
 
 
 
STATE OF CALIFORNIA 
 

 

500.0025

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
Per David Labin’s instructions, the following note is 
added: 
*The discussion of Packaging materials was clarified 
& superseded by letter dated 6/18/91 
 
LK 10-24-1995 

 

 
 
 
 
 
August 21, 1990 
 
Dear 
 

This is in response to your letter dated July 17, 1990 regarding the application of sales or 
use tax to cargo containers and packaging material. The facts and your questions are quoted below 
followed by our responses.  

Cargo Containers  
 

 -For the purpose of this question, cargo containers (a.k.a. 
igloos) are the large empty thin-walled enclosed containers, into 
which the common carrier places parcels and property. When used, 
the cargo containers are filled "and loaded into the fuselage of an 
aircraft. These containers are used in lieu of hand-loading all parcels 
into the aircraft. Most containers are standard sizes and shapes, 
however, the containers in question were custom designed to the 
specification of the carrier for  ease in uniform handling by the 
carrier's equipment and personnel. During use in the carriers aircraft, 
the containers are fastened inside the aircraft. 
 
 “Question: Do the containers qualify as aircraft parts, for 
purposes of Section 6385, being entitled to exemption from state and 
local sales and use tax?  
 
 “Question: If (a) the common carrier picks up the empty 
cargo containers at Los Angeles International Airport, (b) removes 
them, prior to making any use thereof, to their headquarters out of 
state, (c) provides the seller with an exemption certificate in the form 
prescribed by the Board, and (d) moves the empty containers out of 
state prior to making any use thereof on its own bill of lading, are the 
containers exempt from state and local sales and use tax?” 
 

  It is not necessary to answer your first question because the exemption provided 
under subdivision (a) of Revenue and Taxation Code section 6385 applies to all property, except 
fuel and petroleum products, used by the carrier in the conduct of its business as a common carrier if 
the sale satisfies the requirements of the exemption. The exemption does not apply only to aircraft 
parts. 



 
 
 
 

 

  The sale of the cargo containers to the carrier will be exempt if it meets the 
requirements set forth in Regulation 1621. The requirements for the exemption are set forth in 
subdivision (b) (l) and proof of the exemption is set forth in subdivision (c) (l), which state:  
 

“(b)(l) The sale of tangible personal property to common carriers, 
including foreign air carriers, is exempt from sales tax pursuant to 
Section 6385(a) of the Revenue and Taxation Code when such 
property is:  
 
“(A) Shipped by the seller via the facilities of the purchasing carrier 
under a bill of lading, to an out-of-state point, and  
 
"(B) Actually transported by the common carrier to the out-of-state 
destination, pursuant to the bill of lading, over a route the California 
portion of which the purchasing carrier is authorized to transport 
cargo under common carrier rights, and  
 
“(C) Not put to use until after the transportation by the purchasing 
carrier to the out-of-state destination, and 
 
“(D) Used by the carrier in the conduct of its business as a common 
carrier.  
 
“(c) (l) Any seller claiming a transaction as exempt from sales tax 
under Section 6385(a) must receive at the time of the transaction, and 
retain, a properly executed bill of lading, or copy thereof, pursuant to 
which the goods are shipped. The bill of lading must show the seller 
as consignor. It must indicate that the described goods are consigned 
to the common carrier at a specified destination outside this state. 
Where the form of the transaction is 'freight collect,' no specific 
freight charge need be shown on the bill of lading, inasmuch as such 
charges are not ordinarily shown thereon in 'freight collect' 
transactions. Furthermore, the carrier need not actually collect freight 
charges from itself. The form and language of the bill of lading 
should be similar to the form and language normally used where the 
purchaser and carrier are not the same. A bill of lading will be 
considered obtained at the time of the transaction if it is received 
either before the seller bills the purchaser for the property, within the 
seller's normal billing and payment cycle, or upon delivery of the 
property to the purchaser.  
 
“In addition to a bill of lading, the seller must obtain from the 
purchaser prior to or at the time of the transaction, and retain, a 
certificate in writing that the property shall be transported and used in 
the manner described in subdivision (b) (l) of this regulation. The 



 
 
 
 

 

certificate shall be in substantially the same form as Certificate D or 
E, appearing in the appendix of this regulation. Certificate E may be 
used when multiple transactions claimed as exempt are made 
between a seller and a carrier and may be included as part of a 
transaction by reference to the certificate on the purchase order or 
other appropriate documentation for each transaction.” 
 

