for K---.  Attendees of these events pay an 
admission charge.  K--- arranges for donors who are vendors of various food products to bring in 
products for attendees to sample and employees to serve the products.  Although the donors are 
not charged for their space at the event, the donor forms supplied by K--- and completed by the 
donors state that the donors receive print and broadcast promotion in exchange for their 
donations. K--- states that its volunteers take money at the door, assist with cleanup, and provide 
relief help for the donors, but that it is actually the donors who present and serve their products. 
K--- contends that it requires every donor to provide a minimum of four people to service that 
donor’s display. You note, however, that not all donors provide servers.  Rather, servers were 
primarily K--- volunteers and outside caterers who donated their services at the events.  The 
auditor’s examination of records indicated that only one person had to be present for each donor, 
and that three K--- volunteers assisted in serving at each booth in most cases.   

K--- argues that it never has title to or possession of any of the products consumed and 
that it makes no sales.  You note the application of Regulation 1603 as summarized in the 
Board’s Notice to Nonprofit Groups, BT-1388. 

Initially, we note that it is clear that in these transactions a sale of food and beverages is 
being made to the attendees, the question being whether the seller is K--- or the donor.  This is 
somewhat analogous to the situation of the annual auctions conducted by K---.  When a donor 
transfers physical possession of property to K---, we regard K--- as the seller of that property 
when the purchaser takes possession from K---. On the other hand, when a donor provides K---
with a gift certificate that the purchaser uses to purchase property from the donor, we regard the 
donor as the seller. 
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In this case, if the donors were regarded as the sellers of the food and beverages, we 
would regard as the consideration they received for their sale to be the print and broadcast 
promotion provided to them and the space provided at the event for them to promote their 
products. Based on the facts you present, however, it appears that K--- is actually the seller.   

Tax Tip Pamphlet No. 18, Volunteer and Nonprofit Fund Raising Organizations, 
considers similar facts at page 6.  When an organization running a fund raiser contracts with a 
vendor to supply and serve the food at a certain charge, the vendor would be the seller and would 
owe sales tax measured by its charge to the organization.  On the other hand, if the organization 
contracts with a vendor to prepare food and that food is served by the organization, the 
organization is regarded as the seller of the food.  Although K--- asserts that it requires a 
minimum of four people to service each vendor’s display, you state that the servers were 
primarily K--- volunteers.  Based on this statement, we conclude that K--- is the seller at these 
events. 

If you have further questions, feel free to write again.   

DHL:jb 


