
 
 
 

  
 

 
 
 
 
 
  
 
 
 

 

 
 
 

 
 

 
 

 

 

 
 

 
 

 

515.0455STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
TELEPHONE (916) 445-6450 

August 8, 1990 

T--- I--- D--- Now see Reg. 1501.1. 
& P--- D--- SPJarvis  10/3/03 

XXX --- --- Dr., Ste. XXX 
---, California XXXXX 

Attention: Mr. N--- F. T---

SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. T---: 

This is in reply to your May 1, 1990 letter regarding the application of sales tax to your 
industrial and product design charges. You provided a list of functions and asked for our opinion 
as to whether sales tax applies to the charge.   

Before turning to the specific functions you listed, we will provide an overview of the 
application of tax to engineering charges.  Sales tax applies to the retail sale of tangible personal 
property in this state. (Rev. & Tax. Code § 6051.)  A “sale” is any transfer of title or possession, 
in any manner or by any means whatsoever, of tangible personal property for a consideration. 
(Rev. & Tax. Code § 6006(a).) If you produce a custom-made item for a customer, your retail 
sale of the item is subject to sales tax.  Of course, not all transactions which result in the transfer 
of tangible personal property are sales.  For example, a bookkeeper or accountant provides a 
service to his or her client but makes an incidental transfer of accounting papers.  Sales tax does 
not apply to such a charge. As provided in Sales and Use Tax Regulation 15801, Service 
Enterprises Generally, “[t]he basic distinction in determining whether a particular transaction 
involves a sale of tangible personal property or the transfer of tangible personal property 
incidental to the performance of a service is one of the true object of the contract; that is, is the 
real object sought by the buyer the service per se or the property produced by the service.  If the 
true object of the contract is the service per se, the transaction is not subject to tax even though 
some tangible personal property is transferred….” 

In analyzing your transactions, a distinction must be made between a contract to 
manufacture a custom-made item (a sale) and a contract to provide research and development (a 
service). Business Taxes Law Guide Annotation 515.0660, Research Contracts, discusses that 
distinction: 
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“A research and development contract must be distinguished from a contract for 
the manufacture of a ‘custom made’ item. In the latter, the research, design, etc., 
although necessary to the manufacture of the item, is incidental to the primary 
purpose of the contract. Generally, ‘custom made’ items are for consumption or 
resale. The buyer wants the item for its intrinsic value as an item, and is not 
interested in the data developed in the course of its manufacture.  In such 
contracts, the entire contract price is subject to tax if the tax applies.  A person 
contracting for research and development is primarily contracting for information 
which is intangible. Generally, the person contracting for information is going to 
use it to manufacture and sell some item of tangible personal property. 

“The development of the information in a research and development contract is 
not a sale of tangible personal property.  It is a service.  Since the information 
such as plans, design, parts lists, etc., cannot ordinarily be conveyed orally, the 
information is conveyed on paper.  The transfer of the information on paper is not 
a sale of tangible personal property, and the transfer is incidental to the service of 
developing the information.  In a few rare instances, the information cannot be 
conveyed without the transfer of a prototype.  In these cases the transfer of the 
prototype is incidental to the transfer of the information and is not a sale of the 
prototype. In most instances the information cannot be developed without the 
production of a prototype, but the information can be conveyed without it.  In 
these instances, if the prototype is also transferred, it is a sale of the prototype 
along with a sale of intangible information.   

“In a true research and development contract, where a prototype is manufactured, 
the researcher (taxpayer) owes use tax on the materials used to construct the 
prototype since it was used to compile the data, design, drawings, etc.  The 
measure of the tax is the cost of the materials going into the manufacture of the 
prototype as well as all other materials consumed. 

“Thus, if the true research and development contract calls for the researcher to 
furnish a prototype along with the engineering data, parts lists, design blueprints, 
operating instructions, etc., the transfer of the prototype (previously used to 
develop the data called for in the nontaxable service portion of the contract) is a 
sale of it without any credit for the use tax paid on the materials.  The measure is 
not the full contract price since the primary purpose of the contract was one for 
the service of developing information.” 

