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November 13, 1992 

  

Mr. F--- J--- B---

L--- S--- L--- S---

P. O. Box XXXX 

--- ---, CA XXXXX 

 
 Re: SR -- XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. B---: 
 
 
 This is in response to your letter dated September 24, 1992 in which you state: 
 

 “This fax concerns questions I have about how much sales tax to charge in 
my young but growing company.  I currently do Court research type projects and 
on-site copy work for law firms, and also do some on-site copy projects for larger 
established companies as a sub-contractor.  My question will focus on how much 
tax to charge the law firms. 
 
 “My job sites include Courts, State and Federal Agencies, opposing 
counsel’s offices, medical facilities, and so on.  Some documents are subpoenaed, 
some are voluntary, some are even obtained through search warrants.  The 
following approach to billing is fairly standard in this industry and will apply in 
my current thinking.  When doing an on-site copy project, I would normally 
charge a machine transport and set-up fee, an hourly rate for time spent on the 
job, and usually 20 cents per copy. The invoice would read as follows: 

 
Machine transport and set up fee $100.00 
4 Hours at $25.00 100.00 
500 Copies at 20 cents 100.00 
 Sub Total $300.00” 	



  
 
 

 Your first question is whether you must charge tax on any or all of the above charges.   
 
 Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property.  A “sale” includes any transfer 
of title or possession of tangible personal property for a consideration.  Rev. & Tax. 
Code § 6006(a). 
 
 “Gross receipts” mean the total amount of the sale price of the retail sales of retailers, 
valued in money, without any deduction on account of the cost of the materials used, labor or 
service cost, interest paid, losses, or any other expenses.  Rev. & Tax. Code § 6012(a)(2). In 
addition, the total amount of the sales price includes any services that are a part of the sale.  
Rev. & Tax. Code § 6012(b)(1). 
 
 Although the sales tax is imposed upon the retailer, the retailer may collect sales tax 
reimbursement (usually itemized on the invoice as “sales tax”) from the purchaser if the contract 
of sale so provides. Civ. Code § 1656.1. However, the retailer is responsible for payment of tax 
on all taxable retail sales regardless of whether the retailer collects sales tax reimbursement from  
the purchasers. 
 
 Your contracts to provide copies of documents for your clients are sales of tangible 
personal property since you are transferring tangible personal property (the copies) for a 
consideration. You must include in the measure of tax all of the charges for such copies, 
including transport and set-up fees, the fees charged at an hourly rate, and the per copy charge.  
Transportation or postal charges for transportation from the retailer’s business directly to the 
purchaser, if separately stated, may under certain circumstances be excluded from the measure of 
tax, but we do not have sufficient information to determine if this exclusion applies.  We are 
enclosing a copy of Regulation 1628 which explains when transportation charges are excludable. 
 
 You ask whether charges for work as a subcontractor for a large company in the same  
business is subject to tax. Only retail sales are taxable.  A “retail sale” or “sale at retail” means a 
sale for any purpose other than resale in the regular course of business in the form of tangible 
personal property. Rev. & Tax. Code § 6007. If the large company intends to resell the copies 
you make to another purchaser, you may accept a resale certificate from this company.  The 
resale certificate must be complete, issued timely, and taken in good faith.  If you do not receive 
a timely, complete, and valid resale certificate for a particular sale, your sale to the company will 
be presumed taxable, and you will have the burden of establishing otherwise.  Rev. & Tax. 
Code § 6091.  We are enclosing for your information a copy of Regulation 1668 which discusses 
resales certificates, including the information that should be included in such certificates and 
when they must be received to be timely.   
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During our telephone conversation on November 3, 1992, you stated that attorneys have 
requested you to search court records to determine if suits have been filed by or against a 
particular person or entity and if so, to draft a summary of the issues in each suit.  As I told you 
during our conversation, such transactions are deemed nontaxable service transactions even 
though tangible personal property (your summaries) is transferred to the client.  In such 
transactions, the sales to you of the property that becomes a component part of the summaries, 
such as paper and ink, are taxable. However, if an attorney requests that you copy specific 
documents from a litigation file, the true object of the contract is the copies of the documents, 
and your charges for such copies, including set up fees and hourly fees, are taxable.  Your 
charges are taxable even if the court clerk makes the copies. 
 
 You ask whether you may avoid paying tax on your purchases of supplies that you use in 
your business. Sales of property to a purchaser who uses the property as manufacturing aids are 
retail sales subject to tax. If, however, an item becomes a component part of tangible personal 
property which is resold and if the item continues to serve a beneficial purpose after it is 
incorporated into the property, the item may be purchased with a resale certificate.  Enclosed is a 
copy of Regulation 1525 which explains these rules. 
 
 You may purchase paper, binder clips, toner, rubber bands, and staples with resale 
certificates if such items become incorporated into or sent with the copies of the documents 
whose sales are taxable. However, if you purchase such items for resale and then consume them  
yourself, e.g. you use the paper for writing letters to clients or you use the paper in a nontaxable 
service contract, you must pay use tax measured by the purchase price when you take the items  
out of inventory and consume them. 
 
 Items such as staplers, Bates stamps, and copy machines are manufacturing aids, and 
therefore sales of such items to you are taxable. You should not issue a resale certificate when 
purchasing them.  
 
 You ask whether you should charge sales tax for document numbering or Bates stamping. 
As noted before, all charges for services involved in the production or sale of tangible personal 
property are included in the measure of tax. 
 
 You ask whether you should charge sales tax if you client is the Attorney General’s 
Office or other state agency. As I noted on the telephone, there is no exemption for sales to state 
agencies, including sales to the Board of Equalization.  Sales to the United States government or 
to its agencies or instrumentalities, such as the United States Attorney’s Office, are exempt from  
tax. Rev. & Tax. Code § 6381. 
 
 Finally, I am enclosing a copy of Regulation 1701 which explains the tax-paid purchases 
resold deduction. This deduction may be allowed if a retailer has paid sales tax reimbursement 
to his or her vendor on property which the retailer subsequently resells. 
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 If you have further questions regarding Sales and Use Tax Law, please do not hesitate to 
write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Elizabeth Abreu 
Tax Counsel 
 

EA:cl 
 
Enclosures: Regulations 1525, 1628, 1668, and 1701 
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