
STATE OF CALIFORNIA 515.0013

(916) 445-6450

March 17, 1992 

REDACTED TEXT 

Dear REDACTED TEXT: 

This is in reply to your January 28, 1992 letter regarding the application of sales tax to 
charges by REDACTED TEXT under the following facts you provided from REDACTED TEXT’ 
1992 Business Plan: 

“Phase I:  Target market is comprised of real estate agents, loan 
agents, and insurance agents in the Sacramento area.  Services will 
primarily be the creation and mailing of flyers by the following 
scenario: Agent will fax flyer to REDACTED TEXT’s computer.  
Editing may take place if requested or necessary.  A computer print-
out will be made and taken to a copy house.  Multiple copies will 
then be run through REDACTED TEXT’s computer/printer for 
typing of addresses, through REDACTED TEXT’s folder 
(machine), and postage meter, then mailed.  Other services are 
available (see listing, next page).” 

You sent a copy each of three sample flyers which you will create.  The flyers are circulars 
which advertise the respective services of REDACTED TEXT, REDACTED TEXT, and 
REDACTED TEXT. 

Under the facts you provide your transactions with the persons are retail sales of tangible 
personal property.  The true object of your contract with the clients is the tangible personal 
property, i.e. brochures, which you create and distribute.  (Cf. Sales and use Tax Reg. 1501, Service 
Enterprises Generally).  As a retailer engaged in business as a seller in this state, you are required 
to hold a seller’s permit.  We understand that you have applied for the permit.   

Revenue and Taxation Code section 6379.5 provides an exemption from sales tax for 
certain sales of printed sales messages.  Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 
1541.5, Printed Sales Messages.  We believe that the flyers you sent qualify as “printed sales 
messages” as defined at subdivision (a)(1) of the regulation.  The exemption applies if the printed 
sales messages are: 

(1) Printed to the special order of the purchaser;
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(2) Mailed or delivered by the seller, the seller’s agent or a mailing
house acting as the agent for the purchaser, through the United
States Postal Service or by common carrier;

(3) Received by any other person at no cost to that person who
becomes the owner of the printed material.

As provided at subdivision (b)(5) of the regulation, to satisfy the common carrier 
requirement, it is only necessary that a common carrier be involved in some stage of the delivery. 

Since you have the printer print the flyers to the special order of the customers and mail 
them through the United States Postal Service to prospective customers of the purchasers who 
become the owners of the flyers at no charge, your sale qualifies for the printed sales message 
exemption.  When you obtain your seller’s permit, you may issue a resale certificate to the copy 
house to purchase the copying ex-tax. 

You sent a list of your services.  One of these is “door-to-door deliveries.”  As noted above, 
in order for the sale of printed sales messages to be exempt, one criterion is that a common 
carrier be involved in at least one stage of the delivery.  If you were to sell the printed sales 
messages and deliver them door-to-door and not involve a common carrier at some stage of the 
delivery, your sale would not be exempt. 

Under your listing of other services, you include copying, presentation folders, and rubber 
stamps.  Of course, if you make a retail sale of such property in California, your sale is subject to 
sales tax. 

Your letter then explains Phase II of your Business Plan: 

“Phase II:  Phase I shall continue to grow.  As the real estate market 
increases, additional services shall be provided for real estate agents. 
REDACTED TEXT will act as Real Estate assistant, liaison 
between lender, escrow, and agent, and clerical support.  In addition, 
REDACTED TEXT will provide the agent with project support, 
such as phone solicitations.  REDACTED TEXT will also meet with 
appraisers, termite, and roofers to provide access.” 

Tax does not apply to your charge for the services you describe in Phase II, assuming that 
you do not otherwise sell tangible personal property to your client.  For example, if part of your 
clerical support involves transferring photocopies to the clients, you are responsible for reporting 
and paying sales tax on your sale of the photocopies. 

You explained Phase III: 

“Phase III:  Phases I and II shall continue to grow.  The new phase 
is comprised of the creation, manipulation and utilization of 
statistical studies, with the target market being small businesses. 
The starting target market is the same clientele base established in 
Phases I and II.  The market will then be expanded to carry 
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REDACTED TEXT out of the real estate related industries in order 
to provide a more stable income base.” 

If you do not otherwise sell tangible personal property to the client, tax does not apply to 
your charge for performing statistical studies.  We cannot give you a definitive answer without a 
more complete description of what tangible personal property you may transfer to your clients. 

During our telephone conversation, you noted that one of the support services you may 
perform for real estate agent clients is to provide tangible personal property for the agent to give 
as a gift to the agent’s client upon completion of a sale.  Your providing the tangible personal 
property to the agent for a charge under these circumstances would be a retail sale of tangible 
personal property subject to sales tax. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Sincerely, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 

Enc. 

REDACTED TEXT 
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