Business Taxes Law Guide Annotation 515.0600, Computer Assisted Design (C.A.D), 
discusses the application of tax to charges when a person uses computers and C.A.D. software to 
design the layout of electronic components on printed circuit boards from schematic diagrams 
provided by the person’s customers.  Under those facts, the Board’s legal staff took the position 
that the design charges were not subject to tax when the taxpayer contributed its independent 
knowledge and judgment in determining the appropriate layout of electronic components on the 



 

 
 
 

 

 
 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

 

 

T--- I--- D--- -3- August 6, 1990 
& P--- D--- 515.0455 

PCBs. The staff believes that the activities are in the nature of engineering or design services 
under Regulation 1501. Tax does not apply to the charges even though some tangible 
representation of the design, such as original drawings or date, whether transferred on paper or 
magnetic media, is transferred in the process.  However, tax does apply to charges for drawings 
suitable for use as camera ready art and for manufacturing aids used in the production of the 
PCB, such as a “photoplot” or a drill tape used on a tape controlled automatic drill machine. 

We will apply these criteria to the different functions you described.  We assume that you 
perform these functions in connection with the contract to design the client’s product.  We make 
this assumption, because our answer would be different if, for example, in function 4 below, 
someone else designed the product and you merely performed the drafting work.  In such case, 
your charge would be subject to sales tax.  See Business Taxes Law Guide Annotation 515.0020, 
citing the case Albers v. State Board of Equalization, 237 Cal.App.2d 494; Sales and Use Tax 
Regulation 1502, subd. (c)(4). 

“1) Counsel our clients in the organization of mechanical and electronic 
components into a producible product.  DELIVERABLES: verbal advice, CAD 
computer plots, cardboard block models.   

We view this function as a research and development function.  You have not provided a 
description of what tangible personal property you transfer in connection with the “CAD 
computer plots”; therefore, we are unable to give you a specific answer.  Assuming the computer 
plots are merely a tangible representation of C.A.D., tax does not apply to the charges for the 
verbal advice and the C.A.D. computer plots.  Assuming also that, as we understand is usually 
the case, you could convey the information to the client without the cardboard block models, tax 
applies to your charge for the models.   

“2) Help our clients define the methods of manufacture best suited to their needs. 
DELIVERABLE: verbal advice.” 

Since you do not transfer any tangible personal property in this function, sales tax does 
not apply to your charge. 

“3) Source the various manufacturers and components for our clients devices. 
DELIVERABLE: written reports.” 

Sales tax does not apply to charges for written reports in manuscript form.  (Cf. Sales and 
Use Tax Reg. 1501.) 

“4) Prepare for our client the plans, specifications, documentation, and detail part 
drawings which enable the various parts to be fabricated.  DELIVERABLE: 
plans with dimensions and notes, written specifications computer plotted on paper 
and/or floppy data.” 
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We believe that your transfer of plans with dimensions and notes, written specifications 
computer plotted on paper, and floppy data is an incidental transfer of tangible personal property 
in connection with your engineering services.  Sales tax does not apply to the charge.  

“5) Prepare the mechanical layout(s) which show how the device’s major and 
minor assemblies, sub assemblies and parts relate to each other. 
DELIVERABLES: plans without dimensions showing all parts computer plotted 
on paper and/or floppy media.” 

The charge is nontaxable as an incidental transfer of tangible personal property in 
connection with the engineering services. 

“6) Prepare assembly drawings used internally in the client’s assembly process to 
show the various steps in the assembly of the device.  DELIVERABLES: CAD 
drawings computer plotted on paper and/or floppy media.” 

Again, we believe the transfer of the assembly drawings is incidental to the engineering 
services. 

“7) Prepare assembly drawings and technical drawings to be used as illustrations 
in brochures, instruction manuals and sales literature.  DELIVERABLES: 
CAD drawings computer plotted on paper and/or floppy media.” 

