
 
 
 
 

 

 
 
 

 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

 
 

 

 
 

 
   

 

 

 515.0005.800STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-5550 

 February 13, 1991 

Mr. M--- A---

XXXX --- ---

--- ---, California  XXXXX 


Dear Mr A---: 

This is in response to your letter dated January 14, 1991.  You describe yourself as an 
industrial design consultant, and you ask whether sales tax applies to your business which you 
describe as follows: 

“As a Design Consultant, companies hire me for my ideas in determining 
how their products should look, feel and sometimes…function.  A large part of what 
I do pertains to the appearance characteristics and I usually convey my ideas through 
sketches, renderings or drawings of my ideas.  Sometimes however, these methods 
simply aren’t adequate in depicting the true or final color, finish, texture, feel or 
tactile quality of the concept.  I therefore have to resort to using a 3-dimensional 
study model to accurately and fully convey these qualities.   

“Typically, I give my clients the choice of acquiring these studies on their 
own. But history has proved that it is more efficient for them to have me acquire 
them, as I have established relationships with local suppliers, usually interface with 
them during fabrication, and in effect, greatly reduce the burden of paperwork and 
expense that the client would otherwise bare (sic) in seeking quotes and processing 
purchase orders. Every time I acquire a study, I pay for it, and also pay sales tax 
charged by the supplier.  I simply coordinate the acquisition as a service to my 
client, invoicing them for the cost of the study as a reimbursement.   

“I do not see the need to charge the client sales tax if I’ve already paid the 
tax to the supplier. The State has received their money from the supplier.  My idea 
generation and the communication of my ideas is a service.  It is not a product.  The 
use of a 3-D study is merely a form of media required to fully represent my ideas. 
Some consultants convey their ideas verbally or in writing.  I draw and use 3-D 
studies.  In a way, I don’t think sales tax should even be charged by the supplier 
because it is difficult to view the study as a finished product.  The mass-produced 
item that the client eventually will manufacture is where the tax should be assessed. 
But the suppliers say they are required to charge the tax.   
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“…. 

“There are also times when clients will approach me for design ideas for 
labels, cartons, product specification sheets and such.  With requests of this type, I 
utilize drawings, sketches and comps to show what the printed pieces should look 
like. I usually provide the client with a ‘mechanical’ which is required by the printer 
as an outline of the specifications required to manufacture the final printed items. 
I’ve never charged sales tax for these services.”   

You believe that your activities are similar to the service provided by an architect or 
engineer.*  Based upon your description of your business, we disagree.  Rather, we believe your 
business is that of a commercial artist or designer.  The application of sales tax to the business of 
commercial artists and designers is set forth in Regulation 1540, a copy of which is enclosed.   

*Note proposed changes to Reg. 1540 (public hearing scheduled for 
5/29/02) SPJ  5/13/02. 

The application of sales tax to the sale of mechanicals is covered in the regulation pertaining 
to the business of printers, Regulation 1541, a copy of which is also enclosed.   

You believe that you are providing a service and not a product.  Your contract with your 
client is for the transfer of tangible personal property for consideration.  A “sale” under the Sales 
and Use Tax Law is defined as any transfer of tangible personal property for a consideration.  (Rev. 
& Tax. Code § 6006.) We note that services are almost always necessary in the creation and 
manufacture of items of tangible personal property which will be sold.  Nevertheless, the transfer of 
that property is a sale for purposes of the Sales and Use Tax Law.  Since you are engaged in the 
business of selling tangible personal property, you are required to hold a seller’s permit.  (Rev. & 
Tax. Code § 6066, Reg. 1699, a copy of which is enclosed.)  You should apply for that permit at 
your local district office of the Board.   

A retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible personal property in California are 
subject to sales tax.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  Although the sales tax is imposed upon the 
retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement (usually itemized on the invoice as “sales 
tax”) from the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.)  You believe that 
your supplier should not charge you sales tax (reimbursement) because sales tax should be charged 
on the mass produced item that your client eventually will manufacture.  However, a retail sale is 
defined as a sale of tangible personal property for any purpose other than resale of that actual item 
in the regular course of business.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  Thus, sales tax applies to the sale of 
a machine which is sold for use in manufacturing other items whose sale at retail will also be subject 
to sales tax since the machine will be used in manufacturing rather than being resold prior to use by 
the purchaser.  In the same manner, sales tax applies to your sale of an item which your client uses 
in order to manufacture other items whose sale will be subject to sales tax.  
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You may purchase property that you will resell to your clients prior to any use without 
paying sales tax reimbursement to your vendor by issuing your vendor a resale certificate in the 
form described in Regulation 1668, a copy of which is enclosed.  As noted above, you sale to your 
client is subject to sales tax. It appears from your description that your entire charge is subject to 
sales tax. (See Regs. 1540(c), 1541(f)(5).)  If you had paid sales tax reimbursement or use tax to 
your vendor when purchasing the property, and you resell that property to your client prior to any 
use, you may take a tax-paid purchases resold deduction as described in Regulation 1701, a copy of 
which is enclosed.  This deduction is taken on line 10 of your Sales and Use Tax Return.   

We hope this answers your questions.  If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:cs/0127E 

Enclosures: Regulations 1540, 1541, 1668, 1699, 1701 


