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December 14, 1993 

 

Ms. D--- V---

Controller 

E---

XXX --- ---

---, New York XXXXX 


Dear Ms. V---: 

This is in response to your letter of August 25, 1993, concerning the sales and use tax 
consequences of certain drop shipments.  You have stated as follows: 

“We are a New York corporation who occasionally does business in the state of 
California. We do not maintain an office in the state of California.  We have a 
supplier, M--- E---, who has an office in the state of California, from which we 
purchase a large portion of our inventory. On occasion, we have requested M---
to drop ship our orders to customers in the state of California as opposed to 
shipping them to us in New York.  M--- will accommodate us in drop shipping 
however they insist on charging us sales tax as we do not have a California sales 
tax/resale certificate. They are contending that they are doing business with us 
regardless of the fact that the product is being delivered into California.  We have 
offered to provide M--- with the resale certificates of the companies they are drop 
shipping the product to as proof that tax should not be charged.  They refuse to 
accept these resale certificates. They have informed me that it is against their 
policy and I do not understand the information provided to me by your 
department.” 

If you are engaged in business in California, you must hold a California permit.  You 
could then give your own California resale certificates.  However, when you say that your 
company “occasionally does business in the state of California,” we assume that you do not 
mean that you are engaged in business in California within the meaning of the California Sales 
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and Use Tax Law. We assume that you mean that you occasionally sell tangible personal 
property to California customers, but that you do not have the required “nexus” to be required to 
register in California. 

Sales and use taxes are imposed at the retail level.  Sales tax is imposed on retailers for 
the privilege of selling at retail, and use tax is imposed on the storage, use, and other 
consumption in California of tangible personal property purchased at retail.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6051, 6201.) 

We assume that the reason M--- wants to collect a tax is because of the presumptions in 
California that a transaction is at retail. Revenue and Taxation Code section 6091 creates the 
presumption that “all gross receipts are subject to the [sales] tax until the contrary is 
established.” Revenue and Taxation Code section 6241 provides a similar use tax presumption. 
Both presumptions that a transaction is at retail may be overcome by the seller’s accepting 
timely and valid California resale certificates.  

If the sales by you to your California customers were retail sales, M--- would be regarded 
as the retailer for sales and use tax purposes under the second paragraph of Revenue and 
Taxation Code section 6007: 

“When tangible personal property is delivered by an owner or former 
owner thereof, or by a factor or agent of that owner, former owner or factor to a 
consumer or to a person for redelivery to a consumer, pursuant to a retail sale 
made by a retailer not engaged in business in this state, the person making the 
delivery shall be deemed the retailer of that property. He or she shall include the 
retail selling price of the property in his or her gross receipts or sales price.” 
(Emphasis added.) 

This means that if the delivery by M--- to the California customer were pursuant to a 
retail sale by you, who is not a retailer engaged in business in California, the transaction would 
be treated as a retail sale by M---. This puts the duty upon M--- to pay any sales tax or collect 
and remit any use tax that may be due. 

Since you are not able to provide California resale certificates, it is acceptable for M--- 
to accept them from your customers, the persons in California to whom M--- makes the 
deliveries. They may be provided directly from your customers to M---, or they may be 
provided through you. In either case, the timely and good faith acceptance of valid California 
resale certificates will relieve M--- from liability for any sales or use taxes.  We note, however, 
that M--- is not required to accept resale certificates, and may instead regard its sales as retail 
sales. If the California customer remits use tax or sales tax reimbursement and thereafter resells 
the property prior to any use, that person would be entitled to take a “tax-paid purchases resold” 
deduction. (Reg. 1701.) 
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If you have further questions, please contact me. 

Sincerely yours, 

Donald L. Fillman 
Tax Counsel 

DLF:wk 


