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        November 14, 1985 
 
 
Mr. J--- R. W--- 
District Sales Manager 
F--- C---Corporation 
XXXX --- Place 
Suite XXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
Dear Mr. W---: 
 

This is in response to your letter of October 2, 1985.  We understand that F--- C--- 
Corporation (F---) is in the financing and leasing business.   

 
One of F---’s customers owns several items of tangible personal property which it 

utilizes in its business and has approached F--- concerning the possibility of obtaining a loan 
secured by that property.  The customer proposes to issue a “Bill of Sale” to F--- transferring all 
right, title and interest to the property to F--- in exchange for a sum of money.  Simultaneous with 
issuance of the “Bill of Sale”, F--- and the customer will enter into a “Conditional Sales Agreement” 
whereby the customer agrees to purchase the property from F---t through installment payments with 
F--- retaining a security interest in the property until all installment payments have been made.  

 
You asked our opinion as to whether the foregoing transaction triggered application 

of sales or use tax.  Assuming the customer retains benefits of property ownership such as state and 
federal income tax credits and depreciation deductions, the interest rate charged by F--- is 
nonusurious (see Cal.Const.Art. XV, §1), and F--- treats the transaction as a loan on its books and 
files appropriate UCC financing statements, it is our opinion that the described transaction is for a 
loan of money and is not a sale of tangible personal property subject to tax.   

 
 

Sincerely, 
 
 
 
E. Leslie Sorensen, Jr. 
Tax Counsel 
 

ELS:rar 


	STATE OF CALIFORNIA

