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REDACTED TEXT 

This is in reply to your June 28, 1994 letter regarding the application of sales tax to charges to 
create trial exhibits.  You provided the following facts: 

“Our client is engaged in the business of creating demonstrative 
exhibits for attorneys to use in trial presentation.  The services provided by 
our client are the production of videos, computer animation, charts and 
illustrations, scanning and coding documents and other visual aids onto a 
laser disk for access and display during the trial.  It should be noted that 
these exhibits are produced for a single use in a specific case. 

“The work is billed based on the time spent by video producers, 
artists, art directors, graphic consultants and project managers, in 
producing the exhibits.  Charges are also billed for expenses related to the 
project.  These charges include materials incorporated into the exhibits as 
well as other expenses such as mileage, transportation, charges for copies, 
and meals.” 

Given this information, you ask whether we believe that your client provides a nontaxable 
service pursuant to Sales and Use Tax Regulation 1501, Service Enterprises Generally. 

No, although your client probably expends significant labor to create the exhibits, we believe that 
under the test provided in Regulation 1501, the true object of the contract between your client and its 
customer is the tangible personal property the client transfers to its customer. 

The sales tax is imposed upon all retailers at the applicable rate of the gross receipts of the 
retailer from the sale of all tangible personal property sold at retail in this state.  (Rev. & Tax. Code § 
6051.)  The law defines “gross receipts” to mean the total amount of the sale price of the retail sales of 
retailers, without any deduction on account of the cost of the property sold, the cost of the materials 
used, labor or service cost, or any other expense.  (Rev. & Tax. Code § 6012.)  Therefore, all expenses 
your client incurs in producing the tangible personal property such as expenses for mileage, 
transportation, copies, and meals, are includible in the gross receipts of your client’s sale. 
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You note your client pays sales tax reimbursement on its purchase of all materials your client 
uses in performing its work.  Sales tax properly applies to sales to your client of tangible personal 
property the client uses or otherwise consumes in producing the tangible personal property your client 
sells.  Tax does not apply to sales of tangible personal property to your client when your client either 
sells that very same tangible personal property to its customer prior to use or physically incorporates that 
tangible personal property into the tangible personal property your client sells to its customer. 

For example, let us assume your client contracts to furnish its customer with a poster size 
photograph of a building for $60.  Your client purchases a 5” x 7” picture of the building for $10.  Your 
client contracts with a photography laboratory to make the poster size print, and the laboratory charges 
your client $15. 

Under those facts, the sale of the 5” x 7” picture to your client is a retail sale, and sales tax 
applies to the $10 charge.  Your client would use the photograph as a manufacturing aid to produce the 
poster.  As explained in Sales and Use Tax Regulation 1540, Advertising Agencies, Commercial Artists 
and Designers, at subdivision (e), “A photograph, for example, does not become an ingredient or 
component part of property sold merely because the image of the photograph is reproduced as part of the 
property sold.  A photograph or art is regarded as having been used when a reproduction is made from 
the photograph or art.”  See also Business Taxes Law Guide Annotations 385.0400 and 385.0420.  Your 
client may issue a resale certificate to the photography laboratory to purchase the larger print extax, 
because the larger print is the very same tangible personal property the client provides to its customer.  
If the laboratory were to charge sales tax reimbursement to your client, your client would be eligible to 
take a “tax paid purchase resold deduction” in accordance with Sales and Use Tax Regulation 1701, 
“Tax-Paid Purchases Resold.”  Under these facts, sales tax applies to your client’s entire $60 charge for 
the poster with no deduction for the cost of the 5” x 7” picture, the charge by the photography 
laboratory, nor any other expenses. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free to write 
again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:plh 

cc: Out-of-State Chicago Area Office - OHA 
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