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June 30, 1997 

Mr. W. G. W--- 

T--- P--- R---

XXX --- Street 

--- ---, CA XXXXX 


Re: 	 Light Aircraft Manufactured from Kits 

T--- P--- R---, Permit No. SR ---A XX-XXXXXX 


Dear Mr. W---: 

This is in response to your letter of May 15, 1997 in which you ask a follow-up question 
relative to your original inquiry of March 11, 1997. 

In our original response of April 30, 1997, we explained that sales tax will not apply to 
your purchase of a light aircraft manufacturing kit if the sole purpose of acquiring the kit is to 
assemble the aircraft and hold it for resale.  We further explained that the subsequent sale of the 
aircraft would be subject to sales and use tax measured by the purchase price of the aircraft.  In 
your most recent inquiry you express your concern that since there is a limited market for 
experimental aircraft, such as the light aircraft, it may take longer to resell this aircraft than it 
would take for the resale of traditional certified aircraft. You inquire whether: 

“there is a time limitation or restriction affecting the use tax liability placed upon 
the builder-for-resale with respect to sale from date of kit purchase, or sale from 
date of completion and registration?”  

There are no time limits for a subsequent resale of this aircraft which would trigger a use 
tax liability against Taurus. As was explained to you in our response of April 30, 1997, use tax 
will not apply to Taurus’ purchase of the manufacturing kit so long as Taurus makes no 
intervening use of the aircraft, other than testing, demonstration or display, prior to the time that 
the aircraft is sold. Subdivision (a) of Regulation 1669, copy enclosed for your review, explains 
the general rule that: 
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“A purchaser of tangible personal property who gives a resale certificate therefor, 
and who uses the property solely for demonstration or display while holding it for 
sale in the regular course of business, is not required to pay tax on account of 
such use. Except as otherwise provided in this regulation, if the property is used 
for any purpose other than or in addition to demonstration or display, such as 
making deliveries, personal use of employees, etc., the purchaser must include in 
the measure of the tax reported the purchase price of the property.  Tax applies to 
the subsequent retail sale of the property.” 

In the case of aircraft dealers, Regulation 1669(f)(1)(C) explains that the use of aircraft 
withdrawn from inventory for either flight instruction, personal use or business use is subject to 
tax. As explained in Regulation 1669(f)(1)(B), under these circumstances where a use is made, 
other than demonstration or display, while the aircraft is held for sale, the “other” use, such as 
flight instruction, will be subject to use tax measured by the fair rental value of the property for 
the period of such uses. 

We hope that the foregoing has addressed your concerns.  If you have any further 
questions please feel free to contact this office again. 

Sincerely, 

Patricia Hart Jorgensen 
Senior Tax Counsel 

PHJ:rz 

Enclosure: Regulation 1669 

cc: Oakland District Administrator (CH) 




