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This is in response to your letter dated December 3, 1993, which is a follow-up to the letter you 
wrote to us on September 22, 1993 and to which we responded on November 18, 1993.  You ask how 
tax applies to membership fees.  

You state that ______ provides easy access to a wide range of nontaxable services.  It also 
provides its members canned software.  You state the canned software is not provided to each member 
because it is only beneficial to some of the members.  You also state the retail price of the software is 
$179; you purchase it for $49 and sell it to your members for the same price, included in the 
membership fee of $650.  According to the membership application, the annual membership fee is $500 
and the one-time administrative fee is $150.  The contract does not separately state a fee for software 
and does not discount the price by $49 if the member declines the software.  In fact, the contract does 
not give the member that option.  

You further state that the canned software is not related in any way to the other services.  You 
provide the following list of providers which you make available to your customers:  

"1) A business Health Index Survey 2) Business Expense Audit 3) 
Marketing Consultants 4) Accountants 5) Research Directors 6) Computer 
Technicians 7) Sales Manager 8) Financial Analysts  
9) Telecommunications Experts 10) Attorneys 11) Operations Managers 
12) Management Consultants 13) Numerous other expert consultants  
14) Group Health Insurance 15) Discounted Phone Service 16) Retirement 
plans 17) Employee Incentives 18) Seminars 19) Teleconferences  
20) Workshops."  

As explained in my previous letter, the question is whether you are providing property incidental 
to a service (which is not taxable) or whether the membership fees are for the sale of tangible personal 
property or relate to anticipated retail sales of tangible personal property (which is taxable) .  

The contract provides that members are entitled to receive, among other things, "specially priced 
products" from ______ .  For purposes of this opinion, I assume that ______ is unrelated to the ______ 
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and that ______ receives no commission or other compensation with respect to sales made by ______ to 
______ members.  

Although you state that the only tangible personal property provided to your members is the 
software, the membership application indicates that you also provide a Business Health Index Survey, a 
Solutions Report, a Business Expense Audit, and a quarterly Newsletter.  These all appear to be tangible 
personal property.  There is an exemption application to the newsletter  (Rev. and Tax. Code § 6367), 
but if you are regarded as selling the other items, the sale is subject to tax.  You have not described these 
items but for purposes of this opinion, I assume that their value is minimal, and that, as you assert, your  
members join ______  for access to professional services.  

Under the specific facts and assumptions stated herein, we conclude that your membership fees 
are not taxable and that you are the consumer of all the tangible personal property provided to your 
members.  As such, tax applies to the sale to you of such property.  Please note that if my assumptions 
are incorrect, our opinion would be different. 

        Sincerely,

        Rachel M. Aragon 
        Staff Counsel 
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