
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 
 

 
   
    

 

 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

 

 

495.0497STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

 March 7, 1988 

Mr. W--- D. S--- 
S---, L---, G--- & G--- 
Certified Public Accountants 
XXXXX --- Blvd., Suite XXX 
--- ---, CA XXXXX 

Re: S--- E---, Inc. – SR -- XX-XXXXXX 
S--- F--- of Companies – No permit 

    S--- E---[2] – No permit 
    S--- D--- – No permit 

Dear Mr. S---: 

This is in response to your letter dated January 28, 1988 regarding the application of sales 
and use tax to the transfer of vehicles.  You state: 

“S--- E---, Inc., a wholly owned subsidiary of S--- F--- of Companies, intends to 
transfer the following vehicles to S--- F--- of Companies, as a dividend. 

1984 Chevrolet El Camino 
1978 Ditch Witch Trailer 
1974 Fruhauf Trailer 
1961 Ford Tractor 
         Cement Mixer Trailer 
1961 Trailmobile Van 

 1928 Rolls Royce 
1976 Mercedes 450SLC 
1988 Lincoln Town Car 

“S--- F--- of Companies will then transfer as a contribution to capital all of the 
vehicles except the Landall Trailer to S--- E---[2], a wholly owned subsidiary of 
S--- F--- of Companies.  The Landall Trailer will be transferred as a contribution 
to capital to S--- D---, another wholly owned subsidiary of S--- F--- of 
Companies.  No consideration will be paid to or received by any of the 
corporations as a result of the transfer.”   
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The transfer of property from a corporation to a sole shareholder which is shown on the 
books of both entities as a dividend is not a sale if the corporation declaring the dividend does not 
receive any consideration (which would include an assumption of indebtedness) for the property 
transferred. (Rev. & Tax. Code § 6006, Business Taxes Law Guide Annot. 495.0725 (7/22/76).) 
No sales or use tax would be due on such a transfer.  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6201.) We 
assume that no indebtedness will be assumed on behalf of S--- E---, Inc. for its transfer as a dividend 
to S--- F--- of Companies, and that it will receive no other consideration for the transfer.  Based on 
this assumption, we conclude that the transfer will not be a sale and will not be subject to sales or 
use tax. 

S--- F--- of Companies will then transfer all vehicles transferred to it from S--- E--- to its 
wholly owned subsidiaries, either S--- E---[2] or S--- D---.  You state that no consideration will be 
paid or received by any of the corporations as a result of the transfer.  We assume this also means 
that there will be no assumption of indebtedness by anyone with respect to these transfers.  Since a 
sale and purchase is a transfer of tangible personal property for a consideration and these transfers 
will not be for a consideration, there will be no sale or purchase.  (Rev. & Tax Code §§ 6006, 6010.) 
Since there will be no sale or purchase, there will be no sales or use tax.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6051, 6201.) 

This opinion is based on the specific facts and assumptions set forth herein.  If you have 
further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 

DHL:ss 


