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February 5, 1996 

REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT: 

This is in response to your letter dated January 16, 1996, regarding the application of tax 
to certain charges made by REDACTED TEXT to REDACTED TEXT.  You ask if the following 
transaction is subject to tax.  You state: 

“We store, clean, maintain, add new individual components (i.e. 
commode bucket replacement on reuse), inspect, deliver and retrieve 
REDACTED TEXT owned medical equipment.  We term this a 
delivery charge and pick-up charge; however, this is a bundled charge 
for all the services.” 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  The term “sale” means any transfer of title or possession of tangible personal 
property for consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006(a).)  The term “sale” also means the 
producing, fabricating, processing, printing, or imprinting of tangible personal property for 
consideration for consumers who furnish, either directly or indirectly, the materials used in the 
producing, fabricating, processing, printing, or imprinting.  (Rev. & Tax. Code § 6006(b).)  When 
sales tax does not apply, use tax, measured by the sales price, applies to the use of tangible personal 
property purchased from a retailer for the storage, use, or other consumption in California, unless 
the use is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) Neither the sales 
tax nor the use tax applies to charges for services not constituting sales of tangible personal 
property.  (Reg. 1501 (copy enclosed).) 

You state that REDACTED TEXT stores, cleans, maintains, inspects, delivers, and 
retrieves medical equipment owned by REDACTED TEXT.  For purposes of this opinion, we 
assume that REDACTED TEXT does not transfer any tangible personal property to REDACTED 
TEXT when providing such services; therefore, the charges for the provision of such services are 
not subject to tax. 
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You further state that REDACTED TEXT adds new individual components to medical 
equipment owned by REDACTED TEXT, for example, a commode bucket replacement.  We 
assume that REDACTED TEXT is merely adding a new individual component part, provided by 
REDACTED TEXT, to an equipment owned by REDACTED TEXT.  That is, we assume that 
REDACTED TEXT is not furnishing any tangible personal property.  We further assume that 
REDACTED TEXT is maintaining used property, and that REDACTED TEXT is not fabricating 
any new tangible personal property.  (See Rev. & Tax. Code § 6006(b).)  Thus, because 
REDACTED TEXT is providing purely a service and is not selling any tangible personal property 
to REDACTED TEXT, we conclude that the transaction is not subject to tax.  We note that if 
REDACTED TEXT is transferring new component parts to REDACTED TEXT, such transfer 
would probably be regarded as a retail sale of tangible personal property subject to tax. 

If you need any further information, please feel free to write again. 

Sincerely, 

Sophia H. Chung 
Staff Counsel 

SHC:rz 

Enclosure:  Regulation 1501 

cc:  REDACTED TEXT District Administrator 




