
STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
 

May 21, 1969 

U--- M--- S--- 
P. O. Box XXX 
---, CA  XXXXX 
 
Attention: Mr. R--- G. M---    SR --- XX XXXXXX 
  Certified Public Accountant 
   
Gentlemen: 
 

Your letter dated April 22, 1969, addressed to Mr. Vern Decker, State Board of 
Equalization, has been referred to me for reply.   

 
You state that the S--- O--- Company (S---) has requested that in billing for drilling fluids 

which you sell to it, you bill separately for engineering service charges which are presently billed as 
part of your sales price, and not compute tax on those charges.  You ask that we render an opinion 
concerning the propriety of your billing in this manner. 

 
We understand that the drilling fluids are used by S--- in the course of its drilling operations.  

The fluids perform various functions, including cooling the drill bit, bringing up cuttings from the 
hole, and lining the walls of the hole.  The fluids are mechanically cycled into the hole, removed 
from the hole, processed, analyzed, reconstructed when necessary, and recycled.  When purchasing 
these fluids, S--- also engages the services of your field engineers (chemical engineers) to maintain 
the fluid properties which are required for the specific job.  Their duties primarily consist of 
analyzing the fluids, and adding and/or extracting chemicals and other catalysts to the fluids, and are 
in the nature of quality control operations.   

 
You presently bill S--- and others for a lump sum, which includes the price of the fluids, 

chemicals and engineering service charges, and compute sales tax on the total sum.  In requesting 
you to change your billing procedure, S--- has relied, in part, on an opinion of its legal and tax 
section which concluded that these engineering service charges were service charges for an activity 
similar to installation or application of the fluids, and that that portion of the lump sum related 
thereto was not subject to tax. 

 
Sales and Use Tax Law section 6012 provides that gross receipts mean the total amount of 

the sales price which includes any services that are part of the sale.  Gross receipts do not include 
the price received for labor or services used in installing or applying the property sold.  On the basis 
of the information we have, namely, that the fluids are put into use through a mechanical process, 
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the operation of which is the responsibility of the particular drilling contractor, the duties of the 
engineers primarily are in the nature of quality control operations, and the oil companies would 
probably not purchase fluids from a supplier if it did not furnish engineers as part of the sale, it is 
our opinion that the services provided by your engineers are services that are part of the sale and not 
services rendered in installing or applying the property sold.  Accordingly, tax applies to your total 
lump-sum charges and you should continue to bill S--- and your other customers as you have done 
in the past.  

 
Very truly yours, 
 
 
 
J. Kenneth McManigal 
Tax Counsel 
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State of California Board of Equalization 
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To: Mr. Ed Pedeupe January 3, 1991 
 
 
 
 
 
From: David Levine 
 Senior Tax Counsel 
 
 
 
 
Subject: P--- Inc. 
 SR -- XX-XXXXXX 
 
 
 

This is in response to your memorandum dated December 4, 1990.  P--- sells drilling 
fluid products and related services to oil companies.  The services consist primarily of testing 
and analysis of mud samples taken from the customers’ wells in order to advise the customers as 
to which fluids the customers need for their drilling.   
 

P---’s services are apparently available to all its customers and are not contingent upon 
the purchase of fluids.  Nevertheless, most customers who contract for the services also purchase 
the fluids.  P--- separately states its charges for the services and the district notes that P--- has 
always treated these charges as not subject to tax.     
 

Annotation 515.0640 (5/21/69) states that an engineering service charge for quality 
control operations by a seller of fluids for oil drilling operation is includable in the seller’s 
measure of sales tax as a charge for services that are part of the sales of the fluid.  The district 
asks whether this annotation is still valid.  If so and if P---’s charges come within the annotation, 
the district asks whether the charges should be included in P---’s measure of tax in the current 
audit.  The district also notes that P--- has routinely been audited for at least the last three audit 
cycles and these charges have not been made an issue.   

 
You note that although the annotation indicates that the charge for the services may be 

subject to tax, you see some distinctions between the present case and the case involved in the 
annotation.  We agree that there appear to be some distinctions.  However, we believe that the 
meaning of the annotation is that the type of services involved here are so intimately entwined 
with the sale of the fluids that they must be regarded as part of the sale.  We believe that the 
annotation covers the transactions involved here notwithstanding the distinctions.  Thus, we 



Mr. Ed Pedeupe -2- January 3, 1991 
515.0640

believe that the charges for these services should be included in the measure of tax.  
Nevertheless, in light of the audit history of this taxpayer, we recommend that this conclusion  be 
prospective and not include the present audit.   

 
If you have further questions, feel free to write again.   
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