
 
 
 
 

 

 
 
 

 
 

 
  
  
     
 

 
 
 

 
 

 

 
 

 

 

 

 

475.0026.875STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6493 

  March 15, 1989 

Ms. J--- K---

Auditing Supervisor 

N--- P--- L--- Co. 

P.O. Box XXXX 

P---, Oregon  XXXXX 


N--- P--- L--- Co. – SS OH XX-XXXXXX 
W--- M---, Inc. (no permit number) 
Interstate shipments and sales for resale 

Dear Ms. K---: 

Your December 5, 1988 letter to Mr. Robert Gordon of the Board’s Out-of-State District 
office was referred to the legal staff for reply.  You request a ruling on whether or not sales you are 
making to your customer, W--- M---, Inc. of ---, Arizona, are subject to sales or use tax.  You write: 

“1. We purchased the lumber in question from a California mill who produced 
the stock. We are a wholesaler only. 

“2. We sold the lumber to our customer on an FOB Mill basis - - Customer 
pick-up via their own transportation. 

“3. Our customer is W--- M--- Inc. of ---, AZ with the parent company being 
O--- M---. 

“4. Our mill released the lumber direct to our customer.  We did not move the 
stock via our own transportation nor did we dispatch the truck that picked up the 
lumber for our customer. 

“5. Title to the stock was passed to our customer at the California mill where 
they picked it up via their own transportation.   

“6. Our customer has contacted us and sent us copies of the truck bill of 
lading that shows that the stock was taken out of the state and feels that since they 
used a common carrier that the sale should be exempt.  They do not have a 
California Resale number and feel they do not need one according to 
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Regulation 1620.  Since we did not deliver the stock to the carrier that removed 
the goods out of the state, we do not feel that this rule actually applies to the 
situation and, therefore, we charged tax on our invoice.   

“7. O--- M--- (the parent company of our customer) feel they do not need a 
California Resale Number, according to Regulation 1668, as they make no retail 
sales in California. They do, however, make sales on a wholesale level to 
California Retailers who have their own resale numbers.  The way we interpret 
regulation 1668 is that our customer is not required to hold a permit only if they 
make no sales in the state of California.  We do not see that this regulation 
specifies no retail sales--it only specified ‘no sales’.  Once again, we charged our 
customer tax.”  (Emphasis in original). 

Your also relate that your have had difficulties with several of your customers over similar 
situations. You write: 

“In each case we have bought material from a California mill, sold it to an out-of-
state customer on an f.o.b. mill basis- -customer pick up via their transportation, 
and title has passed in California from our mill direct to our customer.  In each 
case where our customers have not had a California Resale number, we have 
charged tax.  These customers have refused to pay tax and have all referred to 
phone conversations with the California State Board of Equalization as well as 
regulations 1620 and 1668 for exemption.” 

Opinion 

Your inquiry raises two separate issues regarding the application of sales tax to the 
transactions you have described.  For purposes of this opinion, I assume it is the sales tax, not the 
use tax, which is the applicable tax if the transactions are subject to tax.  The first issue is whether 
your sales to W--- M--- (and similar sales to other customer) are exempt from sales tax as shipments 
in interstate commerce under Sales and Use Tax Regulation 1620(a)(3)(B).  The second issue is 
whether your sales to W--- M--- and other customers who do not hold California seller’s permits are 
exempt as sales for resale under Regulation 1668.  If your sales are nontaxable for either of these 
reasons, you should not charge sales tax reimbursement to your customers. 

With respect to the sales tax exemption for interstate shipments, Regulation 1620(a)(3)(B) 
provides in summary that sales tax does not apply when the property, pursuant to the contract of 
sale, is required to be shipped and is shipped to a point outside this state by the retailer.  That out-of-
state shipment may be accomplished by delivery by the retailer to a common carrier, whether the 
common carrier is hired by the purchaser or not.  Our opinion is that your sales to your customers 
are not exempt from sales tax as interstate shipments because the facts you have related indicate that 
there is no contractual requirement between you and your customer that the property be shipped to a 
point outside of California.  Rather, your only contractual obligation is to deliver the lumber sold to 
the purchaser at the California mill.   
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Please note, however, that our opinion is that your sales would qualify as nontaxable 
shipments in interstate commerce if your contracts of sale required that the lumber be shipped out of 
California by common carrier, even though the purchaser supplies the common carrier.  The 
exemption would not be lost merely because the terms of your contract specified that the sale was 
on an f.o.b. mill basis. 

With respect to the issue of whether your sales are exempt sales for resale, we assume for 
purposes of this opinion that you are satisfied that your customers are not making any storage, use, 
or other consumption of the lumber sold except for resale by your customers in the regular course of 
business. If this is the case, then you may accept a resale certificate in good faith from your out-of-
state customers even if those customers do not hold a California seller’s permit. 
Regulation 1668(b)(1)(C) specifically provides that a resale certificate may be issued by a person 
who does not hold a California seller’s permit if the purchaser notes on the certificate that he is not 
required to hold a permit.   

You are correct that if a person makes wholesale sales in California he is required to hold a 
California seller’s permit even though none of his sales are sales at retail.  However, it is also 
possible that an out-of-state company which purchases goods in California for resale, ships them to 
its out-of-state location, and then resells the goods at its out-of-state location to California customers 
for resale by its customers, would not required to hold a California seller’s permit because the 
purchaser’s sales are not at retail and occur at an out-of-state location, not in California.  (If that 
out-of-state company made sales at retail to California customers, it would be required to hold a 
California permit to collect use tax on those sales if it were a retailer engaged in business in 
California, under Revenue and Taxation Code Section 6203).  Thus, we cannot tell for sure from the 
facts you relate whether or not your out-of-state customers are required to hold California seller’s 
permits. It may be that all of their sales are made at their out-of-state location, and are not sales at 
retail. In any case, it is not your obligation to determine whether or not a purchaser is or is not 
required to hold a seller’s permit.  Rather, you obligation is to satisfy yourself that your sale to your 
out-of-state customer is in fact a sale for resale.  If so, then you are in a position to accept a resale 
certificate in good faith from an out-of-state customer who does not have a seller’s permit. 

I enclose copies of Regulations 1620 and 1668 for your information.  Please feel free to 
contact me if you have any further questions or comments about this letter.   

Sincerely, 

John Abbott 
Tax Counsel 

JA:jb 

Enclosures 



