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      April 10, 1996 
  

Ms. J--- M---

The A--- G---

XXXX W. --- ---, Suite -- 

---, California XXXXX 


Re: Account No. SR --- XX-XXXXXX 

Dear Ms. M---: 

This is in response to your March 8, 1996 letter to Assistant Chief Counsel Gary J. 
Jugum regarding the application of tax to your company’s operations. 

 You state: 

“H--- Company contracts with The A--- G--- to gather data regarding customer 
satisfaction. H--- provides A--- with a computer disk of the names and addresses 
of their customers. 

“From this disk, A--- creates a custom letter and address label.  We also print a 
custom survey card and envelop, and imprint a pen with the H--- logo to be 
enclosed in the survey mailing (in order to motivate responses).  The printing and 
assembly is all done in California.  A--- mails the survey cards and pen, and 
personalized letter to H--- customers all over the county via the U.S. Mail. 

“A--- receives responses from customers, analyzes data, and provides a written 
report to H--- summarizing this information. 

“Two invoices are sent to H--- for this transaction.  The first invoice is generated 
upon the mailing of the survey forms, etc., and bills H--- for our material and 
printing costs (plus a small mark-up) and for the out-going postage.  The second 
invoice is generated when we submit our written report to H--- and invoices H---
for the balance of the contract amount, plus incoming postage.” 
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You ask a series of questions based on the above facts. For purposes of clarity, we have 
separately responded to each of your questions below. 

“1) Has A--- made a sale of tangible personal property to H--- on our first 
invoice?  If so, what is the correct measure of tax - 100% of the invoiced amount 
or just the percentage associated with the mailings to CA recipients?  We believe 
that the U.S. postage charge on this invoice is not subject to tax.” 

California imposes a sales tax on a retailer’s gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) Taxable gross receipts include all amounts received with respect to 
the sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expense of the retailer passed 
on to the customer.  (Rev. & Tax. Code § 6012.)  Subdivisions (a) and (b) of Regulation 1541 
provide that tax applies to the gross receipts from the sale of printed material as well as any 
services that are part of the sale of these materials regardless of whether the paper or any other 
materials are furnished by the customer. 

A sale of tangible personal property takes place where the property is physically located 
at the time title is transferred for consideration.  (See Rev. & Tax. Code §§ 6006, 6010.5; Cal. U. 
Com. Code § 2401.)  Title to property generally passes no later than the time when the seller 
completes its responsibilities with respect to physical delivery of the property.  (Cal. U. Com. 
Code § 2401.) In this case, we assume that A--- completes its responsibilities with respect to 
physical delivery of its printed matter and pens when it places these items in the mail inside this 
state for delivery to H---’s customers.  This means that A--- is making a retail sale of property 
inside this state and tax applies to this transaction unless an exemption otherwise exists. 

The only basis for an exemption on the materials mailed by your company is the 
exemption set forth in Revenue and Taxation Code section 6396.  That provision exempts sales 
in this state from sales tax when goods are shipped outside the state under specific conditions. 
These conditions are explained in Regulation 1620(a)(3)(B) as follows: 

"Sales tax does not apply when the property pursuant to the contract of sale, is 
required to be shipped and is shipped to a point outside this state by the retailer, 
by means of: 

1. Facilities operated by the retailer, or 
 
2. Delivery by the retailer to a carrier, customs broker or 
forwarding agent, whether hired by the purchaser or not, for 
shipment to such out-of-state point.  As used herein the term  
`carrier' means a person or firm regularly engaged in the business 
of transporting for compensation tangible personal property owned 
by other persons, and includes both common and contract carriers. 
 The term `forwarding agent' means a person or firm regularly 
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engaged in the business of preparing property for shipment or 
arranging for its shipment.  An individual or firm not otherwise so 
engaged does not become a `carrier' or `forwarding agent' within 
the meaning of this regulation simply by being designated by a 
purchaser to receive and ship goods to a point outside this state...." 

Thus, tax does not apply to A---’s gross receipts from the sale of pens and printed materials that 
it ships outside this state by US Mail provided A--- actually ships these materials outside the 
state (or directly sends the goods to a carrier, customs broker or forwarding agent for shipment 
outside this state) and neither H--- nor its agents obtain possession of the property inside this 
state. Tax does apply, however, to the gross receipts A--- receives from its sales of printed 
material and pens to H--- that are shipped to H---’s customers inside this state. 

