
 
 
 
     

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

--- --- --- 

 

 

 

 
 

 
 

 
  
 
  

  
 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
  
 

495.0620STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION  MEMBER 
LEGAL DIVISION (MIC:82)  First District

450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-2642 

 BRAD SHERMAN 
Second District, Los Angeles 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

MATTHEW K. FONG 
Fourth District, Los Angeles 

 GRAY DAVIS
 Controller, Sacramento 

  September 27, 1994 
BURTON W. OLIVER

 Executive Director 

Ms. D--- G. K---, Tax Specialist 
[Name], Inc. 

---, NJ 	XXXXX 

Attention: Tax Department 

Re: 	[Name], Inc. 
  SZ -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. K---: 

This is in response to your letter dated June 30, 1994.  You ask about a particular set of 
facts concerning [Name] (----) in which [Name] takes an order for tangible personal property in 
New Jersey, and the order is shipped from a third party warehouse in [city 1], California, to a 
retail customer in [city 2], California.  You ask what sales tax rate the customer should be 
charged, and where the sale should be reported on the local and district schedules of the 
quarterly sales and use tax return. 

We assume that the tangible personal property ordered from [Name] in New Jersey and 
shipped from the [city 1] warehouse to the [city 2] customer is an automobile. 

SALES AND USE TAX LAW GENERALLY 

The California Sales Tax is imposed on all retailers measured by their gross receipts from 
retail sales of tangible personal property in this state, unless the sale is otherwise excluded or 
exempted by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  Gross receipts means the total amount of the 
sale, lease, or rental price of the retail sales of retailers, valued in money whether received in 
money or otherwise.  (Rev. & Tax. Code § 6012.) A sale means and includes any transfer of title 
or possession, exchange or barter, conditional or otherwise, in any manner or by any means 
whatsoever, of tangible personal property for consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006.)  A 
retail sale means a sale for any purpose other than resale in the regular course of business in the 
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form of tangible personal property.  (Rev. & Tax. Code § 6007.)  When sales tax does not apply, 
use tax is imposed upon the sales price of property purchased from a retailer for use, storage, or 
other consumption in California.  A retailer engaged in business in this state must collect the use 
tax from the purchaser and pay it to this state.  (Rev, & Tax Code §§ 6201, 6203.) Retailer 
includes every seller who makes any retail sale or sales of tangible personal property and every 
person engaged in the business of making retail sales of tangible personal property owned by the 
person or others. (Rev. & Tax. Code § 6015.) This means that sales or use tax is imposed on the 
gross receipts of the retail sales of retailers, upon the transfer of title or possession of tangible 
personal property from the seller to the purchaser for consideration in this state, unless the sale is 
excluded or exempted by statute.  A retailer who is engaged in business in this state must collect 
the use tax from the purchaser and pay it to this state. 

PLACE OF SALE 

The initial question here is when and where the [Name] sale to the customer took place. 
Revenue and Taxation Code section 6010.5 states: 

“For the purposes of this part, the place of the sale or purchase of tangible 
personal property is the place where the property is physically located at the time 
the act constituting the sale or purchase, as defined in this part takes place.” 

This means that the sale takes place where the property is physically located at the time 
the act of conveyance takes place. Based on the facts provided, [Name] had the property shipped 
from a third party warehouse in [city 1], California to a [city 2] customer.  Since the property 
was physically located in [city 1], California, at the time that the act of conveyance occurred, the 
sale took place at [city 1], California and sales tax applies to the sale price. 

 DROP SHIPMENT 

Revenue and Taxation Code section 6007, in pertinent part, provides that: 

“When tangible personal property is delivered by an owner or former 
owner thereof, or by a factor or agent of that owner, former owner or factor to a 
consumer or to a person for redelivery to a consumer, pursuant to a retail sale 
made by a retailer not engaged in business in this state, the person making the 
delivery shall be deemed the retailer of that property.  He or she shall include the 
retail selling price of the property in his or her gross receipts or sales price.” 

