
 
 
 

 
 
 
     

   
 
 
 
 
 

 

 
 

 
 

 

 

 
 

   
 

 

 

 

 

State of California 	 Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 495.0670 

To:	 Mr. Bruce E. Henline Date: March 29, 1990 

From:	 David H. Levine 
 Tax Counsel 

Subject: 	 B--- A--- S---, Inc. 
SR --- XX-XXXXXX-020 

This is in response to your memorandum dated February 27, 1990 regarding whether 
sales of horses are taxable sales in California or are exempt sales in interstate commerce.   

Under the contract of sale, taxpayer retains title to each horse until all payments are 
received “and buyer accepts possession of same, and accepts all risk of loss, and agrees to pay 
for the care, maintenance, feeding, insurance, boarding and veterinary costs of the horse(s).” 
Most of the horses at issue in this audit were apparently held by taxpayer to be bred while others 
were held for conditioning or training.  The purchaser may or may not want these services, and 
they are not required by the contract of sale. If such services are desired, the purchaser signs the 
standard contract and is billed separately by taxpayer for boarding, veterinary expenses, training 
charges, etc. 

The contract of sale does not specify that delivery of the horses will be to an out-of-state 
location. You have explained to me that taxpayer did not necessarily retain possession of the 
horses until the sales price was fully paid. Rather, taxpayer delivered the horses pursuant to the 
purchaser’s instructions without regard to whether the sales price was fully paid.  Purchasers 
signed notes with respect to amounts not paid.   

You state: 

“The basic theory used by the staff is that a sale has taken place in 
California even though physical possession has not passed and the title retention 
by the seller is only to secure payment of notes receivable.  Clearly something is 
taking place other than retention for sale.  The question is whether tax should be 
assessed on either the sale or the use in California, or whether the transaction 
should be considered totally exempt.”   
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When a seller retains title as security for payment of the sale price, a sale nevertheless 
occurs upon transfer of possession of the property to the purchaser or to some other person at the 
purchaser’s direction. (Com. Code § 2401.)  Since taxpayer retained legal title, the question to 
be answered is whether taxpayer transferred the right of possession to the purchaser prior to 
actual delivery. If so, we would regard the sale as one under a security agreement at the time the 
right to possession transferred to the purchaser.   

As mentioned above, my understanding is that taxpayer treated the purchased horse as 
owned by the purchaser and would deliver it at any time pursuant to the purchaser’s instructions 
even though the sales price had not yet been fully paid, provided a note had been executed by the 
purchaser. That is, the purchaser could have directed taxpayer to deliver the purchased horse to 
another stable which would provide the same services as provided by taxpayer.  We believe that, 
at the time the purchaser acquired the right and power to direct taxpayer to transfer possession of 
the horse, the sale occurred. After that time, taxpayer has possession of the horse on behalf of 
the purchaser and by the grace of the purchaser.  Based on my understanding, this time occurred 
when a purchaser executed both the contract and the note.  If, pursuant to the purchaser’s 
directions, taxpayer boarded and trained the horse, taxpayer did so on behalf of the purchaser. 
Since taxpayer sold the horse in California at that time and the horse was thereafter used by the 
purchaser in California, sales tax applied to the sale.   

I note that I am not certain from our discussion whether a purchaser executed the contract 
and the note at the same time.  If the purchaser executed the contract and not the note, and if 
taxpayer would not relinquish possession of the horse until the note was executed, we believe the 
sale did not occur until the note was executed.  Until the note was executed, the purchaser had 
not obtained the right or power to direct taxpayer to transfer possession of the horse.  Until that 
time, taxpayer retained possession of the horse for its own benefit and not for the benefit of the 
purchaser. Taxpayer would be regarded as having held the horse for resale provided any 
activities involving the horse were not such that, if no contract of sale had been entered into, 
taxpayer would be regarded as using the horse and not holding it for resale.  We note a final 
point regarding the analysis above. My understanding is that it was not unusual for a purchaser 
to take possession of a purchased horse, after signing the contract and the note, prior to fully 
paying the sales price. If this understanding is incorrect, it would raise the question of whether 
the taxpayer would, in fact, relinquish possession prior to the sales price having been fully paid 
(that is, whether a sale had occurred). 

Since, under the fact at issue, full payment of the sales price or the signing of the note 
would be the final action needed to constitute a sale, it is at the time the sales price is fully paid 
or the note is executed that we must examine in order to determine whether the sale is in 
interstate commerce.  If the purchaser executed the note or fully paid the sales price and then 
directed taxpayer to deliver the horse out of state, and if the horse was delivered out of state, we 
would regard that sale as an exempt sale in interstate commerce.  If the purchaser executed the 
note and then directed taxpayer to retain possession until further notice, the sale occurred in 
California and was not an exempt interstate sale.  Sales tax would apply. 
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If you have further questions, feel free to write again.   

DHL:wak 
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