You also ask whether tax applies to A---’s postage charges to H--- for the transportation 
of its pens and printed materials to H---’s customers inside this state.  Subdivision (a) of 
Regulation 1628 (copy enclosed) provides that: 

“[T]ax does not apply to ‘separately stated’ charges for transportation of property 
from the retailer’s place or business or other point from which shipment is made 
‘directly to the purchaser [or purchaser’s designee],’ provided the transportation 
is by other than facilities of the retailer, i.e., United States mail, independent 
contract or common carrier.... 

“Transportation charges will be regarded as ‘separately stated’ only if they are 
separately set forth in the contract for sale or in a document reflecting that 
contract, issued contemporaneously with the sale, such as the retailer’s invoice. 
The fact that the transportation charges can be computed from the information 
contained on the face of the invoice or other document will not suffice as a 
separate statement.  If a separately stated charge is made designated ‘postage and 
handling’ or ‘shipping and handling’, only that portion of the charge which 
represents actual postage or actual shipment may be excluded from the measure 
of tax. Such amounts may be excluded from the measure even though such 
amounts are not affixed to, or noted on, the package.  A separately stated charge 
designated ‘handling’ or ‘handling charge’ is not a separate statement of 
transportation charges. Tax applies to such charges, notwithstanding the fact that 
postage or shipment charges may or may not be affixed to or noted on the 
package. 

“....” 

This means that tax does not apply to A---’s charges for transportation (postage) of the pens and 
printed materials provided that its charges for transportation are separately set forth in its 
contract of sale to H---, the charges represent only that amount for shipment (and not “handling”) 
of the property, and A--- ships the material by U.S. mail.  You have not, however, provided us 



 

  
 
 

 
 You also state that A--- provides H--- with a written report summarizing the information 
collected from the customer survey cards.  We assume these reports are specifically created, 
collected, or compiled at the request of H--- such that the transaction is a non-taxable service 
transaction. (See, e.g., Reg. 1501.) If so, the transfer of a single copy of the compiled 
information on a computer disk or paper is considered incidental to the providing of the service 
and tax only applies to the sale of such materials to A--- as the seller of the service.  (Id.) 
However, if A--- is providing a report that includes information not customized to H---’s specific 
order (i.e., a report A--- previously prepared for a different customer on a custom basis or a 
report that is furnished to several different customers even if the report was custom prepared for 
the entire group of customers), the transaction is a sale of tangible personal property and is 
subject to tax unless an exemption otherwise applies.  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6201.)  
Information on computer disk or a paper report is generally not considered “custom” when the 
seller maintains an established price based on the item ordered, the product sold or leased to the 
customer is generic in nature (i.e., the product is available on a state or county-wide basis), or the 
product is delivered on a medium generally requiring mass production. 
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with enough information in your letter to determine whether A---’s postage charges to H--- meet 
the foregoing requirements. 

“2) If the answer to question one is ‘yes,’ can the transaction be invoiced 
differently to avoid the application of CA tax?  For example if A--- did not 
associate the first invoice with tangible personal property (printed material & pen) 
and instead identified the invoice as ‘milestone’ billing, would this language 
render the tax inapplicable?” 

No. Tax applies to the sale of tangible personal property inside this state regardless of 
how the parties to such a sale may describe the transaction. 

“3) How would tax status be affected if we were to invoice H--- for the entire 
transaction on one invoice?” 

As set forth above, taxable gross receipts include all amounts received with respect to the 
sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expense of the retailer passed on 
to the customer.  (Rev. & Tax. Code § 6012.) That is, where a retailer sells both property and a 
service in a single transaction, tax applies to the entire gross receipts from that sale unless the 
service portion of the transaction is specifically exempt or otherwise excluded from tax. 
Conversely, where a retailer provides a service and sells tangible personal property to a single 
customer pursuant to two separate purchase orders, tax does not apply to the gross receipts from 
the service provided the retailer is not under an obligation to deliver any tangible personal 
property as part of a single contract.  (See, e.g., Annot. 515.0720 (1/22/58).) 

We assume from your letter that A---’s contract with H--- provides for separate phases 
(e.g., data collection phase and report phase) wherein H--- has the right to terminate the contract 
prior to commencement of the next phase without further obligation except for compensation for 
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work completed.  That is, we assume that H--- is not required to purchase a written report from 
A--- where, for example, your company does not receive a predetermined number of responses 
to the customer surveys.  Under these facts, tax does not apply to A---’s transfer of its written 
report to H--- provided the report is separately invoiced and constitutes “custom” research as 
discussed in our response to question one above. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:rz
 
Enclosure - Reg. 1628 


cc: --- District Administrator - (--) 