This is explained in Business Taxes Law Guide Annotation (BTLG Annot.) 175.0150 
(12/23/75) which, in pertinent part, states that: 
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“Section 6007 [Revenue and Taxation Code] basically provides that the 
delivery of tangible personal property to a consumer in California by the owner or 
his agent pursuant to a retail sale made by a retailer not engaged in business in 
this state is a retail sale by the person making the delivery....”  

This means when a person delivers property directly to a California consumer pursuant to 
a retail sale made by a retailer not engaged in business in this state, the person making the 
delivery is deemed to be the retailer and must report tax on the retail sale price.  The duty to pay 
sales tax or collect and remit any use tax is on such a person making the delivery.   

Based on the facts provided, the delivery from a third party warehouse located in [city 1], 
California, to the [city 2] consumer is made pursuant to the direction of [Name], meaning the 
delivery person is a California agent of [Name].  Based on the statutory mandate that the person 
making the delivery has made a taxable retail sale, the delivery person then has made a retail sale 
and has the statutory duty to collect and pay the sales tax on the gross receipts of the sale price. 

 DISTRICT TAXES 

Districts, usually coterminous with counties, may adopt an additional sales tax of up to 1-
1/2% over the statewide sales tax rate of 7.25% pursuant to the Transactions and Use Tax Law. 
(Rev. & Tax. Code § 7251, et seq.) A district's sales tax is applicable to the gross receipts of 
sales occurring in that district unless the sale is otherwise exempt from the district sales tax.  A 
district's use tax is applicable to the purchases of property for use in that district.  The district 
sales tax does not apply to gross receipts from the sale of property to be used outside the district 
when the property is shipped to a point outside the district, pursuant to a contract of sale, by 
delivery to such point by the retailer or his agent, or by delivery by the retailer to a carrier for 
shipment to a consignee at such point.  (Reg. 1821(2).)  Retailers of vehicles, undocumented 
vessels, and aircraft described in Regulation 1827(c)(4)1 are engaged in business in a district 
imposing state administered transactions use tax and are required to collect the use tax from the 
purchaser and pay it to the board when such vehicles, aircraft, and undocumented vessels are 
registered and licensed in that district. (Regs. 1821(5) and 1823.5(a).)  The property is regarded 
as purchased for use in the district in which it is registered, if it is a vehicle, aircraft or 
undocumented vessel.  (Reg. 1827(b)(3).) 

1“Retailer engaged in business in district” includes any of the following: 

“(4) on and after January 1, 1988, any retailer of vehicles subject to registration pursuant 
to Chapter 1 (commencing with Section 4000) of Division 3 of the Vehicle Code, ....”  
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Based on the facts provided and our assumption that the property ordered from [Name] is 
an automobile, when the automobile is shipped, pursuant to a contract of sale, from the 
[city 1]warehouse located in Orange County, to Los Angeles County to the consumer, the sale is 
exempt from district transactions taxes imposed in Orange County and is subject to district use 
tax in Los Angeles County. The applicable use tax rate in Los Angeles County is 1%.  Thus, the 
customer should be charged use tax at a 1% rate of the gross receipts of the sale price of the 
automobile, for a total rate of 8.25%. 

REPORTING USE TAX 

You asked about how to report use tax on local and district schedules.  By copy of this 
letter we refer your request for information to Mr. Larry Micheli, Supervisor of the Local Tax 
Section, for a response, since this is not regarded as a legal question. 

We enclose copies of the pamphlets “Tax Tips for District Taxes,” and “California City 
and County Sales and Use Tax Rates.” We know that in addition to automobiles, [Name] also 
sells trucks, buses, and component parts.  If our assumption is wrong, and the sale referred to in 
your letter was not of an automobile, please write again, sending copies of the relevant contract 
and other documents.  If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

Pat Hildebrand 
Staff Counsel 

PH:cl 

Enclosures 

cc: 	 Out-of-State District Administrator 

Mr. Larry Micheli, Supervisor, Local Tax Section 



