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 July 2, 1996 
 
Ms. S--- L--- - M--- 
XXXXX --- St. 
--- ---, California XXXXX 
 
 Re:  Sales of “Personal Pictures” 
 
Dear Ms. L--- - M---: 
 
 This is in response to your letter dated June 6, 1996 regarding the application of tax on 
“personal picture” certificates which are redeemable for printed materials that contain a picture 
and text provided by your customers. 
 
 You state: 
 

“I buy these certificates at a cost and then turn around and sell 
them to who[m]ever wants to buy them....  When the certificate 
is redeemed by the person who purchases ... [it], the customer, 
now owner of the certificate, takes it home, selects their picture, 
writes their own words, ... enclos[es] a check for $5.95 for 
postage and handling, [and] sends [these items] ... to Texas[.]  
In 2-4 weeks, [the customer receives] ... their product 
[consisting of either] a set of trading cards, their business card 
with a picture on it, [a] calendar with a picture or a set of 
postcards.” 
 

You ask whether tax applies to your company’s operations.  For purposes of this opinion, we 
assume that the Texas company manufactures the certificates and transfers title to these 
certificates to you outside the state.  (We will not therefore discuss whether California tax 
applies to the Texas company’s sales or use of these certificates.) 
 
Discussion 
 
 California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property inside this state unless the sale is specifically exempted from taxation by 
statute. (Rev. & Tax. Code § 6051).  Taxable gross receipts include all amounts received with 
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respect to the sale, with no deduction for the cost of materials, service, or other expense of the 
retailer passed on to the purchaser unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. 
Code § 6012(a)).  When sales tax does not apply, use tax is imposed on the sales price of 
tangible personal property purchased from a retailer for the storage, use, or consumption of that 
property in California.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401).  A retailer engaged in business inside 
this state is required to collect the applicable use tax from the purchaser at the time of sale of 
property to be used inside this state.  (Rev. & Tax. Code § 6203.) 
 
 We understand that you collect a predetermined amount from your customers for 
“personalized” picture items and provide them with a certificate which they mail (along with a 
picture and text) to your supplier in Texas.  Your supplier then ships a finished “personal 
picture” to your customer inside this state on your behalf.  Under these facts, we regard you as 
the retailer of the personalized calendars, trading cards and post cards purchased by your 
customers.  We assume that title to these items passes from the Texas company to you (and then 
from you to your customer) outside this state when the Texas company completes its 
responsibilities with respect to physical delivery of the property.  (See Cal. U. Com. 
Code § 2401.)  Since title to this property passes outside this state, your customers owe use tax 
measured by the purchase price of the property since they purchased the property for storage or 
use inside California.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)  You are responsible to collect this tax 
from your customers and remit it to this Board since you are the retailer of these goods.  (Rev. 
& Tax. Code § 6203.) 
 
 This letter supersedes and replaces our initial opinion regarding the application of tax on 
your operations as expressed to you during our telephone conversation in June, 1996.  If you 
have any additional questions or information which may change our opinion, please write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Warren L. Astleford 
Tax Counsel 
 
 

WLA:rz 
 
cc:  --- District Administrator - (--) 




