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State of California 
 
 
 
M e m o r a n d u m  

Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

465.0079 

Date: June 14, 1999To :	 Mr. W. Brian Manuel 
Supervising Tax Auditor 
Refund Section 

Telephone:  (916) 445-5550 
CalNet 485-5550 

Subject:	 P--- D--- M---
SN -- XX-XXXXXX-001 

This is in response to your memorandum dated June 7, 1999 regarding the applicable 
statute of limitations under Revenue and Taxation Code section 6902 for a claim for refund. 
You explain: 

“The taxpayer returns in September 1996 for the periods 1990-1996. 
Payments were voluntarily remitted for tax due on these returns on September 28, 
1996 and October 14, 1996 for $190,842 and $27,706 respectively. A 
determination was not issued. 

“Taxpayer subsequently filed a claim for refund on May 6, 1997.  The 
claim was not considered timely for payments made to the first quarter 1994 
return and all prior return periods. For purposes of refund, we interpreted 
Section 6902 to mean that the three-year statute begins from the date that the tax 
was due, not the date that the returns were filed.  This interpretation is in 
accordance with the attached memo dated April 13, 1983.  However, given the 
age of the memo, and the lack of an analysis or specific cite, I would appreciate if 
you would confirm that this interpretation is current and hence, that the claim was 
properly handled. 

“Secondly, with respect to deficiency determinations, the provisions of 
Section 6487 provide that the three-year statute of limitations can toll from the 
date that the returns were actually filed. In following, it seems inequitable that 
while we are allowed to bill a taxpayer for up to three years from the filing date, 
we are limited under the above interpretation of Section 6902 to processing a 
refund based on the due date of the returns....” 



 

  
 
 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

 

Mr. W. Brian Manuel -2- June 14, 1999 
465.0079 

I agree you should disregard the memorandum attached to yours; although it is correct, 
not only does it not have analysis, it has not been annotated.  My understanding is that all such 
non-annotated correspondence in our files was either to be referred for annotation (if it seemed 
worthy of annotation) or destroyed. 

I agree with the August 7, 1997 letter from Senior Tax Auditor William Insalaco attached 
to your memorandum.  Revenue and Taxation Code section 6902 explicitly provides that the 
three-year statute of limitations for filing claims for refund starts running “from the last day of 
the month following the close of the quarterly period for which the overpayment was made.”  So, 
for example, if a taxpayer self-assesses and pays an amount of tax more than three years from the 
date the tax was actually due (i.e,. the last day of the month following the reporting period for 
which the tax should have been reported and paid), then at the moment of payment the taxpayer 
is already barred from filing a claim for refund under the three-year statute of limitations. 
However, as you understand, the taxpayer still has six more months to file that claim since 
section 6902 provides an alternate statute of limitations of six months from the date of payment. 
(In those rare cases where we issue a determination after a voluntary self-assessment for amounts 
included in that self-assessment, the third statute of limitations of section 6902 would also apply, 
which allows the filing of the claim within six months of the finality date of the redetermination.) 

The Legislature has explicitly provided different statutes of limitations for the issuance of 
determinations and for the filing of claims for refund. Accordingly, given these explicit 
differences, it is irrelevant whether they “seem” inequitable. Nevertheless, I believe that the 
Legislature’s scheme for statutes of limitations is entirely reasonable and equitable.  The statute 
of limitations for issuing a determination is eight years if the taxpayer does not file a return. 
Once a taxpayer files a return, the eight-year statute of limitations no longer applies.  Thus, if we 
were required to issue the determination within three years of the due date even when a taxpayer 
files a late return, a taxpayer could simply wait until three years had passed and then file a zero 
return. Under such circumstances, unless we could prove fraud, we would be unable to issue a 
determination.  Accordingly, the three-year statute of limitations for issuing a determination 
must run from the date of the late return rather than its due date.  Contrary to this, in the situation 
of a claim for refund related to such a return, even if the return is filed more than three years 
from the due date, the taxpayer is never completely barred from filing a claim for refund since 
the taxpayer always has another six months from the date of payment to file his or her claim. 

DHL/cmm 

cc: 	 Mr. Robert Buntjer (MIC:39) 

Mr. William Insalaco (MIC:39) 