Packaging Material  
 “The common carrier also purchases various types of non-
returnable packaging materials including, but not limited to: boxes, 
envelopes, tubes, way bills, and sealing tape. These materials, 
furnished to the carrier's customers, at no direct charge, are 
purchased and stored for less than 90 days in warehouses in two 
California cities. The customers receiving these supplies are located 
in several western states, including California.  
 
 “Presently, the carrier is paying California sales, seller's use 
or consumer's use tax on all materials upon receipt of same in the 
California warehouses.  
 
 “Question: Is it proper for the carrier to take or claim a 'use 
exclusion' tax credit on said materials given to customers for first use 
outside of California? If so, must this be a claim for refund, or may 
the adjustment be made against the carrier's quarterly tax liability in 
the period that the materials are removed from inventory?  
 
 “Question: Would these materials qualify as exempt non-
returnable packaging materials under Regulation 1589?  
 
 “Question: If the materials do not qualify as exempt non-
returnable packaging materials, would they qualify as supplies used 
by a common carrier in interstate commerce, exempt from Bradley-
Burns local taxes per Regulation 1805?” 

 
  These materials are not non-returnable packaging materials within the meaning of 
Regulation 1589. The exemption applies to non-returnable containers when sold without the 
contents to persons who place the contents in the container and sell the contents together with the 
container. The carrier does not sell the contents together with the containers. The carrier also does 
not sell the containers to persons who place the contents in the containers and then sell them both. 
Rather, the carrier is consuming the materials in the conduct of its business, and the exemption set 
forth in Regulation 1589 does not apply. Sales or use tax applies to the carrier's purchase or use of 
these materials unless some exclusion or exemption applies other than the exemption for non-
returnable containers.  
 



 
 
 
 

 

  I am unsure as to what you mean by a "use exclusion" tax credit. For purposes of 
this opinion, I assume you mean the exclusion from the definition of "use” under Revenue and 
Taxation Code section 6009.1. This section excludes from the definition of “storage” and “use” the 
keeping, retaining, or exercising any right or power over tangible personal property for the purpose 
of subsequently transporting it outside the state for use thereafter solely outside the state. This 
exclusion does not apply to transactions subject to sales tax. When a transaction is subject to sales 
tax, it remains subject to tax notwithstanding the property's later use outside California.  
 
  When the carrier obtains property in transactions not subject to sales tax, and makes 
no use of the property except to keep it in California for the purpose of subsequently transporting it 
outside the state for use thereafter solely outside the state, then the carrier is not regarded as having 
purchased the property for use in California. Therefore, its purchase is not subject to use tax. If the 
carrier had paid use tax, it may not take a credit for such tax. Rather, it must file a claim for refund 
for the use tax it paid but was not required to pay. I note, however, that when the carrier supplies 
materials to its customers and title passes to the customers in California, the carrier has consumed 
the property in California and use tax applies. This is the case even if the customers' use is outside 
California.  
 
  Revenue and Taxation Code sections 7202 and 7203 provide exemptions from the 
local sales and use tax for certain property used by common carriers. As explained in subdivision 
(b) of Regulation 1805, these exemptions apply only if the property is used directly and exclusively 
in the use of aircraft as common carriers of persons or property under the authority of the laws of 
this state, the United States, or any foreign government. The exemptions are limited to supplies and 
equipment used or consumed directly in the carriage of persons or property and does not include 
office or shop equipment or supplies or any other property not directly used or consumed in the 
carriage of persons or property. You have not fully described how these materials are furnished to 
the carrier's customers. We therefore cannot provide you a definitive answer on this question. If the 
materials are used to package items which the carrier then delivers, then the materials qualify for the 
exemption if meeting the other requirements. If the materials are used in other ways, for example, 
first used by the customer to package its product and then used to deliver the product, the 
exemptions would not apply. We note also that the exemption under subdivision (a) (7) of section 
7202 only applies to property to be used or consumed principally outside the county in which the 
sale is made. 
 
    If you have further questions, feel free to write again.  
 
       Sincerely. 
 
       David H. Levine  
       Senior Tax Counsel  
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