We believe there is another distinction to be drawn at this point.  Although charges for 
design in the architectural or engineering sense are nontaxable, other charges for design, such as 
a design in the aesthetic sense, are taxable.  Sales and Use Tax Regulation 1540, Advertising 
Agencies, Commercial Artists and Designers, provides at subdivision (c): 

“The tax applies to the entire amount charged by commercial artists or designers 
for items of tangible personal property such as drawings, paintings, designs or 
sketches transferred to the client, whether or not the property is suitable for 
display or is useful for actual reproduction by photo-mechanical or other 
processes. 

“Tax does not apply to separately stated charges for preliminary art as defined in 
(b)(4)(A).”   

Since you prepare these drawings for use in brochures, manuals, and sales literature, the 
transfer is not a conveyance of information incidental to the engineering services.  Tax applies to 
the charge. 

“8) Prepare sketches, renderings and illustrations to convey to our clients our 
various styling approaches for their devices.  DELIVERABLES: pencil sketches, 
CAD drawings computer plotted on paper and/or floppy media.” 
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Although charges for this type of design would normally be taxable, since it is our 
assumption that you are performing the research and development of the client’s product, we 
believe that you may consider the styling of the product as incidental to the engineering function.  
Tax, accordingly, does not apply to your charge for the pencil sketches, C.A.D. drawings plotted 
on paper, and floppy media.  

“9) Construct cardboard and foam study models to show our clients in three 
dimensions the various proposed volume and styling approaches for their devices. 
DELIVERABLE: unpainted, preliminary cardboard models.” 

We believe that you could transfer the styling information on paper, and your charge for 
the cardboard models is subject to tax as a sale of a prototype.  See Business Taxes Law Guide 
Annotation 315.0660, quoted above. 

“10) Prepare exterior control drawings (model drawings) and perform liaison 
support which enable subcontracted fabricator(s) to produce an exact exterior 
replica of the look and style of the device to show to our client’s in order to obtain 
our client’s approval of our styling approach and our color selection for their 
device. DELIVERABLE: painted realistic model representation, which is non-
working. In some cases we retain ownership of this model and loan it to the client 
as he needs it.” 

Tax applies to your charge for the prototype which you transfer to your client.  Since you 
charge the client for your production of the prototype, we do not view your temporary transfer to 
the client as a loan. Rather, we believe that, when you retain ownership of the model and 
transfer temporary possession to your client for a charge, your transfer is a lease of the model. 
Tax applies to your charge for the lease. 

On the other hand, if you prepare the replica solely for the purpose of demonstrating an 
idea or message for acceptance by the client before the client give approval for your preparation 
of the final design and you retain title to the replica, tax does not apply to your separately stated 
charge to the client for the temporary transfer of the replica for approval purposes only.  You 
must retain for audit purposes proof of the client’s ordering, or your producing the replica, prior 
to the date of the client’s giving approval for the finished design.  (Cf. Sales and Use Tax 
Reg. 1540, subd. (b)(4)(A).) 

“11) Hire fabricators and supply them with plans and perform liaison support 
which enable these fabricators to produce the various parts which when 
assembled, demonstrate the actual assembly sequence and complexity of the 
device as well as show the form and demonstrate the function of the device. 
DELIVERABLE: unpainted machined parts which, when assembled, and, in 
some cases, when combined with client supplied electronics function exactly as 
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the actual device would function.  In some cases we retain ownership of this 
prototype an [sic] loan it to the client as he needs it.” 

Assuming that you could convey the information to your client without transferring the 
prototype, your transfer of the prototype to your client is subject to tax as a sale of the prototype. 
Unless you transfer the prototype to your client prior to use, tax also applies to the sale by the 
fabricators to you. (Cf. Sales and Use Tax Reg. 1525.)  Again, tax would apply to your lease of 
the prototype to your client. 

“12) Perform drawing changes and modifications to the part drawings at the 
request of the client for the client own reason.  DELIVERABLE: CAD drawings, 
computer plotted on paper and/or floppy media.” 

We assume that your drawing changes and modification to the part drawings pertain to 
your engineering of the product. Tax does not apply to this charge. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ron L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:wak 


