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 Your memorandum to Senior Tax Counsel Les Sorensen has been referred to me for a reply.  
You inquire whether the Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) qualifies as an 
instrumentality of the United States government pursuant to Sales and Use Tax Regulation 1614 
since its stock is entirely privately held and traded on the New York Stock Exchange. 
 
 As I understand the facts, Title III of the National Housing Act (12 U.S.C. 1716 et seq.) 
created a corporate body known as the Federal National Mortgage Association (Fannie Mae).  In 
1968, Congress amended the National Housing Act to partition the Federal National Mortgage 
Association into two separate entities.  One entity was the Government National Mortgage 
Association (GNMA) and the other retained the name Federal National Mortgage Association 
(Fannie Mae).  GNMA remained in the government and Fannie Mae became entirely privately 
owned by retiring the government-held stock.  We note, however, that the National Housing Act, in 
pertinent part, provides that Fannie Mae shall be exempt from all taxation imposed by any state 
(12 U.S.C. 1723a(c)(2)).  
 
 Sales and Use Tax Regulation 1614(a)(4) provides that sales tax does not apply to sales to 
incorporated federal instrumentalities not wholly owned by the United States unless federal law 
permits taxing the instrumentality. 
 
 In our view, Fannie Mae qualifies as an incorporated federal instrumentality under the 
provisions of Regulation 1614(a)(4).  Our opinion is based on the fact that Fannie Mae is 
incorporated under the powers of the federal government and, although not entirely owned by the 
United States, federal law does specifically exempt Fannie Mae from state taxation.  Accordingly, 
sales tax does not apply to sales to Fannie Mae. 
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